Ключови функции на твърдия диск

Както повечето компютърни компоненти, твърдите дискове се различават по своите характеристики. Такива параметри влияят на производителността на желязото и определят възможността за неговото използване за изпълнение на задачите. В тази статия ще се опитаме да говорим за всяка характеристика на HDD, описвайки подробно техния ефект и въздействие върху производителността или други фактори.

Основните характеристики на твърдите дискове

Много потребители избират твърд диск, като отчитат само неговия форм-фактор и обем. Този подход не е съвсем правилен, тъй като много други индикатори влияят на работата на устройството, а също така трябва да обръщат внимание на това, когато купуват. Препоръчваме ви да се запознаете с характеристиките, които по един или друг начин ще повлияят на взаимодействието ви с компютъра.

Днес няма да говорим за техническите параметри и други компоненти на разглежданото задвижване. Ако се интересувате от тази конкретна тема, препоръчваме ви да прочетете някои от нашите статии на следните връзки.

Вижте също:
От какво се състои твърдият диск?
Логическата структура на твърдия диск

Форм-фактор

Една от първите страни, които купувачите, са размерите на устройството. Два популярни формата са 2.5 и 3.5 инча. По-малките обикновено се монтират в лаптопите, тъй като пространството вътре в кутията е ограничено, а по-големите се инсталират в персонални компютри в пълен размер. Ако не поставите 3.5 твърдия диск в лаптопа, тогава 2.5 се инсталира лесно в кутията на компютъра.

Формат на твърдия диск

Можете да срещнете дискове и по-малки размери, но те се използват само в мобилни устройства, така че при избора на опция за компютър не трябва да обръщате внимание на тях. Разбира се, размерът на твърдия диск определя не само неговото тегло и размери, но и количеството консумирана енергия. Поради това 2.5-инчовите HDD-та най-често се използват като външни устройства, тъй като имат достатъчно захранване чрез интерфейса за свързване (USB). Ако е решено да се направи външен 3.5 диск, той може да изисква допълнително захранване.

Свързване на външен твърд диск към лаптоп

Вижте също: Как да направите външно устройство от твърдия диск

обем

След това потребителят винаги разглежда обема на устройството. Тя може да бъде различна - 300 GB, 500 GB, 1 TB и така нататък. Тази характеристика определя колко файла може да се побере на един твърд диск. В този момент вече не е препоръчително да се купуват устройства с капацитет по-малък от 500 GB. На практика няма никакви икономии (по-големият обем прави цената на 1 GB по-ниска), но веднъж необходимия обект може просто да не пасва, особено като се има предвид теглото на съвременните игри и филми с висока резолюция.

Обеми на твърдия диск

Струва си да се разбере, че понякога цената на един диск за 1 TB и 3 TB може да се различава значително, това се вижда особено при 2.5-инчовите дискове. Ето защо преди покупката е важно да се определи за какви цели ще се използва HDD и колко място ще отнеме.

Вижте също: Какво означават цветните дискове Western Digital?

Скорост на шпиндела

Скоростта на четене и писане зависи основно от скоростта на въртене на шпиндела. Ако сте прочели препоръчаната статия за компонентите на твърдия диск, то вече знаете, че шпиндела и плочите се въртят заедно. Колкото повече се превръща тези компоненти в една минута, толкова по-бързо се движат към желания сектор. От това следва, че при висока скорост се отделя повече топлина, поради което се изисква повече охлаждане. В допълнение, този индикатор влияе на шума. Универсален HDD, който най-често се използва от обикновените потребители, има скорост в диапазона от 5 до 10 хиляди оборота в минута.

Скорост на шпиндела на твърдия диск

Задвижванията със скорост на шпиндела от 5400 са идеални за използване в мултимедийни центрове и други подобни устройства, тъй като основният акцент при сглобяването на такова оборудване се прави на ниска консумация на енергия и емисии на шум. Моделите с индикатор над 10 000 е по-добре да избягват потребителите на домашни компютри и да гледат SSD. 7200 r / m в същото време ще бъде златната среда за повечето потенциални купувачи.

Вижте също: Проверете скоростта на твърдия диск

Представяне на геометрията

Току-що споменахме твърдия диск. Те са част от геометрията на устройството и във всеки модел броят на плочите и плътността на записване върху тях се различават. Разглежданият параметър засяга както максималния обем на устройството, така и крайната му скорост на четене / запис. Това означава, че запазването на информацията става именно върху тези плочи, а четенето и писането се извършва от главите. Всяко устройство е разделено на радиални коловози, които се състоят от сектори. Следователно радиусът влияе на скоростта на четене на информацията.

