Когато включите компютъра, се извършва автоматична проверка на здравето на всички компоненти. Ако има някакви проблеми, потребителят ще бъде уведомен. Ако на екрана се появи съобщението "Грешка на вентилатора на CPU Натиснете F1" , ще се наложат няколко стъпки, за да се реши този проблем.

Как да се определи "Грешка грешка CPU флаш F1" грешка при изтегляне

Съобщението "Грешка на фен на CPU Натиснете F1" уведомява потребителя, че CPU охладителят не може да бъде стартиран. Възможно е да има няколко причини - охлаждането не е инсталирано или не е свързано с електрозахранването, контактите са премахнати или кабелът не е поставен правилно в съединителя. Нека да разгледаме няколко начина за решаване или заобикаляне на този проблем.

Грешка "Грешка на вентилатора на процесора Натиснете F1"

Метод 1: Проверете охладителя

Ако тази грешка се появи още при първото стартиране, трябва да разглобите корпуса и да проверите охладителя. В случай на отсъствие, ние силно препоръчваме да го закупите и да го инсталирате, защото без тази част процесорът ще прегрее, което ще доведе до автоматично изключване на системата или разрушаване на различни видове. За да проверите охлаждането, трябва да извършите няколко действия:

Вижте също: Избор на охладител за процесора

 1. Отворете предния страничен панел на системния модул или извадете задния капак на лаптопа. В случай на лаптоп трябва да бъде изключително внимателен, защото всеки модел има индивидуален дизайн, те използват винтове с различни размери, така че всичко трябва да се направи стриктно в съответствие с инструкциите, които са дошли в комплекта.
 2. Вижте също: Ние разглобяваме лаптопа у дома

 3. Проверете връзката към конектора с надпис "CPU_FAN". Ако е необходимо, включете кабела от охладителя в този съединител.
 4. Захранване на охладителя на процесора

 5. Не се препоръчва компютърът да се стартира без охлаждане, поради което се изисква придобиването му. След това остава само да се свържете. Можете да научите повече за процеса на инсталиране в нашата статия.
 6. Повече подробности: Инсталиране и премахване на CPU охладителя

Освен това често се появяват различни аварии на части, така че след проверка на връзката вижте работата на охладителя. Ако все още не работи, заменете го.

Метод 2: Деактивирайте предупреждението за грешка

Понякога сензорите спират да работят върху дънната платка или възникват други неуспехи. Това се указва от появата на грешка, дори когато вентилаторите на охладителя функционират нормално. Този проблем може да бъде разрешен само чрез замяна на сензора или дънната платка. Тъй като грешката всъщност липсва, остава само да се изключват известията, така че да не се нарушават при всяко стартиране на системата:

 1. Когато стартирате системата, отидете в настройките на BIOS, като натиснете съответния клавиш на клавиатурата.
 2. Повече подробности: Как да влезете в BIOS на компютъра

 3. Отидете в раздела "Настройки за зареждане" и задайте стойността на параметъра "Изчакайте" F1 "ако грешката" е "Disabled" .
 4. Изключете известията в BIOS

 5. В редки случаи има елемент "Скорост на вентилатора CPU" . Ако го имате, превъртете стойността в състояние "Игнорирано" .

В тази статия разгледахме начините за решаване и пренебрегване на грешката "грешка на вентилатора CPU Натиснете F1" грешка. Важно е да се отбележи, че вторият метод е полезен само ако сте абсолютно сигурни, че инсталираният охладител работи. В други ситуации това може да доведе до прегряване на процесора.