Можете бързо да отидете в желаната папка или да стартирате програмата, като използвате подходящите преки пътища, които се създават на работния плот в операционната система Windows 10. Въпреки това, тази операционна система, както всеки друг, не винаги работи напълно правилно, периодично възникват различни проблеми. Такива проблеми могат да бъдат свързани с показването на икони на работния плот. След това ще се опитаме да се справим с такава неприятност колкото е възможно по-задълбочено и да покажем наличните методи за нейното решаване.

Решете проблема с липсващите икони на работния плот в Windows 10

За показване на преки пътища, отговорна е помощната програма по подразбиране, наречена "Explorer" . Той изпълнява и други функции, но днес се интересуваме само от една от неговите цели. Неправилната работа на този инструмент често предизвиква появата на въпросната грешка, но се появяват и други причини. Първо, препоръчваме да проверите най-тривиалното - дали дисплеят на иконите е включен. Кликнете върху празен PCM работен плот, задръжте курсора на мишката върху елемента "View" и се уверете, че има отметка до "Display Desktop Icons" .

Показване на икони на работния плот на Windows 10

Освен това иконите изчезват поради малка грешка в ОС, която понякога се случва за някои потребители. Тя се коригира чрез създаване на елемент от всякакъв тип на работния плот.

Създайте обект на работния плот на Windows 10. t

Вижте също:
Създаване на преки пътища на работния плот на Windows
Създайте нова папка на работния плот

Ако всичко това не доведе до резултат, е необходимо да се правят по-сложни действия, които изискват подробен анализ. Да започнем с най-простия и най-ефективен метод.

Вижте също: Инсталиране на нови икони в Windows 10

Метод 1: Режим на таблета и персонализация

В операционната система Windows 10 има стандартен инструмент „Tablet mode“ , който оптимизира използваното оборудване за докосване. Той намалява иконите на работния плот, но понякога ги премахва по погрешка. Следователно, дори ако в момента този инструмент е неактивен, по-добре е да изпълните следната инструкция, за да изключите точно този момент от възможни причини:

 1. Кликнете върху „Старт“ и отидете на „Настройки“ .
 2. Отидете на настройките на операционната система Windows 10. t

 3. Кликнете върху първата секция, наречена "Система" .
 4. Отидете в раздела Система в Windows 10 Настройки

 5. В панела отляво намерете категорията „Таблетен режим“ и активирайте елементите „Скриване на иконите на приложенията в лентата на задачите в режим на таблет“ и „Автоматично скриване на лентата на задачите в режим таблет“ .
 6. Активиране на настройките на режима на таблета в Windows 10

 7. Сега преместете плъзгачите, споменати по-горе, в състояние „Изключено“ .
 8. Деактивирайте настройките на режима на таблета в Windows 10

Обикновено, ако причината е била покрита в този режим, всички икони се връщат на местата си, но понякога има проблеми със системните преки пътища. Възстановяването им се извършва чрез друго меню:

 1. От прозореца „Опции“ кликнете върху „Персонализиране“ .
 2. Отидете на опциите за персонализиране на Windows 10. t

 3. Отворете раздела "Теми" и кликнете върху връзката "Настройки на иконите на работния плот" .
 4. Отидете на настройките на иконата на Windows 10

 5. Сега ще видите всички системни икони. Отбележете необходимите и приложите промените, за да активирате тяхното показване.
 6. Активиране на системните икони на Windows 10

Метод 2: Ремонт на Explorer

Предишният метод беше фокусиран върху промяната на системните настройки, което понякога помага за решаването на проблема, но, както беше споменато по-рано, най-често се дължи на проблеми с работата на "Explorer" . Първо, препоръчваме да го рестартирате. Това може да стане само за няколко минути:

 1. Щракнете с десния бутон върху бутона Старт и изберете Диспечер на задачите .
 2. Отворете Windows 10 Task Manager

 3. Отидете в раздела "Процеси", щракнете с десния бутон върху "Explorer" и изберете "Рестартиране" .
 4. Рестартирайте Windows 10 Explorer

 5. Ако не можете да намерите нужното приложение сред процесите, намерете го чрез търсенето в “Старт” и кликнете върху “Отвори” .
 6. Рестартирайте Explorer през Windows 10

Когато горните стъпки не са донесли никакви резултати, си струва да проверите настройките на системния регистър, защото стартирането и работата на "Explorer" се извършва чрез тях. Независимо можете да проверите само три стойности:

 1. Задръжте клавишната комбинация Win + R, за да стартирате помощната програма Run. regedit в съответния ред и кликнете върху „OK“ или Enter .
 2. Стартирайте Windows 10 Registry Editor

 3. Следвайте пътя по-долу, за да стигнете до желаната папка.

  HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon

 4. Отидете на желания път в редактора на системния регистър Windows 10

 5. Намерете линията Shell и проверете дали има стойност explorer.exe .
 6. Вижте стойността на Shell Windows 10

 7. Ако стойността е различна, кликнете два пъти върху тази линия и я редактирайте.
 8. Промяна на стойността на Shell Windows 10

 9. Повторете същите стъпки с параметъра Userinit . Трябва да бъде зададено на C:Windowssystem32userinit.exe
 10. Проверете стойността на потребителските прозорци 10

 11. Сега отидете на HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionImage File Execution Options и намерете директориите iexplorer.exe или explorer.exe там. Ако е така, изтрийте ги.
 12. Проверете папката за наличие на Explorer 10

 13. Рестартирайте компютъра, за да влязат в сила промените.

Никакви други параметри не трябва да се коригират ръчно, тъй като това може да доведе до неизправности на цялата операционна система. По-добре е да се използват специални инструменти за почистване на системния регистър от грешки, това определено ще помогне да се отървете от останалите проблеми. Подробни инструкции по тази тема търсят в нашата друга статия на следния линк.

Вижте също:
Как да почистите системния регистър на Windows от грешки
Как бързо и точно да почистите регистъра от отломки

Метод 3: Сканирайте системата за вируси

Доста често основният проблем не само при показването на преки пътища на работния плот, но и при функционирането на операционната система е заразяването на компютъра със злонамерени файлове. Работата на компютъра се нормализира само след пълно почистване на вируса. Други наши статии, които ще намерите по-долу, ще ви помогнат да се справите с този процес.

Проверка на системата за вируси с помощта на Kaspersky Anti-Virus

Още подробности:
Борба срещу компютърни вируси
Програми за премахване на вируси от компютъра
Сканиране на компютъра ви за вируси без антивирусна защита

След сканиране и почистване се препоръчва да повторите отново първия и втория метод, ако иконите не се появят.

Метод 4: Възстановяване на системни файлове

Системните файлове понякога са повредени и поради активността на вируси, случайни манипулации от страна на потребителя или различни откази. Има три стандартни инструмента, които ще помогнат за анализиране и възстановяване на такива обекти. Запознайте се с тях, като отидете в нашия отделен материал.

Windows 10 възстановяване на системни файлове

Още подробности: Възстановяване на системни файлове в Windows 10

Отделно искам да отбележа функцията за архивиране. Възстановяването на запазено копие на Windows е полезно, когато преките пътища изчезнат веднага след предприемане на действие, като например инсталиране на софтуер.

Метод 5: Свържете втори монитор

Сега все по-често потребителите използват няколко екрана за работа. При свързване те са конфигурирани за нормална работа, но ако забележите, че на един от дисплеите липсват преки пътища, ще трябва да различите екрана и да се свържете отново с правилната конфигурация. Прочетете подробно ръководство по тази тема.

Още подробности: Свържете и конфигурирайте двойни монитори в Windows 10

Метод 6: Премахнете актуализацията

Понякога Microsoft пуска актуализации, които не работят правилно за определени потребители. Ако установите, че иконите са изчезнали веднага след актуализацията, препоръчително е да я преобърнете и да изчакате всички разработчици да поправят всички грешки. Премахването на иновациите може лесно да се направи независимо, ако е необходимо, като се използва следното ръководство.

Още подробности: Премахване на актуализации в Windows 10

На тази статия се стига до логично заключение. Запознати сте с шестте налични поправки за грешки с липсващи преки пътища на работния плот. Както виждате, всеки метод ще бъде най-подходящ в различни ситуации, затова препоръчваме да се прави всеки от тях, за да се намери правилния и да се справят с неудобството.

Вижте също:
Ние създаваме и използваме няколко виртуални десктопа в Windows 10
Инсталиране на жив тапет на Windows 10