Въпреки високата резолюция и големия диагонал на съвременните монитори, много задачи, особено ако се отнасят до работа с мултимедийно съдържание, могат да изискват допълнително работно пространство - втори екран. Ако искате да се свържете с компютъра или лаптопа си Windows 10 , друг монитор, но не знам как да го направя, просто прочетете нашата днешна статия.

Забележка: Следва да се отбележи, че следното обсъждане ще се съсредоточи върху физическото свързване на оборудването и неговата последваща конфигурация. Ако фразата „направи два екрана“, която ви доведе тук, имате предвид два (виртуални) десктопа, препоръчваме ви да прочетете статията по-долу.

Вижте също: Създаване и конфигуриране на виртуални десктопи в Windows 10

Свързване и настройка на два монитора в Windows 10

Възможността за свързване на втори дисплей е почти винаги там, независимо дали използвате стационарен или преносим компютър (лаптоп). Като цяло процедурата протича на няколко етапа, за да се разгледа подробно коя от тях ще продължим.

Компютър или лаптоп за свързване на втори екран в Windows 10

Стъпка 1: Подготовка

За да решим настоящия си проблем, е необходимо да спазваме няколко важни условия.

 • Наличието на допълнителен (свободен) конектор на видеокартата (вграден или дискретен, т.е. използваният в момента). Тя може да бъде VGA, DVI, HDMI или DisplayPort. Подобен съединител трябва да бъде на втория монитор (за предпочитане, но не непременно и да продължава да се казва защо).

  Видове конектори на видеокартата за свързване на втори монитор в Windows 10

  Забележка: Условията, изразени от нас отгоре и отдолу (в рамките на тази конкретна стъпка), не са свързани със съвременни устройства (както персонални компютри, така и лаптопи и монитори) с наличието на USB Type C портове.Всичко, което е необходимо за свързване в този случай е наличието на подходящи портове. на всеки от участниците "пакети" и директно кабел.

 • Кабелът, който съответства на избрания интерфейс. Най-често се предлага в комплект с монитор, но ако някой липсва, ще трябва да го закупите.
 • видове съединители за свързване на втори монитор към компютър в Windows 10

 • Стандартен захранващ проводник (за втория монитор). Също така са включени.

Кабел за захранване на монитора

Ако имате един тип конектор на вашата видео карта (например DVI), а свързаният монитор има само остаряла VGA или, напротив, модерен HDMI, или просто не можете да свържете оборудването към същите конектори, ще трябва да получите и подходящ адаптер.

Пример за адаптер за свързване на втори монитор в Windows 10

Забележка: На лаптопите най-често няма DVI порт, така че "постигането на консенсус" трябва да бъде с всеки друг стандарт, който може да се използва, или, отново, с помощта на адаптер.

Стъпка 2: Приоритети

След като се уверите, че са налични подходящите съединители и необходимите аксесоари за „пакета“ на оборудването, е необходимо да подредите правилно приоритетите, поне ако използвате монитори от различен клас. Определете кой от наличните интерфейси ще свързва всяко устройство, тъй като в повечето случаи съединителите на видеокартата не са еднакви и всеки от четирите вида, посочени по-горе, се характеризира с различно качество на изображението (а понякога и поддръжка на аудио предаване или липса на такъв).

Забележка: Сравнително модерна видео карта може да бъде оборудвана с множество DisplayPort или HDMI. Ако имате възможност да ги използвате за свързване (мониторите са оборудвани с подобни конектори), можете незабавно да продължите към стъпка 3 от тази статия.

Пример за наличието на няколко DisplayPort и HDMI порта на видеокарта за свързване на втори екран в Windows 10

Така че, ако имате "добър" и "нормален" монитор по качеството (на първо място, вида на матрицата и диагонала на екрана), трябва да използвате съединителите според това качество - "добро" за първото, "нормално" за второто. Рейтингът на интерфейсите е както следва (от най-доброто до най-лошото):

 • DisplayPort
 • HDMI
 • DVI
 • VGA

Мониторът, който е основен за вас, трябва да бъде свързан към компютъра, като се използва по-висок стандарт. Допълнително - следващото в списъка или всяка друга налична за употреба. За по-точно разбиране на кой от интерфейсите е то, препоръчваме ви да се запознаете със следните материали на нашия уебсайт:

Още подробности:
Сравнение на стандартите HDMI и DisplayPort
DVI и HDMI интерфейсно сравнение

Стъпка 3: Свържете

Така че, като имаме под ръка (или по-скоро на работния плот) необходимото оборудване и съответните аксесоари, след като се определиха приоритетите, можем спокойно да преминем към свързване на втория екран с компютъра.

