При овърклок на видеокартата е много важно да се знае дали адаптерът работи с такива параметри като температурата на чипа при максимално натоварване и дали овърклокването е постигнало желаните резултати. Тъй като повечето оувърклок не разполагат със собствен бенчмарк, трябва да използвате допълнителен софтуер.

В тази статия ще разгледаме няколко програми за тестване на производителността на видеокарти.

FurMark

FurMark - може би най-известната програма за стрес тестване на графичната подсистема на компютъра. Включва няколко режима на бенчмаркинг и също така е в състояние да показва информация за видеокартата, като използва вградената полезност GPU Shark.

Програма за тестване на видеокарти FurMark

Изтегляне на FurMark

PhysX FluidMark

Разработчиците на Geeks3D, освен Furmark, също пуснаха този софтуер. PhysX FluidMark се различава по това, че тества ефективността на системата при изчисляване на физиката на обектите. Това дава възможност да се оцени силата на пакета на процесора и видео картата като цяло.

Програма за тестване на графичната карта PhysX FluidMark

Изтеглете PhysX FluidMark

OCCT

Това е друга програма за провеждане на стрес тестове. Софтуерът съдържа скриптове, които тестват централния и графичния процесор, както и комбинирана проверка на стабилността на системата.

Програмата за тестване на графичната карта OCCT

Изтеглете OCCT

Тест за стрес от видео памет

Тестът за тестване на видео памет е малка преносима програма за откриване на грешки и грешки в видео паметта. Тя се откроява, защото включва разпределение на обувката за тестване, без да е необходимо да стартирате операционната система.

Програмата за тестване на видеокартата

Изтеглете видео стрес тест на паметта

3DMark

3DMark е голям набор от критерии за системи с различен капацитет. Програмата ви позволява да определите производителността на компютъра си в редица тестове както за видеокартата, така и за процесора. Всички резултати се записват в онлайн база данни и са достъпни за сравнение и анализ.

Програма за тестване на 3DMark графични карти

Изтегляне на 3DMark

Unigine Heaven

Разбира се, много от тях са гледали видеоклиповете, в които имаше сцена с "плаващ кораб". Това е картина от Benchmark Unigine Heaven. Програмата е базирана на оригиналния Unigine двигател и тества графичната система за работа в широк кръг от среди.

Програма за тестване на графични карти Unigine Heaven

Изтегляне на Unigine Heaven

Тест за производителност на Passmark

Този софтуер е коренно различен от всичко описано по-горе. Passmark Performance Test - колекция от тестове за процесора, графичния адаптер, RAM и твърдия диск. Програмата ви позволява да извършите както цялостна проверка на системата, така и да извършите тестване на един от възлите. Всички основни сценарии също са разделени на по-малки, тясно фокусирани.

Програмата за тестване на тестването за производителност на видеокарта Passmark

Изтегляне на Passmark Performance Test

СоСофтуер Сандра

SiSoftware Sandra - следващият комбиниран софтуер, състоящ се от множество помощни програми за тестване и получаване на информация за хардуер и софтуер. За видеокартата има тестове за скорост на изобразяване, преобразуване на медиите и производителност на видео паметта.

СоСофтуер Сандра

Изтегли SiSoftware Sandra

EVEREST Ultimate Edition

Everest е програма, предназначена да показва информация за компютъра - дънна платка и процесор, видеокарта, драйвери и устройства, както и индикации за различни сензори - температура, основни напрежения и скорости на вентилатора.

Програма за тестване на видеокартата EVEREST Ultimate Edition

EVEREST включва, наред с други неща, няколко теста за проверка на стабилността на основните компоненти на PC - процесора, видео картата, RAM и захранването.

Изтеглете EVEREST Ultimate Edition

Видео тестер

Тази малка програма стигна до края на нашия списък, поради излизането от употреба на метода, който се тества. Video Tester използва API в своята работа DirectX 8, което не позволява да се направи пълна оценка на производителността на новите видеокарти. Въпреки това, при стари графични ускорители програмата е подходяща.

Програмата за тестване на видео тестване на видеокартата

Изтегляне на видео тестер

Прегледахме 10 програми, които са в състояние да проверяват видеокарти. Те обикновено могат да бъдат разделени на три групи - бенчмарки, които оценяват ефективността, софтуера за стрес натоварване и тестване на стабилността, както и сложни програми, които включват много модули и помощни средства.

За да бъдете ръководени по избор на тестери, е необходимо първо да поставите задачите. Ако трябва да идентифицирате грешките и да разберете дали системата е стабилна с текущите параметри, обърнете внимание на OCCT, FurMark, PhysX FluidMark и тестовете за видео памет и ако искате да се конкурирате с други членове на общността в броя на "папагалите", въведени в тестовете, използвайте 3DMark , Unigine Heaven или Passmark Performance Test.