Твърде бързото въртене на остриетата на охладителя, въпреки че подобрява охлаждането, обаче, това се придружава от силен шум, който понякога отвлича вниманието от работата на компютъра. В този случай можете да опитате леко да намалите скоростта на охлаждането, което малко ще повлияе на качеството на охлаждането, но това ще помогне да се намали нивото на шума. В тази статия ще разгледаме няколко начина за намаляване на скоростта на въртене на CPU охладителя.

Намалете скоростта на въртене на охладителя на процесора

Някои модерни системи автоматично регулират скоростта на въртене на лопатките в зависимост от температурата на процесора, но тази система не се прилага навсякъде и не винаги работи правилно. Ето защо, ако е необходимо да се намали скоростта, най-добре е да се направи ръчно, като се използват няколко прости метода.

Метод 1: AMD OverDrive

Ако в системата си използвате процесор AMD, конфигурацията се извършва чрез специална програма, чиято функционалност е фокусирана върху работата с CPU данни. AMD overDrive ви позволява да променяте скоростта на въртене на охладителя и задачата е много проста:

  1. В менюто отляво трябва да разгънете списъка "Контрол на ефективността" .
  2. Изберете "Фен контрол" .
  3. Сега всички свързани охладители се показват в прозореца и оборотите се регулират чрез придвижване на плъзгачите. Не забравяйте да приложите промените, преди да излезете от програмата.
  4. Намаляване на скоростта на охладителя в AMD OverDrive

Метод 2: SpeedFan

функционалност SpeedFan ви позволява да промените скоростта на въртене на остриетата на активното охлаждане на процесора само с няколко кликвания. Потребителят трябва да изтегли софтуера, да го стартира и да приложи необходимите параметри. Програмата не заема много място на компютъра и е много лесна за управление.

Промяна на скоростта на охладителя в програмата SpeedFan

Повече подробности: Променете скоростта на охладителя чрез Speedfan

Метод 3: Промяна на настройките на BIOS

Ако софтуерът не ви помогне или не ви е удобно, последната опция е да промените някои параметри чрез BIOS. От потребителя не се изискват допълнителни знания или умения, просто следвайте инструкциите:

  1. Включете компютъра и отидете на BIOS.
  2. Повече подробности: Как да влезете в BIOS на компютъра

  3. Почти всички версии са подобни една на друга и имат приблизително подобни имена на раздели. В отворения прозорец намерете раздела "Power" и отидете на "Hardware Monitor" .
  4. Преминете към настройките на BIOS хардуера

  5. Сега можете ръчно да зададете определена скорост на въртене на вентилаторите или да поставите автоматична настройка, която ще зависи от температурата на процесора.
  6. Увеличаване на скоростта на CPU охладителя

При тази настройка е завършена. Остава да запазите промените и да рестартирате системата.

Днес разгледахме подробно три начина, по които се осъществява намаляването на скоростта на въртене на вентилатора на процесора. Това е необходимо само ако компютърът е шумен. Не поставяйте прекалено малки завои - поради това понякога се получава прегряване.

Вижте също: Увеличаване на скоростта на охладителя на процесора