За всеки уеб браузър запазването на пароли е важна функция. Благодарение на него потребителите не могат да губят време за постоянно въвеждане на информация за вход, но незабавно да влизат в лични акаунти на различни сайтове. Новаците и тези, които търсят алтернатива на стандартното запазване на парола, може да не знаят как да направят това. В тази статия ще опишем всички опции за извършване на това действие.

Запазване на пароли в браузъра

Разработчиците на браузъри имат различен подход към менюто с пароли. Някои предоставят само минимален набор от функции, докато други, напротив, създават цял ​​набор от параметри, които ви позволяват гъвкаво да добавяте и управлявате запазени пароли. Във всеки случай винаги има опция на трета страна, обикновено много по-ефективна за съвременен човек, който е свикнал да работи с браузър не само чрез компютър, но и други устройства (лаптоп, таблет, смартфон).

Google Chrome

Най-популярният уеб браузър има няколко опции за запазване на парола, вариращи от стандартна до използване на функцията за импортиране и експортиране. Вградена функционалност Chrome по-скоро оскъден: тук не можете да добавяте парола ръчно, можете да я запазвате само при влизане в сайтове, което не е много удобно за някои потребители, които имат проблеми със запазването на конкретна парола. Ако паролите изобщо не са запазени, това недоразумение винаги може да бъде коригирано чрез коригиране на някои параметри.

Запазете паролата в Google Chrome

Освен това е разрешено да се работи със синхронизирането на акаунт в Google, за да се получи достъп до данните за оторизация от други устройства и компютри, да се инсталират разширения, които съхраняват пароли в собствения си облак и по никакъв начин не са свързани с Chrome. Също така е разрешено да се използват функции за импортиране и експортиране за тези, които се използват за прехвърляне на пароли офлайн под формата на файлове.

Повече информация: Как да запазите пароли в Google Chrome

Yandex браузър

Вътрешни Yandex браузър предоставя като цяло същите възможности като Chrome: функцията за запазване при влизане в сайта, използването на специално разширение, синхронизиране в облак от акаунт в Yandex, експортиране на парола. Тук няма импортиране като файл, можете само да вмъкнете експортирани файлове, които ще носят всички пароли от други програми или автоматично да импортирате пароли от други уеб браузъри.

Запазете парола в Yandex Browser

Въпреки това има допълнителни полезни функции, които липсват в конкурентните програми на този двигател: ръчно запазване, което е много полезно за доброто старо прехвърляне на пароли от лист хартия, без да е необходимо да влизате и упълномощавате на всеки сайт, както и мениджър на пароли. Последното е много полезно за всички, които имат достатъчно възможности на браузъра, но не разполагат с достатъчно сигурност. Известно е, че паролите, запазени в браузъра, могат лесно да бъдат преглеждани, ако в акаунта на Windows не е зададена парола за влизане и тези данни могат да бъдат откраднати от измамници. Мениджър на пароли с функция за защита на главна парола ви позволява да запазвате тези данни, както и лесно да запазвате номера и CVC / CVV кода на банкова карта, така че да можете лесно да плащате в онлайн магазини от компютър и мобилни устройства, където сте влезли в своя Yandex.

Повече информация: Запазване на парола в Yandex Browser

Опера

Опера основните му настройки не се различават от останалите браузъри, базирани на двигателя Chromium, и следователно неговите възможности са напълно идентични с тези, предлагани на потребителите от Google Chrome. Тук можете също така просто да запазите пароли при влизане в сайта, да решите проблема с липсата на прозорец за запазване на данни за оторизация, да експортирате / импортирате файл с пароли, да използвате синхронизирането в облак със същото име и да инсталирате специално разширение, което прави възможно запазването на пароли не само в Opera, но и други браузъри, които поддържат инсталирането на добавки.Прочетете повече за това в материала на връзката по-долу.

Запазете парола в Opera

Повече информация: Запазване на пароли в Opera

Mozilla Firefox

Основният конкурент и на трите предишни опции Mozilla Firefox работи на собствен двигател и има не по-малка функционалност. Естествено, паролите се запазват тук по класическия начин при разрешаване на сайта, а самият процес може да се контролира чрез активиране и деактивиране за конкретен ресурс. За тези, които са свикнали да прехвърлят пароли ръчно, има отделен бутон с форма за запазване на потребителско име и парола, налична е основна парола, която предпазва данните от неразрешено гледане. Разбира се, тук също е възможно да се инсталира специално разширение, което съхранява пароли на неговия сървър и позволява на потребителя лесно да мигрира от браузър към браузър, било то друг Firefox или някой от неговите конкуренти.

Запазете парола в Mozilla Firefox

Повече информация: Запазване на пароли в Mozilla Firefox

Internet Explorer

Невъзможно е да се игнорира браузърът, който вече не е от значение за много потребители Internet Explorer, но все пак успешно се използва като резервно копие или работно ръководство за Интернет. На практика е лишена от всички онези функции и предимства, които описахме за други браузъри. Има само основна опция - влезли сте в сайта и в този момент сте запазили паролата си. Не всички потребители обаче могат да направят това, тъй като IE трябва да бъде конфигуриран предварително, което не е съвсем интуитивно за тези, които са свикнали със съвременните програми. В материала на връзката по-долу ще намерите инструкции как да активирате запазването на пароли в този браузър.

Запазете парола в Internet Explorer

Повече информация: Как да запазите пароли в Internet Explorer

Сега можете да запазвате пароли във вашия уеб браузър по различни начини, повечето от които често са по-удобни и практични от стандартните опции.