Охлаждането на процесора оказва влияние върху производителността и стабилността на компютъра. Но не винаги се справя с товарите, поради които системата се срива. Ефективността дори на най-скъпите охладителни системи може да падне в голяма степен поради вината на потребителя - инсталация на охладителя, стари термични масла, прашни корпуси и т.н. За да се предотврати това, е необходимо да се подобри качеството на охлаждането.

Ако процесорът се прегрее поради по-ранното овърклокване и / или високите натоварвания, когато компютърът работи, ще трябва или да смените охлаждането на по-добра, или да намалите натоварването.

Урокът: Как да се намали температурата на процесора

Важни съвети

Основните елементи, които произвеждат най-голямо количество топлина, са процесор и видеокарта, понякога може да бъде и захранване, чипсет и твърд диск. В този случай само първите два компонента се охлаждат. Топлинното разсейване на другите компоненти на компютъра е незначително.

Ако имате нужда от игрална машина, помислете преди всичко за размерите на случая - трябва да бъде възможно най-много. Първо, колкото повече дизайнерът на системата, толкова повече компоненти можете да инсталирате в него. На второ място, в голямата сграда има повече пространство, поради което въздухът в нея се загрява по-бавно и има време да се охлади. Също така обърнете специално внимание на вентилацията на кутията - в нея трябва да има вентилационни отвори, така че горещият въздух да не остава дълго време (изключението може да се направи, ако инсталирате водно охлаждане).

Опитайте се да наблюдавате температурата на процесора и видео картата по-често. Ако често температурата надвишава допустимите стойности от 60-70 градуса, особено в режим на готовност (когато не се изпълняват тежки програми), вземете активни мерки за намаляване на температурата.

Урокът: Как да знаем температурата на процесора

Нека разгледаме няколко начина за подобряване на качеството на охлаждането.

Метод 1: Правилно подреждане на корпуса

Корпусът на производствените единици трябва да бъде достатъчно голям (за предпочитане) и да има добра вентилация. Също така е желателно тя да бъде изработена от метал. Освен това е необходимо да се вземе предвид и местоположението на системния модул. някои предмети могат да предотвратят навлизането на въздух вътре, като по този начин нарушават циркулацията и повишават температурата вътре.

Системен елемент

Приложете тези съвети към местоположението на системния елемент:

 • Не монтирайте в близост до мебели или други компоненти, които могат да възпрепятстват навлизането на въздух. Ако свободното пространство е значително ограничено от размерите на работния плот (най-често системата е поставена в масата), след това натиснете стената, на която няма вентилационни отвори, близо до стената на масата, като по този начин получавате допълнително пространство за циркулация на въздуха;
 • Не поставяйте работния плот близо до радиатора или батериите;
 • Оптимално местоположение

 • Препоръчително е другата електроника (микровълнова печка, електрическа кана, телевизор, рутер, клетъчна мрежа) да не е твърде близо до корпуса на компютъра или да е близо за кратко време;
 • Ако възможностите позволяват, тогава човекът на системата е по-добре поставен на масата, а не под него;
 • Желателно е да подредите работното си място до прозореца, който може да се отвори за вентилация.

Метод 2: почистване на праха

Прахообразните частици могат да разрушат циркулацията на въздуха, работата на вентилатора и радиатора. Те също така много забавят топлината, така че трябва редовно да почиствате "вътрешността" на компютъра. Честотата на почистване зависи от индивидуалните характеристики на всеки компютър - местоположението, броя на вентилационните отвори (колкото повече се използва, толкова по-добро е качеството на охлаждане, толкова по-бързо се натрупва прахът). Препоръчва се да се почиства поне веднъж годишно.

