Докато принтирането е в ход, на хартията се инжектира малко количество мастило. Резултатът е натрупване на боя в контейнер, специално проектиран за тази цел. Принтерът MG2440 на Canon поддържа отчет за натрупването на пелени и когато се запълва, показва съответното известие. Въпреки това при домашна употреба е почти невъзможно да се постигне пълно натрупване на мастило в този контейнер, което означава, че целият механизъм не работи съвсем правилно. След това ще обсъдим как да възстановим памперсите и да настроим работата на устройството.

Вижте също: Инсталиране на драйвери за принтер Canon MG2440

Рестартираме памперси на принтера Canon MG2440

Повторно нулиране на брояча на памперси е необходимо, за да изчезне постоянна грешка при преливането му. Струва си да извършите тази манипулация само когато сте сигурни, че в резервоара все още има достатъчно място за изразходваното мастило, тъй като рядко използвате машината или се използва за кратък период от време.

Всички действия се извършват в сервизен режим, след влизане в сила на гаранцията за продукта. Затова не препоръчваме да манипулирате принтера, ако не сте сигурни какво правите.

Преминаване към режим на обслужване

Както споменахме по-горе, ще изпълняваме днешната задача в обслужващия режим на оборудването. Преходът към него е необходим, така че използваният софтуер да може да покаже правилно индикаторите за пълнота на памперса и да успее да ги възстанови без никакви проблеми. За да активирате този режим за Canon MG2440, трябва да направите следното:

 1. Свържете устройството към компютъра, но не го включвайте. Ако е активна, изключете го, като натиснете съответния бутон.
 2. Задръжте бутона "Отказ" . Тя е изобразена като оранжев триъгълник в кръг от същия цвят.
 3. След това, без да изтривате "Отказ" , кликнете върху "Активиране" .
 4. Активирайте и отменете принтера MG2440

 5. След стартиране на устройството, задръжте "Enable" и кликнете върху "Cancel" шест пъти подред. Индикаторът трябва да променя цвета си няколко пъти от жълто на зелено и отзад.
 6. Превключете в сервизен режим на принтер MG2440

 7. Сега можете да освободите и двата клавиша и да изчакате, докато индикаторът спре да мига.

Ако крушката е статично зелена, преходът към обслужващия режим е успешен. След това трябва само да отмените брояча на памперите.

Метод 1: ServiceTool

Сега Service Tool не се поддържа от разработчика и не може да бъде изтеглен от официалния сайт, но този софтуер е най-ефективният и ефикасен от всички програми, които се намират в Интернет. Следователно, ще трябва да го изтеглите от ресурси на трети страни, да го направите на собствена опасност и риска. Преди да отворите, препоръчваме ви да проверите изпълнимия файл за вируси по удобен начин.

Вижте също:
Инсталиране на безплатен антивирус на компютър
Изборът на антивирус за слаб лаптоп

Освен това можем да Ви посъветваме да обърнете внимание на услугата VirusTotal, която проверява не само файловете, но и връзки към наличието на заплахи.

Отидете на уеб сайта на VirusTotal

Има много версии на Service Tool, то е съвместимо с Canon MG2440 build v2000, така че е по-добре да го изтеглите. След изтеглянето остава само да се отвори софтуера и да се изпълнят следните действия:

 1. Уверете се, че програмата разпознава вашето устройство. За да направите това, кликнете върху "Test Print", за да отпечатате тестова страница.
 2. Тествайте отпечатването в сервизния инструмент

 3. Намерете реда "Counter Value" в секцията "Counter Absorber Ink", за да разберете колко процента пелените са попълнени.
 4. Процентът памперси, попълнен в сервизния инструмент

 5. Сега тази стойност трябва да бъде нулирана. В категорията "Clear Ink Counter" задайте стойността "Absorber" на "Main" . След това проверете стойността "Counter Value" , тя трябва да бъде 0% .
 6. Задайте основната стойност в сервизния инструмент

 7. Ако това не работи, изберете опцията "Platen" вместо "Main" .
 8. Задайте стойност на печата в сервизен инструмент

На този етап нулирането на брояча на памперите е приключило. Остава само да излезете от сервизния режим и да рестартирате устройството. Прочетете повече за това в параграфа след Метод 2 .

Метод 2: PrintHelp

Една от най-често използваните програми за работа с принтери от различни производители и модели е PrintHelp , Функционалността му позволява практически всякакви манипулации. Единственият недостатък е плащането на почти всички инструменти. Всеки от тях се купува отделно на официалния уебсайт.

Не можем да гарантираме 100% успех след използването на този софтуер, тъй като той не работи еднакво добре на всички системи, но ако Service Tool не ви е подходящ по някаква причина, опитайте следните стъпки:

 1. След като изтеглите PrintHelp, отворете Помощника за инсталиране, приемете условията на лицензионното споразумение и кликнете върху "Next" .
 2. Лицензионен договор за инсталиране на програмата PrintHelp

 3. Изберете папката за инсталиране на програмата и преминете към следващата стъпка.
 4. Избиране на място за инсталиране на програмата PrintHelp

 5. Можете да създадете пряк път на работния си плот.
 6. Създайте икона на PrintHelp на вашия работен плот

 7. Изчакайте, докато инсталацията приключи и изпълнете PrintHelp.
 8. Завършване на инсталацията PrintHelp

 9. Изчакайте да се изтеглят всички файлове и принтерът да се покаже в списъка с устройства.
 10. Процес на сканиране и конфигурация PrintHelp

 11. Използвайте вградения асистент, за да изберете свързан принтер.
 12. Избор на принтер в PrintHelp

 13. След като закупите инструмента в раздела "Управление" , изберете елемента "Нулиране на работното време" .
 14. Нулирайте пелените в PrintHelp

В този момент процедурата за нулиране на пелена е приключила, остава само за завършване на работата в сервизния режим.

Изход от режима на обслужване

За да деактивирате режима на обслужване на принтера Canon MG2440, направете следното:

 1. От менюто "Старт" отидете в "Контролен панел" .
 2. Отворете контролния панел в Windows 10

 3. Отворете категорията Устройства и принтери .
 4. Отидете на устройства и принтери в Windows 10

 5. Кликнете с десния бутон върху създаденото копие на печатащото оборудване и кликнете върху "Изтриване на устройство" .
 6. Премахване на устройството в Windows 10

 7. Потвърдете изтриването.
 8. Потвърдете изтриването в Windows 10

Сега най-добре е да изключите оборудването от компютъра, да го изключите и да рестартирате.

Вижте също:
Правилно калибриране на принтера
Защо принтерът отпечатва ивици

Днес разбрахме как да възстановим памперсите от Canon MG2440. Както можете да видите, това се прави съвсем лесно и води до отмяна на гаранцията. Надяваме се статията ви да ви помогне да се справите със задачата и в процеса на решаването й нямаше проблеми.