Има доста решения в сегмента на софтуера за планиране и организиране на дела. Тези продукти могат да бъдат разделени на две групи, които не се изключват взаимно - планиращи задачи и календари. Тази статия ще се фокусира върху най-популярния представител на втората група - Google Календар - а именно върху тънкостите при настройването и използването му на компютър и телефон.

Използване на Google Календар

Както повечето услуги на компанията GoogleКалендарът е представен в две версии - това е уеб и мобилно приложение, достъпно на устройства с Android и iOS... Външно и функционално те в много отношения си приличат, но има и разлики. Ето защо по-долу ще ви разкажем подробно както за използването на уеб версията, така и за нейния мобилен аналог.

Използване на Google Календар на вашия компютър и телефон

Уеб версия

Можете да използвате всички функции на Google Calendar във всеки браузър, за който просто трябва да следвате връзката по-долу. Ако планирате активно да използвате тази уеб услуга, препоръчваме ви да я запазите във вашите отметки.

Появата на уеб версията на Google Calendar

Отидете в Google Calendar

Забележка: Статията използва за пример браузър. Google Chrome, също се препоръчва от Google да получи достъп до всички техни услуги, което е Календарът.

Прочетете също: Как да добавите уебсайт към отметките на браузъра

Ако вашият уеб браузър използва Google като основна търсачка и той също ви среща на началната страница, можете да отворите Календар по друг, по-удобен начин.

 1. Щракнете върху бутона „Google Apps“.
 2. От менюто на услугите на компанията, което се показва, изберете "Календар"като щракнете върху него с левия бутон на мишката (LMB).
 3. Ако необходимият пряк път не е в списъка, щракнете върху връзката "Повече ▼" в самото дъно на изскачащото меню и го намерете там.

Отворете Google Calendar чрез списъка с маркови приложения

Забележка: Бутон „Google Apps“ е достъпна в почти всяка уеб услуга на компанията, така че работейки с една от тях, винаги можете да отворите всяка друга налична само с няколко щраквания.

Отворете Google Calendar от всяко приложение на Google

Интерфейс и контроли

Преди да пристъпим към разглеждане на основните характеристики и нюанси на използването на Google Календар, нека да разгледаме накратко външния му вид, контролите и основните параметри.

 • По-голямата част от интерфейса на уеб услугата е запазена за календара за текущата седмица, но можете да промените дисплея му, ако желаете.

  Опции за показване на Google Календар в браузър

  На разположение са следните опции: ден, седмица, месец, година, график, 4 дни. Можете да превключвате между тези „интервали“, като използвате стрелките, сочещи наляво и надясно.

 • Google Calendar се показва в изгледа за месец

 • Вдясно от гореспоменатите стрелки показва избрания период от време (месец и година или само година, в зависимост от режима на показване).
 • Текущият период от време, месецът и годината се показват в Google Календар

 • Вдясно е бутонът за търсене, като щракнете, който отваря не само ред за въвеждане на текст, но също така стават достъпни различни филтри и елементи за сортиране на резултати.

  Търсете и сортирайте филтри, вградени в Google Calendar

  Можете да търсите както по събития в календара, така и директно в търсачката на Google.

 • Търсачка, вградена в Google Calendar

 • В левия прозорец на Google Календар има допълнителен панел, който може да бъде скрит или, обратно, активиран. Той показва календара за текущия месец или избрания месец, както и вашите календари, които са активирани по подразбиране или са добавени ръчно.
 • Списък на календарите, налични в Google Календар

 • Малък блок вдясно е запазен за добавки. Тук има няколко стандартни решения от Google и възможността за добавяне на продукти от разработчици на трети страни също е налице.

Добавки, вградени в Google Календар

Организиране на събития

Използвайки Google Calendar, можете лесно да създавате събития и събития, както еднократни (например срещи или конференции), така и повтарящи се (седмични срещи, избираеми и т.н.). За да създадете събитие, трябва да направите следното:

 1. LMB върху бутона под формата на червен кръг с бял знак плюс вътре, който се намира в долния десен ъгъл на календара.
 2. Бутон за създаване на ново събитие в уеб версията на Google Календар

 3. Задайте име за бъдещото събитие, дефинирайте началната и крайната му дата, посочете часа. Освен това можете да зададете период на напомняне ("Цял ден") и неговото повторение или липсата му.
 4. Започнете да създавате ново събитие в уеб версията на Google Календар

