Много потребители, когато пускат някои игри, получават известие от системата, че проектът изисква поддръжка на компоненти DirectX 11. Съобщенията могат да се различават по състава, но смисълът е същият: графичната карта не поддържа тази версия на приложния програмен интерфейс (API).

Съобщение за операционната система за невъзможността за стартиране на играта поради липса на поддръжка за DirectX 11

Проекти за игри и DirectX 11

Компонентите DX11 бяха въведени за пръв път в далечния 2009 и включени в Windows 7. Оттогава насам има много игри, използващи възможностите на тази версия. Естествено, тези проекти не могат да бъдат стартирани на компютри без подкрепата на 11-то издание.

Видеокарта

Преди да планирате инсталирането на която и да е игра, трябва да се уверите, че вашето оборудване може да използва единадесетата версия на DX.

Прочетете повече: Определете дали графичната карта на DirectX 11 поддържа

В лаптопите, оборудвани с превключваема графика, т.е. дискретен и интегриран графичен адаптер, подобни проблеми също могат да бъдат наблюдавани. Ако има прекъсване на функцията за превключване на GPU и вградената карта не поддържа DX11, тогава ще получим известно съобщение, когато се опитваме да стартираме играта. Решаването на този проблем може да бъде ръчното включване на дискретна видеокарта.

Прочетете повече:
Превключване на видеокарти в лаптоп
Включваме отделна графична карта

шофьор

В някои случаи остарелият графичен драйвер може да стане причина за неуспеха. Това трябва да се отбележи, ако се установи, че картата поддържа необходимата ревизия на API. Това ще ви помогне да актуализирате или напълно да инсталирате отново софтуера.

Прочетете повече:
Актуализиране на драйверите на графичната карта NVIDIA
Преинсталиране на драйвера на графичната карта

заключение

Потребителите, срещащи подобни проблеми, се опитват да намерят решение при инсталирането на нови библиотеки или драйвери, докато изтеглят различни пакети от съмнителни сайтове. Такива действия няма да доведат до нищо, освен до допълнителни проблеми като сини екрани за смърт, инфекция с вируси или изобщо за преинсталиране на операционната система.

Ако сте получили съобщение, за което говорихме в днешната статия, най-вероятно вашият графичен адаптер е безнадеждно остарял и няма да го накарате да стане по-нов. Заключение: Имате път към магазина или към пазара на бълхи зад нова видеокарта.