За да запишете професионално музикално произведение, не е достатъчно да добавите глас към музиката. В повечето случаи такива композиции се обработват внимателно, за да се постигне най-високо качество на звука. За да се реши този проблем, има специални програми, използвани както от истински специалисти, така и от аматьори по целия свят.

Дързост

Не веднъж сме говорили за Audacity в статии на нашия уебсайт. Основната функция на аудио редактора, поради която той се инсталира най-често, е изрязване на записи и наслагване на различни аудио записи една върху друга. В него обаче има много други възможности, сред които са тези, които са отлични за обработка на вокалите на изпълнителя и допълнителното му смесване с музика. Интерфейсът на програмата е разделен на няколко блока. В горната част на прозореца има инструменти за управление на проекти (възпроизвеждане, параметри, избор на устройство и др.). Централната зона е заета от работното пространство, където се поставят и обработват аудио записи. В долната част има инструмент за прецизен подбор на определени фрагменти до милисекунди.

Интерфейс на програмата Audacity

За тази цел можете да използвате функциите за почистване на записа от шум, наслагване на различни аудио ефекти, както и промяна на височината и темпото. Audacity няма толкова широка гама от възможности за обработка на глас, но това се компенсира от пълния безплатен редактор. Готовият проект се записва в един от следните формати: MP3, M4A, FLAC, WAV, AIFF, OGG, MP2, AC3, AMR и WMA. От недостатъците си струва да се подчертае не най-удобният интерфейс, който може да бъде труден за разбиране за първи път, но наличието на рускоезична версия ще помогне тук.

Изтеглете Audacity

Повече информация: Как да използвате Audacity

FL Studio

FL Studio е професионална цифрова аудио работна станция с огромен набор от функции. Много музиканти работят с него, така че няма съмнение за ефективността му. Основният фокус на програмата е работата с електронни жанрове. Въпреки че повечето инструменти са проектирани специално за създаване и редактиране на музикалния компонент, тук има и много възможности за обработка на вокали.

Външен вид на софтуера FL Studio

Важна част от FL Studio се основава на използването на вградени или допълнителни приставки. Те са отделни инструменти, които перфектно допълват и разширяват възможностите на аудио редактора. Студиото поддържа VST формат за инсталиране на отделни плъгини. Рускоезичният интерфейс не е осигурен, което може да създаде проблем за начинаещите потребители, като се има предвид броят на различните опции, контроли и т.н. Следователно FL Studio е по-подходящ за напреднали звукорежисьори и музиканти, а не за любители.

Изтеглете FL Studio

Прочетете също: Смесване и мастеринг във FL Studio

Прослушване на Adobe

Adobe Audition е предназначен за професионална обработка на аудио. Тя ви позволява да работите не само с музика, но и с видео файлове, но за такива цели е подходящ по-специализиран софтуер, дори от същия Adobe. Най-често въпросното приложение се използва за запис и смесване на вокали с минус. В този случай гласът се обработва предварително с помощта на различни вътрешни и външни инструменти.

Интерфейс на приложението Adobe Audition

Основните функции за гласова обработка включват редактор на честотен диапазон, корекция на тона и премахване на шума и други смущения. Всеки инструмент се отваря в отделен прозорец, където се извършват подробните му настройки. Например, за да промените честотния диапазон, трябва да използвате спектралния редактор и инструмент "Ласо"... В него звукът се почиства и модифицира, освен това могат да се прилагат ефекти на определени честоти.

Adobe Audition Mixers

Що се отнася до външните инструменти, Adobe Audition предоставя модул за добавки VST, и двата създадени от самата компания и от независими разработчици. Не е изненадващо, като се има предвид марката и гамата от функции, че Audition се плаща с доста впечатляващи разходи. 30-дневна пробна версия изисква инсталиране и регистрация в специално приложение Creative Cloud.

Изтеглете Adobe Audition

Повече информация: Обработка на звука в Adobe Audition

Cubase елементи

Cubase Elements е друг софтуер за създаване, запис и смесване на музикални композиции. Той е фокусиран както върху обработката на вече съществуващи аудио файлове, така и върху пълното им създаване от нулата. Удобно е всички работни блокове да са разположени вътре в един прозорец и да не се отварят като отделни обекти. Освен това е възможно свободно да ги регулирате и движите. Основните инструменти за обработка и смесване на музика се намират в миксера MixConsole, който е представен в миниатюрна форма в главния прозорец, но има възможност да го отворите изцяло с всички контроли.