 5. Освен това, ако желаете, можете да посочите „Подробности за събитието“, посочване на местоположението, добавяне на видеоконференция (чрез Hangouts), задаване на час за уведомяване (периода преди началото на събитието). Освен всичко друго, можете да промените цвета на събитието в календара, да определите състоянието на заетост на организатора и да добавите бележка, в която например можете да посочите подробно описание, да добавите файлове (изображение или документ).
 6. Попълнете блока с подробности за събитието в уеб версията на Google Календар

 7. Чрез превключване към раздела "Време", можете да проверите отново предварително зададената стойност или да зададете нова, по-точна. Това може да се направи както чрез специални раздели, така и директно в полето на календара, представено под формата на миниатюра.
 8. Прецизирайте времето на събитията в Google Календар в мрежата

 9. Ако създавате публично събитие, тоест някой друг ще участва в него освен вас, „Добавяне на гости“като посочите техните имейл адреси (контакти GMail синхронизира автоматично). Освен това можете да определите правата на поканените потребители, като посочите дали те могат да редактират събитието, да поканят нови участници и да видят списък с тези, които сте поканили.
 10. Добавете гости и управлявайте техните права в уеб версията на Google Календар

 11. Когато приключите със създаването на събитието и се уверите, че сте предоставили цялата необходима информация (въпреки че тя винаги може да бъде редактирана), щракнете върху бутона „Запазване“.

  Запазване на създадено и декорирано събитие в уеб версията на Google Календар

  Ако сте "поканили" гости, допълнително ще трябва да се съгласите да им изпратите покана до електронна поща или, обратно, да го откажете.

 12. Изпратете покана до участниците в събитието в уеб версията на Google Календар

 13. Създаденото събитие ще се появи в календара, като се проведе според датата и часа, които сте посочили.

  Събитието е създадено и запазено в уеб версията на Google Calendar

  За да видите подробности и възможно редактиране, просто кликнете върху него с левия бутон на мишката.

 14. Вижте създадено събитие в уеб версията на Google Календар

  Малък лайфхак: можете да пристъпите към създаване на ново събитие по малко по-различен начин, а именно:
 1. Щракнете върху LMB в областта на календара, съответстваща на датата и часа на събитието.
 2. Бързо създайте събитие в уеб версията на Google Календар

 3. В прозореца, който се отваря, първо се уверете, че бутонът "Събитие" активен. Дайте му име, посочете датата и часа на събитието.
 4. Посочете подробности при бързо създаване на събитие в Google Календар в мрежата

 5. Щракнете „Запазване“ за да запишете записа, или „Други параметри“ако искате да преминете към по-подробно редактиране и регистрация на събитието, както беше обсъдено по-горе.
 6. Подробно редактиране и дизайн на събитието в уеб версията на Google Calendar

Създавайте напомняния

Събитията, създадени в Google Calendar, могат да бъдат „придружени“ с напомняния, така че да не забравяте за тях. Това се прави в процеса на подробно редактиране и регистрация на събитието, което разгледахме в третата стъпка на предишната част на статията. Освен това можете да създавате напомняния за всяка тема, която не е свързана или допълва събитията. За това:

 1. Щракнете върху LMB в областта на Google Calendar, която съответства на датата и часа на бъдещото напомняне.

  Поставете в календара, съответстващ на датата и часа на бъдещото напомняне в Google Календар

  Забележка: Датата и часът на напомнянето могат да се променят както когато се създава директно, така и по-късно.

 2. В изскачащия прозорец, който се появява, щракнете върху бутона „Напомняне“показано на изображението по-долу.
 3. Отидете на създаването на напомняне в уеб версията на Google Календар

 4. Добавете заглавие, посочете датата и часа и дефинирайте опциите за повторение (налични опции: да не се повтаря, ежедневно, седмично, месечно и т.н.). Освен това можете да зададете "продължителността" на напомнянето - "Цял ден".
 5. Определете опциите за бъдещи напомняния в уеб версията на Google Календар

 6. След като попълните всички полета, щракнете върху бутона „Запазване“.
 7. Запазете създаденото напомняне в уеб версията на Google Календар

 8. Създаденото напомняне ще бъде добавено към календара според датата и часа, които сте посочили, а височината на "картата" ще съответства на нейната продължителност (в нашия пример това е 30 минути).

