Pinout или pinout е описанието на всеки контакт на електронно съединение. Както е известно, в електрическите устройства често се използва свързване на оборудването, където правилното му функциониране се осигурява от няколко жици. Това важи и за компютърните охладители. Те имат различен брой контакти, всеки е отговорен за тяхната връзка. Днес бихме искали да говорим подробно за разпиляването на 3-пинов вентилатор.

Pinout компютър 3-пинов охладител

Размерите и възможностите за свързване на PC феновете отдавна са стандартизирани, те се различават само в присъствието на свързващи кабели. Постепенно, 3-Pin охладители са по-ниски от 4-Pin, но такива устройства все още се използват. Нека погледнем по-отблизо схемата на окабеляване и разпиляването на тази част.

Вижте също: Избор на охладител за процесора

Електронна верига

На екрана по-долу можете да видите схематично представяне на електрическия план на въпросния вентилатор. Неговата особеност е, че в допълнение към плюс и минус има нов елемент - тахометъра. Тя ви позволява да следите скоростта на вентилатора и се монтира на самия сензор, което е показано на диаграмата. Марката си струва бобината - те създават магнитно поле, отговорно за непрекъснатата работа на ротора (въртящата се част на двигателя). На свой ред сензорът на Хол оценява позицията на въртящия се елемент.

Електрическа схема на триконтактен охладител

Цветност и стойност на проводника

Фирмите, произвеждащи 3-пинови вентилатори, могат да използват проводници с различни цветове, но „земята” винаги остава черна. Най-често срещаната комбинация е червена , жълта и черна , където първата е +12 волта , втората е +7 волта и отива на крака на тахометъра, а черният съответно на 0 . Втората най-популярна комбинация е зелена , жълта , черна , където зелено е 7 волта , а жълтата е 12 волта . Въпреки това, в изображението по-долу можете да се запознаете с тези две опции на pinout.

3-Pin Компютърни Цветни охладителни разновидности

Свързване на 3-пинов охладител към 4-пинов конектор на дънната платка

Въпреки че 3-пиновите вентилатори имат сензор за проследяване на скоростта, те все още не могат да бъдат регулирани чрез специален софтуер или BIOS. Такава функция се появява само в 4-пиновите охладители. Въпреки това, ако имате известни познания за електрическите вериги и знаете как да държите поялника в ръцете си, обърнете внимание на следната диаграма. С помощта на него, вентилаторът се променя и след свързване към 4-Pin, ще бъде възможно да се регулира скоростта му чрез софтуера.

Схема за заваряване на компютъра с 3 пина

Вижте също:
Увеличете скоростта на охладителя на процесора
Как да се намали скоростта на охладителя на процесора
Софтуер за управление на охладители

Ако се интересувате от просто свързване на 3-пинов охладител към дънна платка с 4-пинов конектор, просто поставете кабела, оставяйки четвъртия крак свободен. Така че вентилаторът ще функционира перфектно, но неговото усукване ще бъде статично със същата скорост винаги.

Свържете 3-пинов охладител към 4-пинова C дънна платка

Вижте също:
Инсталиране и премахване на процесорния охладител
Свържете се с PWR_FAN на дънната платка

Изводът на разглеждания елемент не е труден поради малкия брой жици. Единствената трудност възниква, когато се сблъскате с непознати цветове на жици. След това можете да ги проверите само като свържете захранването през конектора. Когато 12-волтовият проводник съвпадне с 12-волтовия крак, скоростта на въртене ще се увеличи, когато свържете 7 волта до 12 волта, ще бъде по-малко.

Вижте също:
Разклонители за дънната платка
Смажете охладителя на процесора