Днес, сред много браузъри, безспорен лидер е Google Chrome , Непосредствено след освобождаването той успя да получи универсално признание за потребителите, които са използвали преди това Internet Explorer , опера и Mozilla Firefox , След очевидния успех на Google, други компании също решиха да се съсредоточат върху създаването на собствен браузър със същия двигател.

Така че има няколко клона на Google Chrome, сред които и първото Yandex Browser , Функционалността и на двата уеб браузъра беше практически една и съща, с изключение на някои подробности за интерфейса. След известно време потомството на Yandex придобива собствената "Calypso" черупка и различни уникални функции. Сега той може безопасно да се нарече "друг браузър, създаден на двигателя Blink" (вилица Chromium), но не и безразсъдно копирал Google Chrome.

Кой от двамата рецензенти е по-добър: браузър Yandex или Google Chrome

Направихме два браузъра, отворихме същия брой табове в него и зададохме идентични настройки. Не бяха използвани разширения.

Такова сравнение ще разкрие:

 • Стартова скорост;
 • Скорост на товарене на сайтове;
 • Консумацията на RAM в зависимост от броя отворени раздели;
 • персонализиране;
 • Взаимодействие с разширения;
 • Нивото на събиране на данни за лични цели;
 • Защита на потребителя от заплахи в Интернет;
 • Характеристики на всеки от уеб браузърите.

1. Стартова скорост

Двата уеб браузъра работят почти еднакво бързо. С Chrome, че Yandex.Browser отвори в една секунда, така че няма победител на този етап.

Победител : равен (1: 1)

2. Скорост на зареждане на страници

Преди да бъдат проверени, "бисквитките" и кешът бяха празни и 3 идентични сайтове бяха използвани за проверка: 2 "тежки" сайтове с голям брой елементи на главната страница. Третият сайт е наш https://soringpcrepair.com ,

 • Първи сайт: Google Chrome - 2, 7 секунди, Yandex.Browser - 3, 6 секунди;
 • 2-ри сайт: Google Chrome - 2, 5 секунди, Yandex.Browser - 2, 6 секунди;
 • 3-ти сайт: Google Chrome - 1 сек, Yandex.Browser - 1, 3 сек.

Каквото и да кажете, и скоростта на зареждане на страници от Google Chrome е на най-високо ниво, без значение колко тромава е сайтът.

Победител : Google Chrome (2: 1)

3. Използване на RAM

Този параметър е един от най-важните за всички потребители, които пестят компютърни ресурси.

Първо, проверихме консумацията на RAM с 4 текущи раздела.

 • Google Chrome - 199, 9 МБ:

  Google Chrome - RAM 4 раздели

 • Yandex.Browser - 205, 7 MB:

  Yandex.Browser - RAM 4 раздели

След това отвориха 10 раздела.

 • Google Chrome - 558, 8 MB:

  Раздели в Google Chrome - RAM 10

 • Yandex.Browser - 554, 1 MB:

  Yandex.Browser - RAM 10 раздели

На съвременните компютри и лаптопи можете лесно да работите с много раздели и да инсталирате няколко разширения, но собствениците на слаби машини могат да забележат малки забавяния в скоростта на двата браузъра.

Победител : равен (3: 2)

4. Настройки на браузъра

Тъй като уеб браузърите се създават на един двигател, настройките са еднакви за тях. Почти нищо не се различава дори от страницата с настройките.

Google Chrome:

Прозорец на настройките на Google Chrome

Yandex.Browser:

Прозорец с настройки в Yandex.Browser

Въпреки това, Yandex.Browser отдавна работи върху подобряването на своето brainchild и добавя всичките си уникални елементи към страницата с настройки. Например, можете да активирате / деактивирате защитата на потребителите, да промените местоположението на разделите, да управлявате специален режим Turbo. Компанията планира да добави нови интересни функции, сред които премахването на видео в отделен прозорец, режим на четене. В Google Chrome в момента няма нищо подобно.

При превключването към секцията с допълнения потребителите на Yandex.Browser ще видят предварително инсталирана директория с най-популярните и полезни решения.

Предварително инсталирани добавки в Yandex.Browser

Както показва практиката, не всеки обича да налага добавки, които не могат да бъдат премахнати от списъка и още повече след включването им. В Google Chrome в тази секция има изключение, че разширенията за маркови продукти могат лесно да бъдат премахнати.