  Добавено е ново напомняне към уеб версията на Google Календар

  За да видите напомнянето и / или да го редактирате, просто кликнете върху него с LMB, след което ще се отвори изскачащ прозорец с подробности.

 9. Вижте опциите за ново напомняне в Google Календар за мрежата

Добавяне на календари

В зависимост от категориите, записите, направени в Google Calendar, са групирани в различни, колкото и странно да звучи календари. Можете да ги намерите в страничното меню на уеб услугата, което, както вече установихме с вас, може лесно да бъде скрито, ако е необходимо. Нека да разгледаме накратко всяка от тези групи.

Списък на моите календари в уеб версията на Google Календар

 • „Името на вашия потребителски профил в Google“ - (soringpcrepair.com Сайт в нашия пример) това са събития, както създадени от вас, така и тези, на които може да сте били поканени;
 • „Напомняния“ - напомнянията, които сте създали;
 • "Задачи" - записи, направени в едноименната заявка;
 • "Контакти" - данни от вашата адресна книга на Google, например рождени дни на потребителите или други значими дати, които сте посочили в тяхната карта за контакт;
 • "Други календари" - празници на държавата, с която е свързан акаунтът ви, и категории, добавени ръчно от наличните шаблони.
 • Други календари в Google Календар за мрежата

  Всяка категория има свой собствен цвят, чрез който лесно можете да намерите този или онзи запис в календара. Ако е необходимо, показването на събития на която и да е от групите може да бъде скрито, за което е достатъчно да премахнете отметката от квадратчето до името му.

Освен всичко друго, можете да добавите календар на приятел към списъка с календари, но без негово съгласие това няма да работи. За да направите това, въведете имейл адреса му в съответното поле и след това "Поискване на достъп" в изскачащия прозорец. След това остава да изчакате потвърждение от потребителя.

Поискайте достъп до календар на приятел в уеб версията на Google Календар

Можете да добавите нови към списъка с налични календари. Това става, като щракнете върху знака плюс вдясно от полето за покана на приятеля, след което остава да изберете подходящата стойност от менюто, което се появява.

Добавяне на нови календари към уеб версията на Google Calendar

  На разположение са следните опции:
 • „Нов календар“ - позволява ви да създадете друга категория въз основа на критериите, които сте посочили;
 • Създайте нов календар в уеб версията на Google Calendar

 • "Интересни календари" - избор на шаблон, готов календар от списъка с наличните;
 • Избиране на интересни календари от списъка с наличните

 • Добавяне по URL - ако използвате някакъв отворен онлайн календар, можете също да го добавите към услугата от Google, просто вмъкнете връзка към него в съответното поле и потвърдете действието;
 • Добавете свързан календар в уеб версията на Google Calendar

 • „Внос“ - позволява да заредите данни, експортирани от други календари, които ще обсъдим по-подробно по-долу. В същия раздел можете да извършите обратното действие - да експортирате календара си в Google за използване в други поддържани услуги.
 • Импортирайте техния файл или експортирайте в уеб версията на Google Календар

  Чрез добавяне на нови календари в Google Calendar, можете значително да разширите обхвата на събитията, които искате да проследявате и контролирате, като комбинирате всички от тях в една услуга. За всяка от създадените или добавени категории можете да зададете предпочитано име и персонализиран цвят, което улеснява навигацията между тях.

Споделяне на възможности

Подобно на много услуги на Google (като Документи), и Календар може да се използва за сътрудничество. Ако е необходимо, можете да отворите достъп както до цялото съдържание на вашия календар, така и до отделните му категории (обсъдени по-горе). Това може да стане само с няколко кликвания.

 1. В блока „Моите календари“ задръжте курсора на мишката върху този, който искате да споделите. LMB щракнете върху трите вертикални точки, които се появяват вдясно.
 2. Отваряне на опции за конкретен календар в уеб версията на Google Календар

 3. В менюто с опции, което се отваря, изберете „Настройки и споделяне“, след което можете да изберете една от двете налични опции плюс третата, може да се каже, глобална. Нека разгледаме всеки от тях по-подробно.
 4. Настройки и споделяне в уеб версията на Google Календар

 5. Публичен календар (достъпен чрез връзка).
   Така че, ако искате да споделите записи от календара си с много хора, не задължително в списъка си с контакти, направете следното:
  • Поставете отметка в квадратчето до „Направи го публично“.
  • Направете календара си публичен в уеб версията на Google Календар

