Топ производители на твърди дискове

Сега на пазара се конкурират помежду си няколко производители на вътрешни твърди дискове. Всеки от тях се опитва да привлече повече внимание на потребителите, изненадвайки с технически характеристики или други различия от други компании. Чрез достъп до физически или онлайн магазин, потребителят е изправен пред трудната задача да избере твърд диск. Моделната гама предлага опции от няколко компании наведнъж с приблизително еднакъв ценови диапазон, който въвежда неопитните купувачи в ступора. Днес бихме искали да ви разкажем за най-популярните и добри производители на вътрешни твърди дискове, да опишем накратко всеки модел и да ви помогнем с вашия избор.

Популярни производители на твърд диск

След това ще се съсредоточим върху всяка компания поотделно. Ще разгледаме техните предимства и недостатъци, сравним цените и надеждността на продуктите. Ще сравним тези модели, които се използват за инсталиране в кутията на компютъра или лаптопа. Ако се интересувате от темата на външните дискове, вижте нашата друга статия на тази тема, където ще намерите всички необходими препоръки за избора на подобно оборудване.

Още подробности: Съвети за избор на външен твърд диск

Western Digital (WD)

Нека започнем нашата статия с компания, наречена Western Digital. Тази марка е регистрирана в САЩ, откъдето започва производството, но с нарастващото търсене се откриват фабрики в Малайзия и Тайланд. Разбира се, това не се отрази на качеството на продуктите, но цената за производството е намалена, така че сега цената на дисковете от тази компания е повече от приемлива.

Основната характеристика на WD е наличието на шест различни линии, всеки от които е обозначен със собствен цвят и е предназначен за използване в определени области. Съветваме обикновените потребители да обръщат внимание на моделите от серията Blue, тъй като те са универсални, отлични за офис и игрални сглобки, както и разумна цена. Подробно описание на всеки ред можете да намерите в нашата отделна статия, като кликнете върху следния линк.

Още подробности: Какво означават цветните дискове Western Digital?

Външен вид на Western Digital Hard Drive

Що се отнася до другите характеристики на WD твърдите дискове, те определено си струва да се отбележи вида на техния дизайн. Той е проектиран по такъв начин, че оборудването става прекалено чувствително към повишено налягане и други физически влияния. Оста се фиксира с блок от магнитни глави с помощта на капак, а не с отделен винт, както правят другите производители. Този нюанс увеличава шансовете на срязване и деформация при натискане върху тялото.

Seagate

Ако сравните Seagate с предишната марка, можете да направите паралел на владетелите. WD има Blue, което се счита за универсално, а Seagate има BarraCuda. Те се различават по характеристики само в един аспект - скорост на пренос на данни. WD уверява, че дискът може да ускори до 126 MB / s, докато Seagate показва скорост от 210 MB / s, докато цените на двата диска за 1 TB са почти еднакви. Други серии - IronWolf и SkyHawk - са предназначени за работа на сървъри и системи за видеонаблюдение. Заводите за производство на задвижвания на този производител се намират в Китай, Тайланд и Тайван.

Външен вид на твърдия диск на Seagate

Основното предимство на тази компания е работата на HDD в режим на кеширане на няколко нива. Поради това всички файлове и приложения се зареждат по-бързо, същото важи и за четене на информация.

Вижте също: Какво представлява кеш паметта на твърдия диск

Скоростта на работа също се увеличава поради използването на оптимизирани потоци от данни и два вида DRAM и NAND памети. Но не всичко е толкова добро - тъй като служителите на популярните сервизни центрове уверяват, най-новите поколения от серията BarraCuda най-често се развалят поради слаба конструкция. В допълнение, софтуерните функции причиняват грешка с LED код: 000000CC в някои дискове, което означава, че микрокодът на устройството е унищожен и се появяват различни неизправности. След това HDD периодично престава да се показва в BIOS, има замръзване и други проблеми.

TOSHIBA

Много потребители са чували за TOSHIBA. Това е един от най-старите производители на твърди дискове, който придоби популярност сред обикновените потребители, тъй като повечето от произвежданите модели са заточени специално за домашна употреба и съответно имат сравнително ниска цена дори в сравнение с конкурентите.

Един от най-добрите модели, признати за HDWD105UZSVA. Тя има памет от 500 GB и скоростта на прехвърляне на информация от кеша до RAM до 600 MB / s. Сега това е най-добрият избор за компютри от нисък клас. Собствениците на преносими компютри препоръчват да погледнете модела AL14SEB030N. Въпреки че има обем от 300 GB, скоростта на въртене на шпиндела тук е 10,500 rpm, а размерът на буфера е 128 MB. Голяма опция 2.5 ″ твърд диск.

TOSHIBA твърд диск

Както показват тестовете, дисковете от TOSHIBA прекъсват доста рядко и обикновено заради баналното износване. С течение на времето, смазването на лагерите се изпарява и, както знаете, постепенното укрепване на триенето не води до нищо добро - има вълнички в ръкава, в резултат на което оста спира да се върти изобщо. Дългият експлоатационен живот също води до изземване на двигателя, което понякога прави невъзможно възстановяването на данни. Затова заключаваме, че TOSHIBA дисковете служат дълго време без появата на грешки, но след няколко години активна работа си струва да се помисли за актуализиране.

HITACHI

HITACHI винаги е бил един от лидерите в производството на вътрешно съхранение. Те произвеждат модели за конвенционални настолни компютри, лаптопи и сървъри. Ценовият диапазон и техническите характеристики на всеки модел също са различни, така че всеки потребител ще може лесно да избере подходящата опция за своите нужди. Разработчикът предлага опции за тези, които работят с много големи количества данни. Например моделът HE10 0F27457 има капацитет от 8 TB и е подходящ както за домашен компютър, така и за сървър.

Външен вид на Hitachi Hard Drive

HITACHI има положителна репутация за качество на изработката: фабричните дефекти или лошото строителство са много редки, почти никой собственик не се оплаква от подобни проблеми. Повредите почти винаги се причиняват само от физическо въздействие от страна на потребителя. Затова мнозина смятат, че дисковете от тази компания са най-добрите по отношение на издръжливостта и цената съответства на качеството на продукта.

Samsung

Преди това Samsung също се занимаваше с производството на HDD, но през 2011 г. Seagate закупи всички активи и сега устройството за производство на твърди дискове принадлежи към него. Ако вземем предвид старите модели, произведени от Samsung, те могат да се сравнят с TOSHIBA по технически характеристики и при чести повреди. Сега HDD на Samsung е свързан само със Seagate.

Външен вид на твърдия диск на Samsung

Сега вече знаете подробностите за петте най-големи производители на вътрешни твърди дискове. Днес сме заобиколили работните температури на всяко оборудване, тъй като тази тема е посветена на другия ни материал, за който можете да прочетете повече.

Още подробности: Работни температури на различни производители на твърди дискове