За почистване е необходимо с помощта на твърда четка, сухи парцали и салфетки. В специални случаи можете да използвате прахосмукачка, но само при минимална мощност. Нека разгледаме стъпка по стъпка инструкции за почистване на корпуса на компютъра от прах:

 1. Изключете компютъра / лаптопа от захранването. В лаптопите извадете батерията. Свалете капака, като развиете болтовете или плъзнете специалните ключалки.
 2. Първоначално премахнете праха от най-замърсените области. Често това е охладителната система. Преди всичко, внимателно почиствайте лопатките на вентилатора. Поради голямото количество прах те не могат да работят с пълна сила.
 3. Дъсти Компютър

 4. Отидете до радиатора. Неговият дизайн е метални пластини, които са близки един до друг, така че да го почистите напълно, може да се наложи да разглобите охладителя.
 5. Почистване на охладителя

 6. Ако охладителят трябваше да бъде демонтиран, преди това да се премахне прахът от лесно достъпните части на дънната платка.
 7. Почистете добре пространството между плочите с не твърди четки, памучни тампони, ако е необходимо, прахосмукачка. Инсталирайте охладителя обратно.
 8. Друг път прекарайте всички компоненти със сух парцал, като премахнете останалия прах.
 9. Съберете компютъра обратно и го свържете в мрежата.

Метод 3: инсталирайте допълнителен вентилатор

С помощта на допълнителен вентилатор, който е прикрепен към вентилационния отвор на лявата или задната стена на корпуса, е възможно да се подобри циркулацията на въздуха в корпуса.

Допълнителен вентилатор

Първо трябва да изберете фен. Основното е да се обърне внимание дали характеристиките на случая и дънната платка позволяват инсталирането на допълнително устройство. Да се ​​даде предпочитание по този въпрос на всеки производител не си заслужава, защото Това е доста евтин и траен елемент на компютър, който е лесен за подмяна.

Ако общите размери на кутията позволяват, можете да инсталирате двама фенове наведнъж: един отзад, а другият отпред. Първият показва горещ въздух, а вторият изсмуква студено.

Прочетете още: Как да изберем охладител

Метод 4: Ускорете въртенето на вентилаторите

В повечето случаи, лопатките на вентилатора се въртят само с 80% от максимално възможното. Някои "интелигентни" охладителни системи са в състояние самостоятелно да контролират скоростта на вентилаторите - ако температурата е на приемливо ниво, след това да я намали, ако не, тогава да я увеличи. Не винаги тази функция работи правилно (и в евтини модели не го прави), така че потребителят трябва да преодолява вентилатора ръчно.

Не се страхувайте да прекалявате твърде много с вентилатора. в противен случай рискувате само леко да увеличите консумацията на енергия на вашия компютър / лаптоп и нивото на шума. За да регулирате скоростта на въртене на лопатките, използвайте софтуерното решение - SpeedFan , Софтуерът е напълно безплатен, преведен на руски и има ясен интерфейс.

Урокът: Как да използвате SpeedFan

Метод 5: сменете топлинната паста

Замяната на термична паста не изисква сериозни разходи за пари и време, но тук е желателно да се покаже определена точност. Също така трябва да разгледате една функция с гаранционен срок. Ако устройството все още е в гаранция, е по-добре да се свържете с услугата с молба за промяна на термичната паста, а това трябва да стане безплатно. Ако се опитате да промените самата паста, компютърът ще бъде премахнат от гаранцията.

Когато се променяте самостоятелно, трябва внимателно да имате предвид избора на термична мазнина. Предпочитайте по-скъпите и качествени тръби (в идеалния случай тези, които се предлагат със специална четка за приложение). Желателно е съставът да съдържа сребърни и кварцови съединения.

Отстраняване на термична мазнина

Урокът: Как да заменим топлинната паста на процесора

Метод 6: Инсталирайте нов охладител

Ако охладителят не се справи с задачата си, то трябва да бъде заменен с по-добър и по-подходящ аналог. Същото важи и за остарели охладителни системи, които поради дълъг период на работа не могат да функционират правилно. Препоръчва се, ако размерите на кутията позволяват, да изберете охладител със специални медни тръби на радиатора.