  • Прочетете предупреждението, което се появява в изскачащия прозорец, и щракнете върху "ДОБРЕ".
  • Потвърдете съгласието си да споделяте в уеб версията на Google Календар

  • Посочете до коя информация ще имат достъп потребителите - за свободното време или цялата информация за събития - и след това щракнете „Активиране на достъпа до връзки“,
   Активирайте достъпа до връзки към календара в уеб версията на Google Calendar
   и тогава "Копирай връзка" в изскачащия прозорец.
  • Копирайте връзка към споделен календар в уеб версията на Google Calendar

  • По всеки удобен начин изпратете запазената връзка в клипборда на тези потребители, на които искате да покажете съдържанието на календара си.

  Забележка: Предоставянето на достъп чрез линк към лични данни като календар далеч не е най-сигурното действие и може да доведе до негативни последици. Можете да получите по-подробна информация по този въпрос чрез тази връзка. Препоръчваме ви да отворите достъп за конкретни потребители, само роднини или колеги по време на работа, които ще бъдат обсъдени допълнително.

 6. Достъп за индивидуални потребители.
   Много по-безопасно решение би било да се отвори достъп до календара на конкретни потребители, чиито контакти се съдържат в адресната книга. Тоест може да са ваши роднини или колеги.
  • Всички в същия раздел Настройки за споделяне, в която попаднахме във втората стъпка на това ръководство, превъртете през списъка с налични опции до блока „Достъп за индивидуални потребители“ и щракнете върху бутона „Добавяне на потребители“.
  • Споделете календара си с конкретни потребители в уеб версията на Google Календар

  • Въведете имейл адреса на човека, с когото искате да споделите календара си.
   Посочете имейл адреса на потребителя в уеб версията на Google Календар
   Такива потребители може да има няколко, просто въведете пощенските им кутии един по един в съответното поле или изберете опция от списъка, който се появява с подкани.
  • Добавете няколко адреса към уеб версията на Google Календар

  • Определете до какво ще имат достъп: информация за свободното време, информация за събития, дали могат да правят промени в събитията и да ги правят достъпни за други потребители.
  • Определете опциите за споделяне в уеб версията на Google Календар

  • Когато приключите с предварителната настройка, натиснете „Изпращане“, след което избраният потребител или потребители ще получат покана от вас по пощата.
   Изпратете на потребител покана за достъп до неговия Google Календар
   Приемайки го, те ще имат достъп до информацията и възможностите, които сте им отворили.
  • Прегледайте настройките за достъп до вашия Google Календар

 7. Интегриране на календара.
  Възможности за интегриране на вашия Google Календар с други услуги
  Превъртане през раздела Настройки за споделяне по-долу можете да получите публична връзка към вашия Google Календар, неговия HTML или URL адрес. По този начин можете не само да го споделите с други потребители, но и да го вградите в сайта или да направите календара си достъпен от други приложения, които поддържат тази функция.
 8. Това е мястото, където ще завършим прегледа на опциите за споделяне в Google Календар, но ако желаете, можете да се задълбочите в допълнителните опции на този раздел на уеб услугата.

Интеграция с приложения и услуги

Наскоро Google свърза своя календар с услугата Google Keep и интегрира сравнително ново приложение Tasks в него. Първият ви позволява да създавате бележки и по същество е огледало на подобна услуга на компанията, която вероятно е добре позната на много потребители. Вторият предоставя възможност за създаване на списък със задачи, като е функционално ограничен списък със задачи.

Google Бележки
Работейки с Google Calendar, често можете да се сблъскате с необходимостта бързо да записвате важна информация някъде или просто да маркирате нещо за себе си. За тези цели се предоставя това допълнение. Можете да го използвате, както следва:

 1. В панела за допълнителни приложения вдясно кликнете върху иконата Google Keep, за да го стартирате.
 2. Отворете бележки или задачи в Google Календар

 3. След кратко изтегляне на добавката кликнете върху надписа "Бележката",

  Списък на бележките и възможността за добавяне на нови записи към Google Календар

  дайте му име, въведете описание и кликнете "Свършен"... Можете да фиксирате бележката, ако е необходимо (4).