Победител : равен (4: 3)

5. Поддръжка за добавки

Google има собствен онлайн магазин за разширения, наречен Google WebStore. Тук можете да намерите много добри добавки, които могат да превърнат браузъра в перфектен офис инструмент, детска площадка и идеален асистент за аматьор да прекарва много време в мрежата.

Google Webstore

Yandex.Browser няма собствен plug-in за разширения, така че да добавите различни добавки към неговия продукт, той свързва добавките на Opera.

Добавки за Opera

Въпреки името, разширенията са напълно съвместими и с двата уеб браузъра. Също така Yandex.Browser може свободно да инсталира почти всяко разширение от Google Webstore. Но най-забележителното е, че Google Chrome не може да инсталира добавки от Addons на Opera, за разлика от Yandex.Browser.

По този начин Yandex.Browser печели, което може да инсталира разширения от два източника наведнъж.

Победител : Yandex.Browser (4: 4)

6. Поверителност

Отдавна е известно, че Google Chrome е разпознат като най-неприличният уеб браузър, събирайки много данни за потребителя. Дружеството не крие това, нито изоставя факта, че продава събраните данни на други компании.

В Yandex.Browser не се повдигат въпроси относно подобреното поверителност, което дава основание да се направят изводи за абсолютно същото засенчване. Дружеството дори излезе с експериментален монтаж с подобрена неприкосновеност на личния живот, което също означава, че производителят не иска да направи основния продукт по-малко любопитен.

Победител : равен (5: 5)

7. Защита на потребителите

За всеки, който се чувстваше сигурен в мрежата, Google и Yandex включиха подобни инструменти за сигурност в своите интернет браузъри. Всяка от фирмите разполага с база данни с опасни сайтове, когато отиваме, където има съответно предупреждение. Също така изтеглените файлове от различни ресурси се проверяват за сигурност, а злонамерените файлове се блокират, ако е необходимо.

Сигурност в Yandex.Browser

Yandex.Browser има специално разработен инструмент Protect, който има пълен арсенал от функции за активна защита. Самите разработчици гордо я наричат ​​"първата цялостна система за сигурност в браузъра". Той включва:

 • Сигурност на връзките;
 • Защита на плащанията и личната информация;
 • Защита от злонамерени сайтове и програми;
 • Защита от нежелана реклама;
 • Защита срещу мобилна измама.

Защитата е от значение както за версията на браузъра на компютъра, така и за мобилните устройства, докато Chrome не може да се похвали с нещо подобно. Между другото, ако някой не харесва този вид грижи, тогава можете да го деактивирате в настройките и да го изтриете от компютъра (защитникът е инсталиран като отделно приложение).

Победител : Yandex.Browser (6: 5)

8. Уникалност

Говорейки накратко за конкретен продукт, какво винаги искате да споменавате на първо място? Разбира се, неговите уникални възможности, поради които се отличават от другите си аналози.

Всичко за Google Chrome, ние казвахме "бърз, надежден, стабилен". Несъмнено тя има свой собствен набор от предимства, но ако я сравнявате с Yandex.Browser, тогава е невъзможно да се отдели нещо специално. И причината за това е проста - целта на разработчиците не е да създават мултифункционален браузър.

Нов раздел в Google Chrome

Google си постави за цел да направи браузъра бърз, сигурен и надежден, дори и да е в ущърб на функционалността. Всички допълнителни функции, които потребителят може да "свърже" чрез разширения.

Всички функции, които се показват в Google Chrome, предимно там и в Yandex.Browser. Последният има редица възможности в областта на преимуществата:

 • Таблица с визуални раздели и брояч на съобщения;

  Нов раздел Yandex.Browser

 • Умна линия, която разбира комплекта от сайта в неправилно оформление и отговаря на прости въпроси;
 • Турбо режим с видео компресия;
 • Бързи отговори на избрания текст (превод или определение на термина);
 • Преглеждане на документи и книги (pdf, doc, epub, fb2 и др.);
 • Жестове с мишката;
 • Защитете;
 • Жив тапет;
 • Други функции.

Победител : Yandex.Browser (7: 5)

Долната линия: Yandex.Browser печели в тази битка с малка разлика, която през цялото време на своето съществуване успя да обърне самоувереното си мнение от негативно към положително.

Изберете между Google Chrome и Yandex.Browser е лесен: ако искате да използвате най-популярния, светкавичен и минималистичен браузър - това е изключително Google Chrome. Всички тези, които харесват нестандартния интерфейс и голям брой допълнителни уникални функции, които правят работата в мрежата по-удобна дори и при малки неща, определено ще се радват на Yandex.Browser.