Дънната платка е във всеки компютър и е един от основните му компоненти. Към него са свързани и други вътрешни и външни компоненти, които образуват една цялостна система. Горният компонент е набор от чипове и различни съединители, разположени на една и съща палитра и свързани помежду си. Днес ще говорим за основните детайли на дънната платка.

Вижте също: Избор на дънна платка за компютър

Компоненти на компютърни дънни платки

Почти всеки потребител разбира ролята на дънната платка в компютъра, но има факти, които не са познати на всички. Препоръчваме ви да прочетете нашата друга статия на линка по-долу, за да изучите тази тема подробно, но ние се обръщаме към анализа на компонентите.

Още подробности: Ролята на дънната платка в компютъра

чипсет

Струва си да се започне с свързващия елемент - чипсета. Неговата структура е от два типа, които се различават по взаимното свързване на мостовете. Северните и южните мостове могат да преминават отделно или да бъдат комбинирани в една система. Всеки от тях има на борда различни контролери, например, южният мост осигурява свързване на периферно оборудване, съдържа контролери за твърди дискове. Северният мост действа като обединяващ елемент на процесора, графичната карта, RAM и обектите, контролирани от южния мост.

Чипсет на дънната платка на компютъра

По-горе, дадохме връзка към статията "Как да изберем дънната платка". В него можете да се запознаете с модификациите и различията на чипсетите от популярните производители на компоненти.

Гнездо за процесор

Гнездото на процесора е конектор, в който е инсталиран този компонент. Сега основните производители на процесора са AMD и Intel, всяка от които е разработила уникални гнезда, така че моделът на дънната платка е избран на базата на избрания процесор. Що се отнася до самия конектор, той е малък квадрат с много контакти. Отгоре гнездото е покрито с метална плоча с държач - това помага на процесора да остане в гнездото.

Гнездо за дънната платка на компютъра

Вижте също: Инсталиране на процесора на дънната платка

Обикновено сокетът CPU_FAN за захранване на охладителя се намира до него, а на самата платка има четири дупки за неговото инсталиране.

Свързване на вентилатора към дънната платка на компютъра

Вижте също: Инсталиране и премахване на процесорния охладител

Има много видове гнезда, много от тях са несъвместими помежду си, защото имат различни контакти и форм-фактор. За да научите как да разберете тази характеристика, прочетете другите ни материали на линковете по-долу.

Още подробности:
Разпознаваме гнездото на процесора
Разпознавате гнездото за дънната платка

PCI и PCI-Express

Съкращението PCI е буквално декодирано и преведено като взаимно свързване на периферни компоненти. Това име е дадено на съответната шина на дънната платка на компютъра. Основната му цел е въвеждане и извеждане на информация. Има няколко модификации на PCI, като всяка от тях се отличава с пикова честотна лента, напрежение и форм-фактор. Към този конектор се свързват ТВ тунери, звукови карти, SATA адаптери, модеми и стари видео карти. PCI-Express използва само PCI софтуерния модел, но е по-нов дизайн за свързване на много по-сложни устройства. В зависимост от форм-фактора на гнездото, видеокарти, SSD дискове, безжични мрежови адаптери, професионални звукови карти и много други са свързани с него.

PCI-E слотове на дънната платка на компютъра

Броят на PCI и PCI-E слотовете на дънни платки варира. Когато го избирате, трябва да обърнете внимание на описанието, за да се уверите, че са налични необходимите слотове.

Вижте също:
Свързваме видеокартата с дънната платка на компютъра
Избор на графична карта под дънната платка

RAM слотове

Слотовете за инсталиране на RAM се наричат ​​DIMM. Всички съвременни дънни платки използват точно този форм-фактор. Има няколко разновидности от него, те се различават по броя на контактите и са несъвместими един с друг. Колкото повече контакти, толкова по-нова табелката е монтирана в такъв конектор. В момента действителната е модификацията на DDR4. Както в случая с PCI, броят на DIMM слотовете на моделите на дънната платка е различен. Най-често срещаните опции с два или четири конектора, което ви позволява да работите в два или четири канален режим.