 1. Изобщо не е необходимо, но за допълнителна сигурност препоръчваме първо да изключите компютъра чрез менюто "Старт" и след това да го изключите от мрежата.
 2. Вземете кабела от главния дисплей и го свържете към конектора на видеокартата или лаптопа, който сте определили като основен. Ще направите същото и с втория монитор, неговия проводник и втория най-важен конектор.

  Свързване на кабела от монитора към компютъра в Windows 10

  Забележка: Ако кабелът се използва с адаптер, той трябва да се свърже предварително. Ако използвате VGA-VGA или DVI-DVI кабели, не забравяйте да затегнете здраво фиксиращите винтове.

 3. Свържете захранващия кабел към "новия" дисплей и го включете в контакта, ако преди това е бил изключен. Включете устройството, а заедно с него и компютъра или лаптопа.
 4. Свързване на монитора към мрежата

  След като изчакате операционната система да започне, можете да преминете към следващата стъпка.

  Вижте също: Свързване на монитора към компютъра

Стъпка 4: Настройка

След като правилно и успешно свържете втория монитор към компютъра, вие и аз ще трябва да извършите редица манипулации в “Параметри” на Windows 10. Това е необходимо, въпреки автоматичното откриване на ново оборудване в системата и усещането, че тя вече е готова за работа.

Забележка: "Ten" почти никога не изисква драйвери, за да се гарантира правилната работа на монитора. Но ако се сблъскате с необходимостта да ги инсталирате (например, вторият дисплей се появява в „Device Manager“ като неизвестно оборудване и няма изображение на него), прочетете статията по-долу, следвайте стъпките, предложени в нея, и само след това преминете към следващия стъпки.

Още подробности: Инсталиране на драйвера на монитора

 1. Отидете на "Опции" Windows, като използвате иконата му в менюто "Старт" или клавишите "WINDOWS + I" на клавиатурата.
 2. Отидете в раздела Системни настройки чрез менюто "Старт" или комбинацията от клавиши в Windows 10

 3. Отворете секцията "Система", като щракнете върху съответния блок с левия бутон на мишката (LMB).
 4. Отидете в секцията Системни параметри на Windows 10, за да конфигурирате втори монитор.

 5. Ще се озовете в раздела „Дисплей“ , където можете да персонализирате работата с два екрана и да адаптирате „поведението“ си към вас.
 6. Разделът Дисплей в опциите на Windows 10 е отворен и готов за конфигуриране на два монитора

  След това разглеждаме само тези параметри, които са свързани с няколко монитора, в нашия случай два.

Забележка: За да настроите всички опции, представени в раздела „Дисплей“ , с изключение на местоположението и цвета, първо трябва да изберете конкретен монитор в областта за преглед (миниатюра на екрана) и след това да направите промени.

Миниатюра за предварителен преглед на местоположението на мониторите в Windows 10 Настройки на дисплея

 1. Местоположение. Първото нещо, което може и трябва да се направи в настройките, е да се разбере кой номер принадлежи на всеки от мониторите.

  Определете реда на мониторите в Настройки на дисплея на Windows 10
  За да направите това, кликнете върху бутона „Открий“, разположен под зоната за преглед, и погледнете номерата, които ще се появят за кратко в долния ляв ъгъл на всеки от екраните.

  Дефиниране на номера на монитора в настройките на дисплея на компютър с Windows 10
  След това трябва да посочите действителното местоположение на оборудването или това, което е удобно за вас. Логично е да се предположи, че дисплеят на номер 1 е основният, 2 е по избор, въпреки че всъщност сте определили ролята на всеки от тях дори на етапа на свързване. Затова просто поставете миниатюрите, представени в прозореца за предварителен преглед, тъй като те са инсталирани на бюрото ви или както ви е удобно, и след това кликнете върху бутона „Приложи“ .

  Приложете промененото местоположение на мониторите в Настройки на дисплея на Windows 10

  Забележка: Дисплеите могат да се позиционират един спрямо друг, дори ако в действителност са инсталирани на разстояние.

  Например, ако един монитор е точно срещу вас, а вторият е вдясно от него, можете да ги поставите, както е показано на екрана по-долу.

  Първият и вторият монитор се намират един до друг в параметрите на дисплея на Windows 10.

  Забележка: Размерите на екраните, показани в параметрите на дисплея , зависят от тяхната реална разделителна способност (не диагонална). В нашия пример първият монитор е Full HD, а вторият е HD.

 2. "Цвят" и "Нощна светлина" . Този параметър се отнася за системата като цяло, а не за конкретен дисплей, като преди това сме разглеждали тази тема.
  Цветни и нощни настройки в Настройки на дисплея на Windows 10
  Още подробности: Активиране и задаване на нощен режим в Windows 10
 3. "Настройки на Windows HD цвят" . T Тази опция ви позволява да регулирате качеството на изображението на монитори, които поддържат HDR. Оборудването, използвано в нашия пример не е, затова нямаме възможност да покажем с реален пример как се коригира цветът.