Урокът: как да изберете охладител за процесора

Използвайте инструкциите стъпка по стъпка, за да замените стария охладител с нов:

 1. Изключете компютъра и извадете капака, който блокира достъпа до вътрешните компоненти.
 2. Премахнете стария охладител. Някои модели изискват разглобяване на части. Например, отделен вентилатор, отделен радиатор.
 3. Почистете стария охладител. Ако всички крепежни елементи се отстраняват, тогава той трябва да се оттегли без много съпротива.
 4. Изключване на охладителя

 5. На мястото на старата охладителна система поставете нова.
 6. Прикрепете го и го закрепете с болтове или специални ключалки. Свържете към захранването от дънната платка, като използвате специална жица (ако има такава).
 7. Сглобете отново компютъра.

Прочетете още: Как да премахнете стар охладител

Метод 7: Инсталация за охлаждане на водата

Този метод не е подходящ за всички машини, т.е. има много изисквания за размера и другите характеристики на корпуса и дънната платка. Освен това има смисъл да се инсталира само ако компютърът ви има горещи компоненти, които са много горещи и не искате да инсталирате традиционна охладителна система, защото това ще доведе до прекалено много шум.

Водно охлаждане

За да инсталирате система за водно охлаждане, ще са ви необходими следните части:

 • Водни блокове. Това са малки медни блокове, където, ако е необходимо, в автоматичен режим се охлажда. Когато ги избирате, обръщайте внимание на качеството на полиране и на материала, от който са направени (препоръчва се мед с гладко полиране). Водните блокове са разделени на модели за процесора и видеокартата;
 • Воден блок

 • Специален радиатор. Освен това на него могат да се монтират вентилатори, за да се увеличи ефективността;
 • радиатор

 • Помпата. Необходимо е във времето да се дестилира горещата течност обратно в резервоара и на мястото, където да се изстине. Той произвежда шум, но понякога по-малко от много фенове;
 • помпа

 • Резервоарът. Има различен обем, осветление (в зависимост от модела) и отвор за изтегляне и запълване;
 • резервоар

 • Свързващи маркучи за пренос на течности;
 • маркуч

 • Вентилатор (по избор).

Инструкциите за монтаж са, както следва:

 1. Препоръчително е да закупите и инсталирате специална монтажна плоча на дънната платка, която ще служи като допълнителен фиксатор.
 2. Монтажна плоча

 3. Свържете маркучите към водния блок на процесора, преди да го монтирате на дънната платка. Необходимо е да не се излага дъската на ненужни товари.
 4. С помощта на винтове или ключалки (в зависимост от модела) инсталирайте воден блок за процесора. Бъдете внимателни, т. Н. лесно можете да повредите картата на майката.
 5. Инсталиран воден блок

 6. Инсталирайте радиатора. При водно охлаждане тя почти винаги се поставя под горния капак на системния модул, защото твърде масивен.
 7. Свържете маркучите към радиатора. Ако е необходимо, можете да добавите и феновете.
 8. Инсталация на радиатора

 9. Сега монтирайте самия резервоар за охлаждащата течност. В зависимост от модела на тялото и резервоара, инсталирането се извършва извън системния модул или вътре. Закрепването в повечето случаи се извършва с помощта на винтове.
 10. Инсталация на резервоара

 11. Поставете помпата. Монтиран до твърдите дискове, свързването към дънната платка се осъществява чрез 2 или 4-пинов съединител. Помпата не е прекалено голяма, затова може лесно да бъде прикрепена към ключалки или двупосочен тепип.
 12. Преместете маркучите към помпата и резервоара.
 13. Изсипете малко течност в резервоара за тесто и пуснете помпата.
 14. За 10 минути наблюдавайте системата, ако няма достатъчно течности за някои компоненти, изсипете я в резервоара.

Прочетете още: Как да разрешите проблема с прегряването на процесора

Използвайки тези методи и съвети, можете да направите висококачествено охлаждане на процесора. Използването на някои от тях обаче не се препоръчва за неопитни потребители на компютри. В този случай препоръчваме да използвате специализирани услуги.