Свързване на RAM към дънната платка на компютъра

Вижте също:
Инсталиране на RAM модули
Проверете съвместимостта на RAM и дънната платка

BIOS чип

Повечето потребители са запознати с BIOS. Въпреки това, ако чуете за такава концепция за първи път, препоръчваме ви да се запознаете с други материали по темата, които ще намерите на следния линк.

Още подробности: Какво е BIOS

Кодът на BIOS се намира на отделен чип, който е прикрепен към дънната платка. Тя се нарича EEPROM. Този тип памет поддържа множество данни за изтриване и запис, но има доста малък капацитет. На екрана по-долу можете да видите как BIOS чипът изглежда на дънната платка.

BIOS чипа на дънната платка на компютъра

В допълнение, стойностите на параметрите на BIOS се съхраняват в динамичен чип с памет, наречен CMOS. Той също така записва определени компютърни конфигурации. Този елемент се подава чрез отделна батерия, чиято подмяна води до възстановяване на настройките на BIOS до фабричните настройки.

Захранване на батерията на дънната платка на компютъра

Вижте също: Смяна на батерията на дънната платка

SATA и IDE конектори

Преди това твърдите дискове и оптичните устройства бяха свързани към компютър с помощта на IDE интерфейса (ATA), разположен на дънната платка.

IDE конектори на компютърна дънна платка

Вижте също: Свържете устройството към дънната платка

Сега най-често срещаните са SATA конекторите с различни ревизии, които се различават главно по скорост на пренос на данни. Разглежданите интерфейси се използват за свързване на устройства за съхранение (HDD или SSD). При избора на компоненти е важно да се вземе предвид броят на тези портове на дънната платка, тъй като може да има две части и по-горе.

SATA конектори на дънната платка на компютъра

Вижте също:
Начини за свързване на втори твърд диск към компютъра
Свързваме SSD към компютър или лаптоп

Захранващи съединители

В допълнение към различните слотове на този компонент има различни конектори за захранване. Най-масивният от всички е пристанището на самата дънна платка. Има захранващ кабел от захранването, осигуряващ правилния поток на електроенергия за всички други компоненти.

Захранваща връзка за дънната платка на компютъра

Още подробности: Свързваме захранването към дънната платка

Всички компютри са в кутията, която съдържа и различни бутони, индикатори и съединители. Мощността им се свързва чрез отделни контакти за предния панел.

Свързване на предната част на шасито към дънната платка на компютъра

Вижте също: Свързване на предния панел към дънната платка

Отделно изтеглени гнезда USB-интерфейси. Обикновено те имат девет или десет контакта. Свързването им може да варира, така че внимателно прочетете инструкциите преди да започнете сглобяването.

USB захранване с компютърна дънна платка

Вижте също:
Разклонители за дънната платка
Свържете се с PWR_FAN на дънната платка

Външни интерфейси

Цялото периферно компютърно оборудване е свързано към дънната платка чрез специално обозначени конектори. На страничния панел на дънната платка можете да гледате USB интерфейси, сериен порт, VGA, Ethernet мрежов порт, акустичен изход и вход, където е включен кабела от микрофона, слушалките и високоговорителите. На всеки модел на компонента набор от съединители е различен.

Страничен панел на компютърната дънна платка

Разгледахме подробно основните компоненти на дънната платка. Както виждате, на панела има много слотове, чипове и съединители за захранване, вътрешни компоненти и периферно оборудване. Надяваме се, че предоставената по-горе информация ви е помогнала да разберете структурата на този компонент на компютъра.

Вижте също:
Какво да правите, ако дънната платка не се стартира
Включете дънната платка без бутон
Основни недостатъци на дънната платка
Инструкции за подмяна на кондензатори на дънната платка