  Настройки за HD цветовете на Windows в Настройки на дисплея в Windows 10
  Освен това тя няма пряка връзка с темата на двата екрана, но ако желаете, можете да се запознаете с подробно описание на това как работи функцията с редактирането на Microsoft, предоставено в съответния раздел.

 4. Разширени настройки на Windows HD Color в настройките на дисплея в Windows 10

 5. Мащаб и маркиране . Този параметър се определя за всеки от дисплеите поотделно, въпреки че в повечето случаи неговата промяна не се изисква (ако разделителната способност на монитора не надвишава 1920 x 1080).

  Настройки за мащабиране и оформление в Настройки на дисплея в Windows 10
  И все пак, ако искате да увеличите или намалите изображението на екрана, препоръчваме ви да прочетете статията по-долу.
  Разширени настройки за мащабиране и оформление в настройките на дисплея в Windows 10
  Още подробности: Увеличете мащаба на екрана в Windows 10

 6. "Разделителна способност" и "Ориентация" . Както в случай на мащабиране, тези параметри се конфигурират отделно за всеки от дисплеите.
  Разширяване и ориентация на екрана в Настройки на дисплея на Windows 10
  Най-добре е разрешението да остане непроменено, като се предпочита стойността по подразбиране.
  Портретната ориентация на втория монитор в настройките на дисплея на Windows 10
  Промяна на ориентацията от "Албум" на "Книга" трябва да бъде само ако един от мониторите, които сте инсталирали не хоризонтално, а вертикално. В допълнение, за всяка опция на разположение е "обърната" стойност, т.е. отражението хоризонтално или вертикално, съответно.

  Пример за портретна ориентация на втория монитор в настройките на дисплея на Windows 10
  Вижте също: Промяна на разделителната способност на екрана в Windows 10

 7. "Множество дисплеи" . Това е най-важният параметър при работа с два екрана, тъй като той е този, който ви позволява да определите как ще взаимодействате с тях.
  Настройки на дисплея в Настройки на дисплея в Windows 10
  Изберете дали искате да разширите дисплеите, т.е. да направите второ продължение на първото (за това е необходимо да ги подредите правилно на първата стъпка от тази част на статията), или, алтернативно, ако искате да дублирате изображението - да видите едно и също нещо на всеки от мониторите. ,
  Дублирайте изображението на екраните в Настройки на дисплея на Windows 10
  Разширени: Ако начинът, по който системата е определил, че главният и допълнителният дисплей не отговарят на вашите желания, изберете този, който смятате за основен в областта за преглед, след което поставете отметка в квадратчето до „Направете дисплея основен“ .
 8. Предназначение на основния монитор в дисплея Параметри на Windows 10

 9. “Advanced Display Settings” и “Graphic Settings” , както и “Colors” и “Night Light” параметри, споменати по-горе, също ще бъдат прескочени - това се отнася за графиката като цяло, а не конкретно за темата на нашата днешна статия.
 10. Разширени опции за дисплея и графики в Настройки на дисплея в Windows 10

  При създаването на два екрана, или по-скоро на образа, който предават, няма нищо сложно. Основното нещо е не само да се вземат предвид техническите характеристики, диагонала, резолюцията и позицията на масата на всеки от мониторите, но и да се действа в по-голямата си част, по собствена преценка, понякога да се опитат различни опции от списъка с наличните. Във всеки случай, дори ако сте направили грешка на един от етапите, всичко може да бъде променено в секцията „Дисплей“, намираща се в „Параметри“ на операционната система.

По избор: Бързо превключване между режимите на показване

Ако при работа с два дисплея често се налага да превключвате между режимите на показване, не е необходимо всеки път да препращате към секцията “Параметри” на операционната система, разгледана по-горе. Това може да стане много по-бързо и по-лесно.
Бързо превключване между различни режими на показване в Windows 10
Натиснете клавиша "WIN + P" на клавиатурата и изберете подходящия режим от четирите налични в менюто "Проект", което се отваря:

 • Само компютърния екран (основен монитор);
 • Повтаряне (дублиране на изображение);
 • Разгъване (продължение на картината на втория дисплей);
 • Само вторият екран (изключване на основния монитор с излъчване на изображението на допълнителния).
 • Директно за да изберете желаната стойност, можете да използвате мишката или клавишната комбинация, посочена по-горе - “WIN + P” . Едно кликване - една стъпка в списъка.

Вижте също: Свързване на външен монитор към лаптоп

заключение

Сега вече знаете как да свържете допълнителен монитор към компютър или лаптоп и след това да осигурите неговото функциониране, като адаптирате параметрите на изображението, предавано към екрана, за да отговарят на вашите нужди и / или нужди. Надяваме се, че този материал е бил полезен за вас, ще приключим с това.