Системните услуги в Windows са много повече от нуждите на потребителя. Те виси във фонов режим, правят безполезна работа, зареждат системата и самия компютър. Но всички ненужни услуги могат да бъдат спрени и напълно деактивирани, за да се освободи малко системата. Печалбата ще бъде малка, но при абсолютно слаби компютри тя ще бъде забелязана.

Освобождаване на системната памет и разтоварване на системата

Тези услуги ще бъдат засегнати от тези услуги, които извършват неочаквана работа. За начало статията ще ви покаже начин да ги изключите, а след това списък на препоръчаните, за да спрете в системата. За да изпълни указанията по-долу, потребителят задължително се нуждае от администраторски акаунт или от такива права за достъп, които ще позволят извършването на достатъчно сериозни промени в системата.

Спрете и деактивирайте ненужните услуги

 1. Стартирайте "Task Manager", като използвате лентата на задачите. За да направите това, кликнете върху него с десния бутон на мишката и изберете съответния елемент от изскачащото меню, което се показва.
 2. Стартиране на мениджъра на задачите в Windows 7

 3. В прозореца, който се отваря, незабавно отиваме в раздела "Услуги" , където ще се покаже списъкът на работните елементи. Интересуваме се от бутона със същото име, който е в долния десен ъгъл на този раздел, кликваме върху него веднъж.
 4. Стартирайте инструмента за услуги чрез Task Manager в Windows 7

 5. Сега стигнахме до самия инструмент на "Службата" . Тук, преди потребителят да бъде показан в азбучен ред списък на всички услуги, независимо от тяхното състояние, което значително опростява търсенето им в такъв голям масив.

  Интерфейс на инструментите Услуги в Windows 7

  Друг начин да стигнете до този инструмент е да натиснете бутоните "Win" и "R" едновременно, в прозореца на прозореца въведете фразата services.msc в показаното поле, след което натиснете "Enter" .

 6. Стартиране на програмата с помощта на инструмента за изпълнение в Windows 7

 7. Спирането и деактивирането на услугата ще се покаже в примера на "Windows Defender" . Тази услуга е напълно безполезна, ако използвате антивирусна програма на трета страна. Намерете го в списъка, превъртете колелото на мишката до желания елемент, след което кликнете с десния бутон на мишката върху името. В контекстното меню, което се показва, изберете елемента "Свойства" .
 8. Свойства на избраната услуга в Windows 7

 9. Ще се отвори малък прозорец. Приблизително по средата в блока "Тип стартиране" има падащо меню. Отворете го с левия бутон на мишката и изберете "Прекъсване" . Тази опция предотвратява автоматичното стартиране на услугата, когато компютърът е включен. Точно долу има редица бутони, кликнете върху втората отляво - "Стоп" . Тази команда незабавно спира текущата услуга, завършва процеса с нея и я разтоварва от основната памет. След това в едно и също поле кликнете върху бутоните "Прилагане" и "ОК" последователно.
 10. Деактивирайте и спрете избраната услуга в Windows 7

 11. Повторете стъпки 4 и 5 за всяка ненужна услуга, като ги извадите от автомата и веднага ги извадите от системата. Но списъкът с препоръчаните услуги за деактивиране е съвсем надолу.

Кои услуги да изключите

Не изключвайте всички услуги в ред! Това може да доведе до необратимо сриване на операционната система, частично прекъсване на важните функции и загуба на лични данни. Не забравяйте да прочетете описанието на всяка услуга в прозореца на нейните свойства!

 • Windows Search е услуга за търсене на файлове на компютъра. Прекъснете връзката, ако използвате програми на трети страни за това.
 • Архивиране на Windows - създаване на резервни копия на важни файлове и самата операционна система. Не най-надеждният начин да създадете резервни копия, наистина добри начини да търсите в предлаганите материали в долната част на тази статия.
 • Компютърен браузър - Ако компютърът ви не е свързан към домашна мрежа или не е свързан с други компютри, работата на тази услуга е безполезна.
 • Вторично влизане - ако има само един акаунт в операционната система. Внимание, достъпът до други профили няма да бъде възможен, докато услугата отново не бъде включена!
 • Print Manager - ако не използвате принтера на този компютър.
 • Поддържащият модул NetBIOS чрез TCP / IP - услугата осигурява също така работата на устройството в мрежата, най-често не е необходима на обикновен потребител.
 • Доставчикът на домашна група отново е мрежата (този път само домашната група). Също така изключете, ако не използвате.
 • Сървърът е локалната мрежа този път. Не използвайте същото, признайте.
 • Входящата услуга за таблетни компютри е напълно безполезна за устройства, които никога не са работили с периферията на допир (екрани, графични таблети и други устройства за въвеждане).
 • Услугата за преброяване на преносими устройства е малко вероятно да използва синхронизиране на данни между преносими устройства и библиотеки на Windows Media Player.
 • Службата на Windows Media Scheduler е най-забравената програма, за която работи цяла услуга.
 • Поддръжка на Bluetooth - ако нямате това устройство за прехвърляне на данни, можете също така да премахнете тази услуга.
 • Услуга за шифроване на устройства с BitLocker - може да бъде изключена, ако не използвате вградения инструмент за шифроване за дялове и преносими устройства.
 • Услугите за отдалечен работен плот са ненужен фонов процес за тези, които не работят отдалечено с устройството си.
 • Смарт картата е друга забравена услуга, която не е необходима за повечето обикновени потребители.
 • Теми - ако сте фен на класическия стил и не използвате теми на трети страни.
 • Отдалечен регистър - друга услуга за отдалечена работа, чието деактивиране значително увеличава сигурността на системата.
 • Факс - добре, няма въпроси, нали?
 • Windows Update - може да бъде деактивиран, ако по някаква причина не актуализирате операционната система.

Това е основен списък, деактивирането на услугите, в които значително ще се подобри сигурността на компютъра и малко ще се разтовари. И тук е обещаният материал, който трябва да бъде изучен за по-компетентно използване на компютъра.

Най-добрият безплатен антивирусен софтуер:
Безплатен антивирус
AVG Antivirus Безплатно
Kaspersky Free

Интегритет на данните:
Създаване на резервно копие на Windows 7
Как да създадете резервно копие на Windows 10

В никакъв случай не забранявайте услуги, при назначаването на които не сте сигурни. На първо място, това се отнася до защитните механизми на антивирусните програми и защитните стени (въпреки че правилно конфигурираните решения за сигурност няма да ви позволят просто да изключите себе си). Не забравяйте да напишете кои услуги сте променили, така че в случай на проблем, можете да включите всичко отново.

На мощните компютри, печалбите от производителността може и да не са забележими, но по-старите работни машини ще усетят малко свободна оперативна памет и неразреден процесор.