 4. Създавайте, запазвайте и фиксирайте бележка в Google Календар

 5. Новата бележка ще се показва директно в добавката Keep, вградена в календара, както и в отделно уеб приложение и неговата мобилна версия. В този случай няма да има запис в календара, тъй като в бележките няма обвързваща дата и час.
 6. Създадена е нова бележка в Google Календар

Задачи
Модулът Задачи има много по-висока стойност при работа с Google Календар, тъй като направените в него записи, при условие че към тях са добавени падежите, ще бъдат показани в основното приложение.

 1. Кликнете върху иконата на приложението Задачи и изчакайте няколко секунди, за да се зареди интерфейсът му.
 2. Създайте нова задача в Google Calendar

 3. Кликнете върху надписа „Добавяне на задача“

  Добавяне на нова задача към Google Календар

  и го напишете в съответното поле, след което щракнете „ENTER“.

 4. Нова задача е създадена в Google Календар

 5. За да добавите крайна дата и подзадача (и), създаденият запис трябва да бъде редактиран, за което има съответния бутон.
 6. редактиране на нова задача на Google Календар

 7. Можете да добавите допълнителна информация към задачата, да промените списъка, към който принадлежи (по подразбиране това е „Моите задачи“), посочете дата на падежа и добавете подзадачи.
 8. Редактиране на нова задача, създадена в Google Календар

 9. Редактираният и допълнен запис, ако посочите датата на падежа в него, ще бъде поставен в календара. За съжаление можете да добавите само дължимия ден, а не точния час или интервал.
 10. е създадена нова задача и е добавена към Google Календар

  Както можете да очаквате, този запис ще попадне в категорията на календарите. "Задачи", които, ако е необходимо, могат да бъдат скрити, като просто премахнете отметката от квадратчето.

  Прегледайте нова задача и календар с нея в Google Calendar

  Забележка: Освен списъка „Моите задачи“, можете да създадете нови, за които това уеб приложение има отделен раздел.

  Възможност за създаване на нови списъци със задачи в Google Календар

Добавяне на нови уеб приложения
В допълнение към две услуги от Google, добавките от разработчици на трети страни могат да бъдат добавени към календара. Вярно е, че по времето на това писане (октомври 2018 г.) са създадени буквално няколко от тях, но според уверенията на разработчиците този списък ще се актуализира постоянно.

 1. Кликнете върху знака плюс, показан на изображението по-долу.
 2. Добавяне на нови приложения към Google Календар

 3. Изчакайте, докато интерфейсът „G Suite Marketplace“ (магазин за добавки) се зареди в отделен прозорец, и изберете компонента, който планирате да добавите към вашия Google Календар.

  Списък с наличните приложения за инсталирането им в Google Календар

 4. На страницата с нейното описание щракнете "Инсталирай",
 5. Инсталирайте ново уеб приложение, за да го използвате в Google Календар

  и тогава „Продължи“ в изскачащия прозорец.

  Продължете да инсталирате новото уеб приложение, за да го използвате в Google Календар

 6. В прозореца на браузъра, който ще се отвори в Календар, изберете акаунта, за да интегрирате новото уеб приложение.

  Проверка на акаунта за инсталиране на ново уеб приложение в Google Календар

  Прегледайте списъка с исканите разрешения и кликнете "Позволява".

 7. Предоставете необходимите разрешения за ново уеб приложение в Google Календар

 8. След няколко секунди добавката, която сте избрали, ще бъде инсталирана, щракнете "Свършен",

  Завършване на инсталирането на новото уеб приложение в Google Календар

  след това можете да затворите изскачащия прозорец.

 9. Затворете новия прозорец за инсталиране на уеб приложение в Google Календар

  Допълнителната функционалност на Google Calendar, реализирана под формата на маркови и уеб приложения на трети страни, на този етап от своето съществуване очевидно оставя много да се желае. И все пак е напълно възможно да намерите достойно приложение директно в Бележки и задачи.

Импортиране на записи от други календари

В частта на тази статия за „Добавяне на календари“, вече споменахме мимоходом възможността за импортиране на данни от други услуги. Нека разгледаме по-отблизо как работи тази функция.

Забележка: Преди да продължите с импортирането, трябва сами да подготвите и запазите файла с тях, като го създадете в календара, от който искате да виждате записи в приложението Google в бъдеще. Поддържат се следните формати: iCal и CSV (Microsoft Outlook).

