Видеокартата може да се нарече най-взискателното и склонна към повреда устройство на съвременния компютър. Има впечатляващ брой знаци, които показват неизбежния му провал, но ако ги забележите навреме и предприемете действия, можете да избегнете необходимостта да купувате ново оборудване.

Признаци на "умираща" видеокарта

Неизправността на графичния адаптер може да бъде явна или очевидна, или скрита. Ако в първия случай необходимостта от ремонт възникне сама по себе си, то във втория може да не забележите възникналия проблем, който ще доведе до повреда в бъдеще. Следователно всеки потребител трябва да може да прави това и да знае какво да прави в различни ситуации.

Причина 1: Системата не се зарежда

Най-очевидният признак за неизправност на видеокартата е невъзможността за зареждане на системата. На пръв поглед може да изглежда, че компютърът е започнал да се стартира и скоро ще се включи напълно, тъй като всички фенове се въртят. Но скоро BIOS издава характерен звуков сигнал и на монитора се показва напълно черно изображение. Най-често този проблем е свързан с графичния адаптер, но не винаги с неговата повреда.

Проверка на връзката на видеокартата

Първата стъпка е да се уверите, че видеокартата е правилно свързана с дънната платка. За да направите това, трябва да премахнете капака на кутията и да проверите дали вентилаторът на устройството се върти, когато компютърът е включен. Ако не, препоръчително е да направите следното:

  • Проверете дали адаптерът е напълно поставен в дънната платка. Това трябва да се доказва със специални резета.
  • Уверете се, че е свързано допълнително захранване, ако моделът на вашата видеокарта го изисква и има подходящ конектор. Кабелът трябва да идва от захранването.
  • Възможно е контактите да са запушени. В този случай вместо лъскав златист цвят може да видите тъмни петна и друга мръсотия. За почистване е най-ефективно да използвате обикновена гума или алкохол. В никакъв случай не трябва да се използва обикновена вода, тъй като това ще деактивира устройството.

Описаните препоръки изискват известни умения и не се препоръчват за обикновените потребители. Ако не сте сигурни дали можете да се справите със задачата, свържете се със сервизния център.

Ако горните стъпки не помогнаха и сте сигурни, че устройството е правилно свързано към системата, проблемът се крие вътре в платката. В този случай ще трябва да се свържете със специалист за диагностика и ремонт.

Прочетете също: Симптоми на острието на чип на видеокарта

Причина 2: Появата на артефакти и ивици

Вторият най-важен признак за наближаващата смърт на видеокартата е появата на артефакти и ивици на монитора. Те могат да се проявяват в различни форми и по различно време от работата на компютъра, но почти винаги са причинени от неправилната работа на графичния модул. Това обаче не бива да се бърка с мъртви пиксели, което показва проблем с монитора. На нашия уебсайт има подробна статия за диагностика и възможно отстраняване на тази неизправност.

Настолни артефакти

Повече информация: Как да поправим артефакти на видеокартата

Причина 3: Син екран на смъртта

Синият екран на смъртта е неофициалното име за системна грешка на Windows, което е прието от компютърната общност. Появата му е придружена от син екран с много технически текст, цифри и не най-разбираемото описание на грешките, както и пълно изключване. Ако тази "картина" се появи при опит за инсталиране или актуализиране на драйвери за видеокарти, както и при стартиране на взискателни видео игри и други 3D приложения, проблемът е в графичния адаптер.

Син екран на видеокартата на смъртта

Повече информация: Решаване на проблема със сините екрани в Windows

Причина 4: Намалена производителност

Следващата стъпка е много по-малко очевидни признаци, че адаптерът е на ръба на критична повреда. Влошаването на производителността се отнася до значително забавяне на функциите, които изискват графична обработка. Например, любимата ви видео игра, която преди това работеше без проблеми при максимални графични настройки, започна да замръзва много. Това показва, че устройството се представя по-зле и вероятно се приближава до повреда.

Важно е да се отбележи, че това може да е свързано с друг хардуер, като процесор. Но в този случай компютърът ще замръзне не само в 3D приложения, но и във всякакви други програми, при които може да не се изисква видеокарта, например в браузър.

Прочетете също: Причини, поради които игрите могат да замръзнат

Причина 5: Сривове в 3D приложения

Видео игрите и другите 3D приложения може да продължат да работят безпроблемно и без проблеми, но автоматично ще се затворят по всяко време. Това също показва, че видеокартата не функционира правилно и може да се счупи по всяко време. Освен това, както и в предишния случай, е важно да се вземе предвид, че заминаванията могат да бъдат причинени от други неизправности.

Повече информация: Отстраняване на проблеми със сривни игри на Windows 10

Причина 6: Редовно изключване на компютъра

Ако компютърът ви редовно се изключва без никакви грешки, тогава има малък шанс това да се дължи на най-скорошната „смърт“ на видеокартата. Много по-често обаче това се причинява от банално прегряване. За да разрешите проблема, достатъчно е добре да почистите видеокартата и другите компоненти от прах и също така да замените термопастата.

Почистване на компютъра от прах

Повече информация:
Правилно почистване на вашия компютър или лаптоп от прах
Подмяна на термо паста на видеокартата
Как да изберем термо паста за лаптоп

Заключение

Разгледахме признаците, по които можете да разберете, че графичният адаптер на вашия компютър е счупен или е в критично състояние. В някои случаи те могат да се окажат погрешни и можете сами да разрешите проблема. Въпреки това, по-често трябва да се свържете със сервизен център за висококачествена диагностика и идентифициране на възможността за ремонт на устройството и дори след ремонт не е факт, че видеокартата ще работи дълго време, поради което е много по-изгодно да закупите нов модел.