Използването на антивирус в наше време се превърна в незаменимо условие за гарантиране сигурността на системата. В края на краищата, всеки може да се сблъска с вируси на своя компютър. Съвременните антивируси, които гарантират максимална защита, изискват много ресурси. Но това не означава, че слабите устройства трябва да останат уязвими и дори напълно без защита. За тях съществуват прости решения, които няма да окажат отрицателно въздействие върху работата на лаптопа.

Не всички хора имат желание или възможност да актуализират устройството си, като заменят някои части или самият лаптоп. Несъмнено антивирусите ефективно защитават системата от вирусни атаки, но те могат да натоварят тежко процесора, което е лошо за вашата работа с компютъра.

Изберете антивирус

Не е необходимо да имате старо устройство, което да попита за лек антивирус. Някои модерни бюджетни модели също се нуждаят от неизискваща защита. Самата антивирусна програма трябва да направи много: да следи текущите процеси, да проверява изтеглените файлове и т.н. Всичко това изисква ресурси, които могат да бъдат ограничени. Следователно, си струва да изберете тези антивируси, които предлагат основни инструменти за сигурност, и колкото по-малко такъв продукт ще има допълнителни функции, толкова по-добре е в този случай.

Безплатен антивирус

Безплатен антивирус Свободен чешки антивирус, който не натоварва тежко системата. Той има различни допълнителни функции за удобна работа. Тази програма може лесно да бъде персонализирана според вашите желания, "хвърляйки" допълнителните компоненти и оставяйки само най-необходимите. Поддържа руския език.

Избиране на компоненти в антивирусната програма на Avast Free Antivirus

Както можете да видите на екранните снимки, Avast консумира малко ресурси във фонов режим.

Преглеждате натоварването на Avast Antivirus на устройството чрез Управление на задачите

При проверката на системата вече е малко повече, но ако се сравни с други антивирусни продукти, тогава това е съвсем нормално.

Преглежда в диспечера на задачите натоварването на системата от Avast Antivirus при сканиране

Прочетете още: Сравнение между Avira и Avast Antivirus

AVG

Лесен за използване AVG ефективно бори с различни заплахи. Безплатната му версия има основни инструменти, които са достатъчни за добра защита. Програмата не натоварва тежко системата, за да можете безопасно да работите.

Основното AVG антивирусно меню с основна защита

Натоварването на системата в нормален режим с основна защита е ниско.

Преглеждате натоварването на задачата на антивирусната програма на AVG в диспечера на задачи

По време на сканирането AVG също не консумира много.

Преглеждане на зареждането на AVG Antivirus в диспечера на задачите в диспечера на задачите

Comodo Облак Антивирус

Известен безплатен областен защитник Comodo Cloud Antivirus. Отлична защита срещу всички видове интернет заплахи. Няколко лаптопа за сваляне. В сравнение с AVG или Avast, то Comodo Cloud изисква на първо място по-стабилна интернет връзка, за да осигури пълна защита.

Изтеглете Comodo Cloud Antivirus от официалния сайт

Когато се изпитва, тя не оказва влияние върху производителността критично.

Прегледайте процеса на проверка на системата с клауд антивирус Comodo Cloud Antivirus в диспечера на задачите

Заедно с инсталирания антивирусен софтуер е инсталиран друг спомагателен софтуер, който не заема много място и не яде големи количества ресурси. Ако искате, можете да го изтриете.

Вижте допълнителния софтуер за инсталиране на Internet Security Essentials в диспечера на задачите

Panda сигурност

Един от популярните антивируси в облака е Panda Security. Има много настройки, поддържа руски. Отнема доста малко пространство и консумира минимални ресурси. Единственият недостатък, ако може да се нарече така - необходимостта от стабилна интернет връзка. За разлика от Comodo Cloud Antivirus, този продукт не инсталира автоматично допълнителни модули.

Изтеглете антивирусната Panda сигурност

Главното меню на антивирусната защита на облака Panda Protection

Дори когато сканирате файлове, антивирусът не зарежда устройството. Този защитник започва още няколко от услугите си, които не консумират много ресурси.

Преглеждането на натоварването за сигурност на облака от панда за защита в панела за управление на задачите

Dr.Web Security Space

Основна функция Dr.Web Security Space Това е сканиране. Той може да се изпълнява в няколко режима: нормален, пълен, селективен. Също така има инструменти като SpIDer Guard, SpIDer Mail, SpIDer Gate, защитна стена и др.

Самият антивирус и неговите услуги не консумират много ресурси.

Преглед на текущите д-р уеб услуги в Task Manager

Подобна ситуация съществува и при процеса на сканиране: не натоварва устройството критично.

Процесът на сканиране на антивирусната програма Dr.Web в диспечера на задачите

Microsoft Windows защитник

Windows Defender е вграден антивирусен софтуер от Microsoft. Започвайки с Windows 8, този софтуер е инсталиран по подразбиране като защита срещу различни заплахи и не е по-малък от други антивирусни решения. Ако нямате възможност или желаете да инсталирате друг софтуер, то тази опция е подходяща за вас. Windows Defender автоматично стартира след инсталирането на системата.

Главно меню на вградения антивирусен софтуер Microsoft Windows Defender

Екранната снимка показва, че защитникът не консумира много ресурси.

Преглеждайте в мениджъра на задачите натоварването на защитника

При пълно сканиране системата не зарежда много.

Прегледайте зареждането на задачите в диспечера на задачите на Windows Defender по време на пълно сканиране

Други методи за защита

Ако не можете или не искате да инсталирате антивирус, можете да направите с минимален набор, който също може да осигури сигурността на системата, но в по-малка степен. Например има преносими скенери Dr.Web CureIt , Kaspersky Virus Removal Tool , AdwCleaner и други подобни, с които можете да проверявате системата от време на време. Но те не могат да осигурят пълна защита и да предотвратят заразяването, защото вече работят след факта.

Прочетете още: Сканиране за вируси без антивирус

Разработването на нов софтуер не стои неподвижно и сега потребителят има по-голям избор сред решенията за сигурност за слаб лаптоп. Всеки антивирус има своите предимства и недостатъци и само вие решавате, че това ще ви бъде удобно.