Прочетете също:
Импортиране на контакти от Microsoft Outlook
Как да отворите CSV файлове

 1. Кликнете върху знака плюс над списъка „Моите календари“.
 2. Добавяне на нов календар към вашия Google Calendar

 3. От менюто, което се показва, изберете последния елемент - „Внос“.
 4. Преминете към импортиране на календари в уеб услугата на Google Календар

 5. На страницата, която се отваря, щракнете върху бутона „Избор на файл на вашия компютър“.
 6. Изберете файл на компютъра си, за да го добавите към вашия Google Календар

 7. В системния прозорец "Изследовател"който ще се отвори, отидете до местоположението на CSV или iCal файл, експортиран преди това от друг календар. Маркирайте го и натиснете „Отваряне“.
 8. Отваряне на файл, за да го импортирате във вашия Google Календар

 9. След като се уверите, че файлът е добавен успешно, щракнете върху „Внос“.

  Импортирайте календар от файл и го добавете към вашия Google Календар

  В изскачащия прозорец проверете броя на събитията, добавени към Google Календар и кликнете "ДОБРЕ" за да го затворите.

 10. Отчитайте броя на импортираните събития във вашия Google Календар

 11. Връщайки се към вашия календар, ще видите събитията, внесени в него, а датата и часът на тяхното провеждане, заедно с цялата друга информация, ще съответстват на тези, които сте задали по-рано в друго приложение.
 12. Импортираното събитие е добавено към Google Календар

  Прочетете също: Синхронизирайте Google Календар с Microsoft Outlook

Допълнителни настройки

Всъщност това, което ще разгледаме в последната част на нашата история за използването на Google Календар в браузър на настолен компютър, не е допълнително, а като цяло всички налични в него настройки.За достъп до тях щракнете върху изображението на зъбното колело, разположено вдясно от обозначението на избрания режим на показване на календара.

Извикване на менюто с настройките, налични в Google Календар

  Това действие ще отвори малко меню, съдържащо следните елементи:
 • "Настройки" - тук можете да определите езика и часовата зона, да се запознаете с преките пътища за извикване на определени команди, да зададете нови комбинации, да изберете режим на преглед, да инсталирате добавки и т.н. Вече обсъдихме повечето от наличните тук възможности.
 • "Кошница" - тук се съхраняват събития, напомняния и други записи, които сте изтрили от календара си. Кошът може да бъде изпразнен принудително; след 30 дни записите в него се изтриват автоматично.
 • "Представяне и цвят" - отваря прозорец, в който можете да изберете цветове за събития, текст и интерфейс като цяло, както и да зададете стила на представяне на информацията.
 • "Печат" - ако е необходимо, винаги можете да отпечатате календара си на принтер, свързан към вашия компютър.
 • „Инсталиране на добавки“ - отваря вече познат ни прозорец, предоставящ възможност за инсталиране на добавки.

Невъзможно е да се разгледат всички възможности и тънкости при използването на браузърната версия на Google Календар в рамките на една статия. И все пак, ние се опитахме да разкажем подробно за най-важните от тях, без които е невъзможно да си представим нормална работа с уеб услуга.

Мобилно приложение

Както бе споменато в началото на статията, Google Календар е достъпен за използване като приложение на смартфони и таблети, работещи на операционни системи Android и iOS. Примерът по-долу ще разгледа неговата версия за Android, но всички взаимодействия с потребителите и решаването на основни задачи на устройствата на Apple се извършват по същия начин.

Използване на Google Calendar на Android

Интерфейс и контроли

Външно, мобилната версия на Google Календар не се различава много от своя братовчед на работния плот, но навигацията и контролите се прилагат малко по-различно. Разликите по очевидни причини са продиктувани от мобилната операционна система и присъщите й характеристики.

Седмичен календар в приложението Google Calendar за Android

За улеснение на използването и лесен бърз достъп до приложението, препоръчваме да добавите неговия пряк път към началния екран. Както при браузъра, по подразбиране ще ви бъде показан календар за седмицата. Можете да промените режима на показване в страничното меню, извикано чрез щракване върху трите хоризонтални ивици в горния десен ъгъл или чрез плъзгане отляво надясно. Налични са следните опции:

 • "График" - хоризонтален списък на предстоящите събития според датата и часа на тяхното провеждане. Всички напомняния, събития и други записи са включени тук. Можете да навигирате между тях не само по име, но и по цвят (съответства на категорията) и икона (типично за напомняния и цели).
 • Планирайте режима на показване в приложението Google Календар за Android

 • "Ден";
 • Дневен режим на показване в приложението Google Календар за Android

 • "3 дни";
 • Тридневен режим на показване в приложението Google Календар за Android

 • "Седмица";
 • Седмичен режим на показване в приложението Google Calendar за Android

 • "Месец".

