Напоследък масовите атаки на вируси на компютрите стават все по-чести, поради което дори най-скептичните потребители мислят за инсталирането на антивирусна защита. В днешната ни статия искаме да говорим за това как да инсталирате антивирус на компютъра си безплатно.

Слагаме безплатни антивирусни програми

Процедурата се състои от два етапа: избора на подходящ продукт и изтеглянето му, както и инсталирането директно на компютъра. Обмислете също така възможните проблеми и методи за тяхното премахване.

Етап 1: Избор на антивирус

На пазара има десетки решения от различни компании, както от големи играчи, така и от новодошли в индустрията. На нашия сайт има прегледи на най-често срещаните защитни пакети, сред които са платени и безплатни програми.

Изтеглете антивирус от Lumpics.ru

Повече подробности: Антивирус за Windows

Ако трябва да бъде инсталирана защита на персонален компютър или лаптоп с ниска мощност, ние подготвихме преглед на ресурсно-неизискващите решения, които препоръчваме да прочетете.

Prosmotr-V-dispetchere-zadach-nagruzku-antivirusnoy-programmyi-AVG

Повече подробности: Antivirus за слаб компютър

Също така имаме подробно сравнение на някои възможности за свободна защита като Безплатен антивирус , Avira и Kaspersky безплатен антивирус Ето защо, ако изберете между тези програми, нашите статии ще ви бъдат полезни.

Повече подробности:
Сравнение на антивирусите Avira и Avast
Сравнение на антивирусите Avast Free Antivirus и Kaspersky Free

Етап 2: Инсталация

Преди да започнете процедурата, уверете се, че няма други антивируси на компютъра: такива програми често са в конфликт помежду си и това води до различни видове нарушения.

Prosmotr-informatsii-об-ustanovlennyih-antivirusah-sistemyi-Windows-10

Повече подробности: Търсете антивирус, инсталиран на компютъра

Ако вече е инсталирано приложение за защита на вашия компютър или лаптоп, използвайте инструкциите по-долу, за да го деинсталирате.

Deinstallyatsiya-antivirusnoy-programmyi-AVG-S-pomoshhyu-utilityi-Revo-Uninstaller

урок: Премахване на антивирус от компютър

Инсталирането на антивирусен софтуер не се различава много от инсталирането на друга програма. Основната разлика е, че е невъзможно да се избере местоположението на ресурсите, защото за пълна ефективност подобни приложения трябва да са на системния диск. Второто предупреждение - инсталаторите на повечето антивируси не са автономни и те зареждат необходимите данни в процеса, защото се нуждаят от стабилна връзка с интернет. Пример за процедурата ще бъде показан на базата на Avira Free Antivirus.

Изтегляне на Avira Free Antivirus

 1. При изтеглянето от официалния уебсайт са налице отделни Avira Free Antivirus и Free Security Suite . За потребители, които се нуждаят само от обща защита, първата опция е подходяща, а за тези, които искат да получат допълнителни функции като VPN или защитено сърфиране, трябва да изберете втората.
 2. Опции за изтегляне за Avira Free Antivirus

 3. Стартирайте инсталатора в края на изтеглянето. Преди да започнете инсталирането, не забравяйте да прочетете лицензионното споразумение и декларацията за поверителност, достъпни на връзките, отбелязани на екранната снимка.
  Връзки към потребителски споразумения, преди да инсталирате Avira Free Antivirus
  За да започнете процедурата, кликнете върху бутона "Приемане и инсталиране" .
 4. Започнете инсталирането на Avira Free Antivirus

 5. Изчакайте инсталатора да подготви необходимите файлове.
  Процес на инсталиране на Avira Free Antivirus
  По време на инсталационния процес, Avira Free Antivirus ще ви предложи да добавите допълнителни компоненти към него. Ако нямате нужда от тях, кликнете върху "Пропускане на прегледа" горе вдясно.
 6. Предложения за добавяне на допълнителни компоненти към Avira Free Antivirus

 7. Кликнете върху "Стартирайте Avira Free Antivirus" след приключване на процедурата.
 8. Завършете инсталирането на Avira Free Antivirus

 9. Готово - инсталиран софтуер за защита.
 10. Инсталирана на компютъра Avira Free Antivirus

  Вижте също:
  Инсталиране Avast Antivirus
  Намиране на решения за проблеми с инсталирането на Avast.

Решаване на проблеми

Както показва практиката, ако по време на инсталацията не възникнат проблеми, след това с по-нататъшното стартиране и оперативност на антивируса те също не трябва да бъдат. Въпреки това, от време на време може да срещнете неприятни проблеми. Помислете за най-характерните за тях.

Avira: грешка в скрипта
Когато работите с Avira, често виждате прозорец със следното предупреждение:
Oshibka-stsenariya-V-Avira
Това означава повреда на един от програмните компоненти. Използвайте инструкциите по-долу, за да отстраните проблема.

Повече подробности: Защо се случва грешка в скрипта в Avira

Проблеми с работата на Avast
Въпреки голямата работа по оптимизирането и подобряването на програмата, чешкият антивирус понякога работи периодично или изобщо не работи. Възможните причини за възникването на проблеми и методите за тяхното коригиране вече са били обмислени, затова няма да повтаряме.
Problemyi-S-rabotoy-antivirusa-Avast

Повече подробности: Проблеми с стартирането на Avast Antivirus

Фалшива задействана защита
Алгоритмите на повечето програми за сигурност правилно разпознават заплахите, но понякога дават и фалшива тревога. В такива случаи можете да добавите очевидно безопасни файлове, програми или местоположения към изключванията.

Изключения в безплатния антивирус на Avira

Повече подробности: Как да добавите изключение към антивируса

заключение

Обобщавайки, искаме да отбележим, че платеното решение е в повечето случаи по-надеждно от безплатно, но безплатният антивирус е подходящ за основна защита на домашен компютър.