Извод на USB конектора на дънната платка

Както знаете, на дънната платка на компютъра има много различни гнезда за свързване на периферни и вградени компоненти. Сред всички портове има USB 2.0 и USB 3.0, които служат като сигнал и захранване от вградените конектори. Тези две версии се различават не само по технически характеристики, но и по вида на портовете на дънната платка. В днешната статия бихме искали да ги анализираме по-подробно.

Прочетете също: От какво се състои дънната платка

USB 2.0 и USB 3.0 конектори изкореняване на дънната платка

За съжаление, няма единно обозначение за всички крака и контакти на конекторите, тъй като технологията им на производство не е стандартизирана. В резултат съотношението може да бъде различно за всеки модел на дънната платка. На изображението по-долу виждате схематично извеждане на USB щепсел с цветно обозначение за всеки пин. Именно от тези конвенционални знаци ще надградим допълнителен анализ на съединителите на дънната платка.

Извод на USB конектори за свързване към компютърната дънна платка

USB 2.0

Да започнем с по-често срещания USB 2.0. Не всички производители на компоненти инсталират нови USB 3.0 или 3.1 конектори на своите платки, но няколко входа на старата версия 2.0 определено са на борда. Изрезката изглежда проста, защото елементът се състои само от десет жици или метални крака. Вижте илюстрацията по-долу. На всички тези контакти има символ.

"ширина =

Сега, нека разгледаме всеки от тях на свой ред, така че начинаещите потребители да нямат трудности с разбирането на нотацията:

 • 1 и 2 . Те са маркирани в червено и имат имената 5V , VCC или Power . Отговаря за захранването;
 • 3 и 4 . Подчертано с бяло и почти навсякъде е посочено като D- контакти за пренос на данни с отрицателен заряд;
 • 5 и 6. Зелено, символично име D + - контакти за пренос на данни с положителен заряд;
 • 7, 8 и 10 . Обикновено земята е подчертана в черно, а името на контакта съответства на GND .

Може би сте забелязали отсъствието на деветия контакт. Не е, защото това място служи като ключ за концепцията за правилното свързване на проводниците към конектора.

След като се запознаете с кореспонденцията на всички контакти, просто трябва да свържете проводниците към тях, като вземете предвид всички показани маркировки. В този случай е необходимо да се спазва полярността, тъй като не е напразно това да е посочено и в схематичните чертежи.

USB 3.0

Видът на USB 3.0 конекторите е по-модерен и повече или по-малко нови дънни платки имат няколко такива вградени порта, които също са свързани чрез специално определени контакти. Структурата на този порт е по-сложна, тъй като версия 3.0 има по-модерни технически характеристики и поддържа нови технологии.

"ширина =

По-горе видяхте схематично извеждане на 3.0 конектора, остава само да разглобите всички контакти в текстовата версия:

 • 2 . Новият контакт, отговорен за идентификацията, обикновено е показан в сиво и има символично име на ID ;
 • 1 и 4 . IntA_P2_D + и IntA_P1_D +, съответно. Вече познати щифтове за пренос на данни с положителен заряд;
 • 3 и 6 . IntA_P2_D- и IntA_P1_D- . Отрицателно заредени бели проводници за данни;
 • 5 и 8 . Земята, както обикновено, е оцветена в сиво и се изписва GND ;
 • 7 и 10 . Още един контакт със знак плюс за предаване на данни чрез TX. 7 се нарича IntA_P2_SSTX + , а числото 10 е IntA_P1_SSTX + ;
 • 9 и 12 . Същото, но със знак минус и нотацията IntA_P2_SSTX- и IntA_P1_SSTX- ;
 • 11 и 14 . земята;
 • 13 и 16 . Получаване на RX данни с положителен заряд и име IntA_P2_SSRX + и IntA_P1_SSRX + ;
 • 15 и 18 . RX със знак минус. Имена - IntA_P2_SSRX- и IntA_P1_SSRX- ;
 • 17 и 20 . Маркирани в червено и са отговорни за захранването. Те имат символично обозначение Vbus .

Както в случая с предишния конектор, един контакт липсва и това празно пространство действа като ключ. В това изпълнение няма число деветнадесет. В допълнение, може би сте забелязали добавянето на нови контакти за прехвърляне на RX и TX данни. Тази двойка се използва при извеждане и въвеждане на информация в сериен интерфейс и сега е стандартът в такива схеми.

USB 2.0 до 3.0 адаптер

По-горе бяхте запознати с изреждането на всички контакти и подробно описание на всеки от тях. Сега искаме да представим малка схематична илюстрация на онези потребители, които се интересуват от свързване или създаване на адаптер от USB 2.0 до 3.0. Няма да описваме подробно принципа на създаване на такава схема, тъй като това е темата на отделна статия, но изображението по-долу ще се превърне в визуално помагало и ще помогне на опитни електротехници при създаването на нова схема на свързване.

"ширина =

Като част от този материал, ние разгледахме подробно щифта на USB конектора на дънната платка. Ако се интересувате от подобен анализ на други компютърни компоненти, съветваме ви да прочетете нашите отделни статии на следните връзки.

Прочетете също:
Pinout 3-пинов охладител
4-пинов щифт на охладителя
Фиксиране на конектори на дънната платка