Контролиране на звукови записи и ефекти в Cubase елементи

Струва си да се отбележи метрономът, който може да бъде персонализиран в детайли. Потребителят задава условията за използване на инструмента, предварителни празни ленти и щракване излиза. Ако се използва заедно с "Quantise Panel", можете да постигнете възможно най-плавния звук. Както при много предишни решения, VST плъгини се поддържат. Cubase Elements има невероятни възможности за работа с всеки звук. Основният проблем е изключително високата цена. Следователно в повечето случаи програмата е подходяща само за професионалисти.

Изтеглете Cubase Elements

Прочетете също: Програми за смесване на музика и глас

Виртуален диджей

Както подсказва името, Virtual DJ е страхотен DJ инструмент. Тук обаче има инструменти, които са подходящи за звукорежисьори и музиканти. Интерфейсът симулира пълноценна DJ конзола с два диска и много контроли. Има малка, но интересна библиотека със звукови ефекти, най-популярната от които е "DJ scratch".

Виртуален интерфейс за приложение на DJ

Първоначално Virtual DJ е проектиран да комбинира две или повече музикални композиции, да организира компетентни преходи между тях, както и да добавя нови звукови ефекти и да създава ремикси в реално време. Той обаче съдържа впечатляващ списък от функции, включително инструменти за гласова обработка. Интерфейсът има доста сложна структура, като истински професионални дистанционни, но напредналите потребители няма да имат проблеми с овладяването му. Преводът на менюто на руски не е осигурен, а пробната версия е ограничена във времето.

Изтеглете Virtual DJ

Повече информация: Как да смесвате песни във Virtual DJ

Ableton на живо

Ableton Live е доста необичайна звукова станция, подходяща както за работа в реално време по изпълнения на живо, така и за създаване и обработка на музикални композиции в студийна среда. Превключването между режимите се извършва чрез натискане на клавиша Раздел... Създаването на ваши собствени песни от нулата се случва в режима "Подреждане"... Съдържа и инструменти за обработка на вокали и музика.

Интерфейс на приложението Ableton Live

Готовите проекти се експортират като изключително персонализиран аудио файл. Потребителят избира желания формат, настройва качеството на звука и задава допълнителни параметри. Поддържа се експорт на MIDI клип за по-нататъшно редактиране на проекта в други звукови станции. Уебсайтът на Ableton Live има впечатляващ списък с официални VST плъгини, всеки от които е безплатен за инсталиране. Също така е възможно да инсталирате модули от разработчици на трети страни. Няма рускоезична версия, а самият софтуер изисква закупуване на лиценз, който струва от 99 до 749 долара.

Изтеглете Ableton Live

Прочетете също: Програми за настройка на намаляване на шума на микрофона

AudioMASTER

AudioMASTER е отличен софтуер от руски разработчици за работа с композиции, насочен към любителите на музиката.В тази връзка в него са съсредоточени не толкова професионални инструменти, но това ще бъде напълно достатъчно за обикновените потребители. Веднага след стартирането се показва удобен съветник за започване на работа, който ви подканва да отворите файл, да извлечете аудио от видео, да стартирате от аудио CD, да запишете аудио от микрофон или да присъедините файлове. Наличен е и подробен урок и помощ на руски език.

Интерфейс на приложението AudioMASTER

Обработката на глас и музика се извършва по два начина: чрез прилагане на специални ефекти или използване на инструменти "Еквалайзер", "Reverb", "Стомна" и други. И първият, и вторият са представени като вертикален списък вляво от блока за редактиране на аудиозапис. Те ви позволяват да промените темпото, гласа, силата на звука, да добавите ехо, атмосфера и т.н. Последните предполагат фонов шум, например "Парк" или "Дъжд на покрива"... Това са само някои от функциите на AudioMASTER, които ви помагат да обработвате вокали и композиции като цяло. Пълният списък с функции е много по-обширен, можете да го намерите в подробен преглед на приложението на нашия уебсайт. За пълно използване трябва да закупите лиценз.

Изтеглете AudioMASTER

Ние разгледахме най-популярните и ефективни решения за обработка на глас, които са актуални днес. Повечето от тях са професионални и ще създадат редица трудности за начинаещите потребители. Така че те са подходящи не само за разглежданата задача, но и за много други, насочени към създаване, запис и редактиране на музикални песни. И основният проблем е, че те имат доста сложен, макар и монотонен интерфейс, така че трябва да отделите време за учене.