Месечен режим на показване в приложението Google Calendar за Android

Лента за търсене се показва под списъка с опции за режим на показване. За разлика от настолната версия на Google Calendar, тук можете да търсите само по записи, няма система за филтриране.

Функция за търсене, налична в приложението Google Calendar за Android

Същото странично меню съдържа категориите календари. то "Дейност" и „Напомняния“, както и допълнителни календари по вид "Рождени дни", "Почивни дни" и т.н. Всеки от тях има свой собствен цвят, показването на всеки от елементите в основния календар може да бъде изключено или включено, като използвате квадратчето до името му.

Всички персонализирани календари в приложението Google Calendar за Android

Забележка: В мобилната версия на Google Календар можете не само да добавяте нови (макар и само шаблонни) категории, но също така да имате достъп до данни от всички акаунти в Google, които са свързани на мобилното устройство.

Поставяне на цели

Отличителна черта на мобилния Google Календар е възможността да задавате цели, които планирате да следвате. Те включват спортни занимания, преподаване, планиране, хобита и др. Нека разгледаме по-отблизо как работи тази функция.

 1. Докоснете бутона със знака плюс, разположен в долния десен ъгъл.
 2. Бутонът за добавяне на нов запис в приложението Google Calendar за Android

 3. От списъка с налични опции, който се показва, изберете "Цел".
 4. Добавяне на нова цел в приложението Google Calendar за Android

 5. Сега изберете директно целта, която искате да си поставите.Налични са следните опции:
  • Тренировка;
  • Научете нещо ново;
  • Намерете време за близките;
  • Посветете време на себе си;
  • Планирайте времето си.
 6. Списък с наличните цели в приложението Google Календар за Android

 7. След като се определи, докоснете предпочитаната от вас цел и след това изберете по-конкретна опция от наличните шаблони или „Други“ако искате да създадете запис от нулата.
 8. Определете конкретна цел в приложението Google Calendar за Android

 9. Моля посочете "Честота" повторение на създадената цел, "Продължителност" напомняния също "Оптимално време" външния му вид.
 10. Определяне на параметрите и времето на целта в приложението Google Calendar за Android

 11. Прегледайте зададените от вас параметри, щракнете върху отметката, за да запазите записа

  Запазване на цел в приложението Google Calendar за Android

  и изчакайте процедурата да приключи.

 12. Запазване на създадената цел в приложението Google Calendar за Android

 13. Създадената цел ще бъде добавена към календара на посочените дата и час. Като кликнете върху "картата" на записа, можете да го видите. Освен това целта може да бъде коригирана, отложена и маркирана като изпълнена.
 14. Преглеждайте и редактирайте целта си в приложението Google Calendar за Android

Организиране на събития

Такава възможност като създаване на събития присъства и в мобилния Google Календар. Това се прави по следния начин:

 1. Щракнете върху бутона за добавяне на нов запис, който се намира на главния екран на Календар и изберете "Събитие".
 2. Кликнете върху бутона за добавяне на ново събитие в приложението Google Календар за Android

 3. Дайте име на събитието, посочете датата и часа (период или цял ден), местоположение, дефинирайте параметрите за напомняне.

  Добавете заглавие на събитие в Google Calendar за Android
  Ако е необходимо, поканете потребителите, като посочите адреса им в съответното поле. Освен това можете да промените цвета на събитието в календара, да добавите дискусия и да прикачите файл.

 4. Поканете хора и променете цвета на събитието в приложението Google Календар за Android

 5. След като посочите цялата необходима информация за събитието, натиснете бутона „Запазване“... Ако сте поканили потребители, „Изпращане“ им покана в изскачащ прозорец.
 6. Запазете събитието и прегледайте подробностите за него в приложението Google Calendar за Android

 7. Създадената от вас публикация ще бъде добавена към Google Календар. Неговият цвят, размер на блока (височина) и позиция ще съответстват на параметрите, които сте посочили по-рано. За подробности и редактиране просто кликнете върху съответната карта.

Вижте създадено събитие в приложението Google Calendar за Android

Създавайте напомняния

Подобно на определянето на цели и организирането на събития, напомнянията се създават и в мобилния Google Календар.