Геометрия на твърдия диск

Скоростта на четене винаги е по-висока в края на плочата, където следите са по-дълги, поради което, колкото по-малък е форм-факторът, толкова по-ниска е максималната скорост. По-малък брой плочи означава по-висока плътност, съответно и по-голяма скорост. Въпреки това, в онлайн магазините и на уебсайта на производителя, тази характеристика рядко се посочва, поради което изборът става по-труден.

Интерфейс за връзка

При избора на модел на твърд диск е важно да се знае интерфейсът му за свързване. Ако компютърът ви е по-модерен, най-вероятно SATA конекторите са инсталирани на дънната платка. В по-старите модели на устройства, които вече не се произвеждат, е използван IDE интерфейс. SATA има няколко ревизии, всяка от които се различава по пропускателна способност. Третата версия поддържа скорости на четене и запис до 6 Gbps. HDD със SATA 2.0 (до 3Gb / s скорост) е достатъчен за домашна употреба.

Интерфейси за свързване на твърд диск

При по-скъпите модели можете да видите интерфейса на SAS. Той е съвместим със SATA, но само SATA може да се свърже с SAS, а не обратно. Този модел се свързва с пропускателната способност и технологичното развитие. Ако имате съмнения относно избора между SATA 2 и 3, не се колебайте да вземете най-новата версия, в случаите, когато бюджетът позволява. Той е съвместим с предишните на нивото на съединителите и кабелите, но има подобрено управление на захранването.

Вижте също: Начини за свързване на втори твърд диск към компютъра

Размер на буфера

Буферът или кешът се наричат ​​междинна връзка за съхранение на информация. Тя осигурява временно съхранение на данни, така че следващия път, когато твърдият диск е в състояние незабавно да го получи. Необходимостта от такава технология възниква, защото скоростта на четене и писане обикновено е различна и има забавяне.

Размер на кеша на твърдия диск

При моделите с размер 3,5 инча размерът на буфера започва от 8 и завършва с 128 мегабайта, но не винаги трябва да гледате опциите с голям индекс, тъй като кешът практически не се използва при работа с големи файлове. Би било по-правилно първо да се провери разликата в скоростта на писане и четене на модела, а след това, въз основа на това, да се определи оптималният размер на буфера.

Вижте също: Какво е кеш на твърдия диск

Средно време до провал

MTBF (Средно време между повреди) показва надеждността на избрания модел. Когато тествате партида, разработчиците определят колко дълго ще работи дискът без никакви щети. Съответно, ако закупите устройство за сървър или дългосрочно съхранение на данни, не забравяйте да погледнете този индикатор. Средно трябва да бъде равен на един милион часа или повече.

Средно време на изчакване

Главата се премества в някоя част на пистата за определен период от време. Това действие се извършва буквално за част от секундата. Колкото по-малко е забавянето, толкова по-бързо се изпълняват задачите. За универсални модели средното време на изчакване е 7-14 MS, а за сървърните модели - 2-14.

Мощност и разсейване на топлината

По-горе, когато говорихме за други характеристики, темата за отоплението и потреблението на енергия вече беше повдигната, но бих искал да говоря за това по-подробно. Разбира се, понякога собствениците на компютри могат да пренебрегнат параметъра за консумация на енергия, но когато се закупи модел за лаптоп, важно е да се знае, че колкото по-висока е стойността, толкова по-бързо се разрежда батерията, когато не работи в мрежата.

Част от консумираната енергия винаги се превръща в топлина, така че ако не можете да поставите допълнително охлаждане в случая, трябва да изберете модел с по-ниско показание. Въпреки това, работните температури на HDD от различни производители могат да бъдат намерени в нашия друг продукт на следния линк.

Вижте също: Работни температури на различни производители на твърди дискове

Сега знаете основната информация за основните характеристики на твърдите дискове. Благодарение на това можете да направите правилния избор, когато купувате. Ако, докато четете статията, сте решили, че е по-подходящо за задачите ви да закупите SSD, ви съветваме да прочетете инструкциите по тази тема по-нататък.

Вижте също:
Избор на SSD за вашия компютър
Препоръки за избор на SSD за лаптоп