Четири-пиновите компютърни фенове дойдоха да заместят 3-пиновите охладители, съответно, те добавиха четвърта жица за допълнителен контрол, които ще обсъдим по-долу. Понастоящем такива устройства са най-често срещаните и на дънните платки по-често са монтирани конектори специално за свързване на 4-пинов охладител. Нека анализираме детайлно разпиляването на разглеждания електрически елемент.

Вижте също: Избор на охладител за процесора

Pinout 4-Pin Компютърен охладител

Pinout се нарича също pinout, и този процес включва описанието на всеки контакт на електрическата верига. 4-Pin охладителят не се различава много от 3-пиновата, но има свои собствени характеристики. Можете да се запознаете с разпиляването на втория в отделна статия на нашия уебсайт на следния линк.

Вижте също: Pinout 3-pin охладител

4-пинов охладител

Тъй като трябва да има подобно устройство, въпросният вентилатор има електрическа верига. Една от общите опции е представена на изображението по-долу. Такава илюстрация може да е необходима при повторно запояване или обработка на метода на свързване и е полезна за хора, които познават структурата на електрониката. В допълнение, всичките четири проводника са маркирани с надписи на картината, така че не трябва да има проблеми с четенето на веригата.

4-пинов охладител

Pinout контакти

Ако вече сте прочели нашата друга статия по темата за 3-Pin pinout на компютърен охладител, може да знаете, че основният цвят е черен , т.е. нулев контакт, жълт и зелен са съответно 12 и 7 волта . Сега трябва да помислите за четвъртата жица.

Контакти на 4-пинов охладител

Синият контакт е мениджър и е отговорен за регулиране на скоростта на ножовете. Тя се нарича също PWM-контакт, или PWM (широчинна модулация на импулса). ШИМ е метод за контрол на мощността на натоварване, който се прилага чрез прилагане на импулси с различна ширина. Без PWM, вентилаторът ще се върти непрекъснато при максимална мощност - 12 волта. Ако програмата промени скоростта на въртене, се включва модулация. Импулсите се подават към управляващия контакт с висока честота, която не се променя, като се променя само времето, прекарано от вентилатора в импулсната намотка. Следователно в спецификацията на оборудването се записва диапазонът на неговата скорост на въртене. По-ниската стойност често е свързана с минималната честота на импулсите, т.е. при тяхно отсъствие лопатките могат да се въртят дори по-бавно, ако това е предвидено от системата, в която работи.

Обхват на скоростта на вентилатора 4-пинов вентилатор

Що се отнася до управлението на скоростта на въртене чрез въпросната модулация, има две възможности. Първото се случва с помощта на мултиконтролер, разположен на дънната платка. Той чете данни от термичния сензор (ако имаме предвид процесорния охладител) и след това определя оптималния режим на работа на вентилатора. Можете да конфигурирате този режим ръчно чрез BIOS.

Вижте също:
Увеличете скоростта на охладителя на процесора
Как да се намали скоростта на охладителя на процесора

Вторият начин е да се прихване контролера със софтуер, а това ще бъде софтуер от производителя на дънната платка или специален софтуер, например SpeedFan ,

Вижте също: Софтуер за управление на охладители

Контактът PWM на дънната платка може да контролира скоростта на въртене дори на 2 или 3-пиновите охладители, само те трябва да бъдат подобрени. Знаещите потребители ще вземат електрическата верига като пример и без много финансови разходи да завършат необходимото, за да осигурят предаването на импулси чрез този контакт.

Свържете 4-Pin Cooler към дънната платка

Не винаги има дънна платка с четири щифта под PWR_FAN, така че собствениците на 4-Pin вентилатори ще трябва да останат без функцията за регулиране на оборотите, тъй като просто няма четвърти PWM контакт, което означава, че импулсите нямат къде да отидат. Свързването на такъв охладител е доста просто, просто трябва да намерите щифтовете на системната платка.

Свържете 4-пинов вентилатор към дънната платка

Вижте също: Свържете се с PWR_FAN на дънната платка

Що се отнася до самата инсталация или до демонтажа на охладителя, на този сайт е посветен отделен материал. Препоръчваме ви да ги прочетете, ако ще разглобявате компютъра.

Още подробности: Инсталиране и премахване на процесорния охладител

Ние не започнахме да се ровим в работата на контролния контакт, тъй като това ще бъде безсмислена информация за средния потребител. Ние само определихме неговото значение в общата схема, а също така проведохме подробна разпиляване на всички други кабели.

Вижте също:
Разклонители за дънната платка
Смажете охладителя на процесора