 1. Докосвайки бутона за добавяне на нов запис, изберете „Напомняне“.
 2. Отидете на създаването на напомняне в мобилното приложение Google Календар на Android

 3. В полето за заглавие запишете за какво искате да ви напомня. Посочете датата и часа, опциите за повторение.
 4. Задайте името, датата, часа и повторението за напомнянето в мобилното приложение Google Календар на Android

 5. Когато приключите със създаването на записа, щракнете върху „Запазване“ и се уверете, че е в календара (правоъгълният блок точно под датата, за която е насрочено напомнянето).

  Запазване и преглед на създаденото напомняне в мобилното приложение Google Календар на Android

  Като го докоснете, можете да видите подробности за събитието, да редактирате или да маркирате като завършено.

 6. Вижте създадено напомняне в мобилното приложение Google Календар на Android

Добавяне на календари от други акаунти (само за Google)

Не можете да импортирате данни от други подобни услуги в мобилния Google Календар, но можете да добавите нови, категории категории в настройките на приложението. Ако използвате няколко акаунта в Google (например лични и служебни) на мобилното си устройство, всички записи от тях ще бъдат автоматично синхронизирани с приложението.

Различни календари в приложението Google Calendar за Android

Прочетете също: Как да влезете в профила си в Google

Календарите, свързани с различни акаунти, могат да се видят в страничното меню. За да се движите по-удобно в тях, за да не бъркате или да пречите на събитията, препоръчваме да дефинирате собствените си цветове за категории на календара за всеки от свързаните акаунти. Това може да стане в настройките на приложението.

Прочетете също: Добавяне на акаунт в Google на устройство с Android

Настройки и допълнителни функции

Получете достъп до "Настройки" Google Календар може да се направи чрез страничното му меню, в самото дъно на което е съответният елемент. В него са налични следните опции:

Настройки на приложението Google Календар на Android

 • Основни настройки. Тук можете да определите началото на седмицата, да посочите часовата зона, да добавите алтернативен календар от наличните шаблони, да конфигурирате настройките за известяване.
 • Общи настройки за приложението Google Calendar на Android

 • Събития от GMail. В този раздел с настройки можете да активирате или деактивирате показването на събития от имейл в календара.
 • Настройки за събития от GMail в приложението Google Calendar на Android

 • Променете цвета на събитието и опциите за известяване. Докосвайки някоя от категориите на календара, можете да промените цвета му, както и да конфигурирате конкретни настройки за известяване.
 • Променете цвета на събитието в приложението Google Calendar на Android

Гласов контрол

Тъй като Google притежава не само Календар, но и Android, не е изненадващо, че мобилното приложение поддържа функцията за гласов контрол, налична в операционната система. Ако на вашето мобилно устройство имате инсталиран Google Assistant или предшественик на Google Now, можете да създавате нови събития и напомняния, като говорите директно с асистента. Това се прави по следния начин:

 1. След като предварително сте конфигурирали гласово търсене и сте се уверили, че работи, на някой от екраните на вашето мобилно устройство кажете: „Ok Google“.
 2. Ok команда на Google, за да се обадите на гласовия асистент на Android

 3. Веднага след като се отвори интерфейсът за гласов контрол, произнесете фразата „Създаване на напомняне“ или „Създаване на събитие“.
 4. Искане за създаване на ново напомняне в гласовия асистент на Google на Android

 5. В отговор на въпроса на асистента „За какво трябва да напомните?“ или "Какъв ден?"
  Изясняване на създаденото напомняне в Google Assistant на Android

  с глас или ръчно, направете корекции на създаденото събитие, като посочите неговото име, дата, час.

 6. Редактиране на създаденото напомняне в асистента на Google на Android

 7. Потвърдете създаването на нов запис, който автоматично ще отиде в Google Календар и ще прегледа детайлите му директно в прозореца Асистент или в мобилното приложение Календар.
 8. Потвърдете създаването на събитие в асистента на Google на Android

  Прочетете също:
  Гласови асистенти за Android
  Инсталиране на гласов асистент на Android

Заключение

Тук нашата статия стига до своя логичен завършек. Прегледахме основната функционалност на уеб услугата и мобилното приложение на Google Календар, описвайки как да я използваме за организиране на времето, планиране на нещата и решаване на много други свързани задачи. Надяваме се, че този материал е наистина полезен и ви е помогнал да намерите отговори на всичките си въпроси.