Напоследък почти всички разработени охладители и дънни платки имат четири-пинова връзка. Четвъртият контакт действа като мениджър и изпълнява функцията за регулиране на скоростта на вентилатора, за която можете да прочетете подробно в нашата друга статия. Не само BIOS контролира скоростта в автоматичен режим - независимото изпълнение на тази операция също е на разположение, което ще обсъдим по-късно.

Контрол на скоростта на процесорния охладител

Както е известно, няколко вентилатора са най-често монтирани в кутията на компютъра. Нека първо разгледаме основното охлаждане - процесорния охладител. Такъв вентилатор осигурява не само циркулация на въздуха, но и намалява температурата, дължаща се на медни тръби, ако има такива, разбира се. Има специални програми и фърмуера на дънната платка, която ви позволява да увеличите скоростта на въртене. Освен това този процес може да се осъществи чрез BIOS. За подробни указания по тази тема вижте други материали.

Регулиране на CPU охладителя в програмата

Още подробности: Увеличете скоростта на охладителя на процесора

Ако е необходимо увеличаване на скоростта в случай на недостатъчно охлаждане, тогава намаляването позволява намаляване на консумацията на енергия и изходящите шумове от системното устройство. Подобно регулиране се извършва по подобен начин като увеличение. Съветваме Ви да потърсите помощ в нашата отделна статия. Там ще намерите подробно ръководство за намаляване на скоростта на ножовете на процесорния охладител.

Още подробности: Как да се намали скоростта на охладителя на процесора

Съществуват и редица специализирани програми. Разбира се SpeedFan е една от най-популярните опции, но ви препоръчваме да се запознаете със списъка с други програми за регулиране на скоростта на вентилатора.

Още подробности: Софтуер за управление на охладители

В случай, че все още се наблюдават проблеми с температурния режим, въпросът може изобщо да не е в охладителя, но например в сухата термична паста. Анализът на тези и други причини за прегряване на процесора продължава.

Вижте също: Решете проблема с прегряването на процесора

Регулиране на оборотите на корпуса на охладителя

Предишните съвети са подходящи и за охлаждащи устройства, които са свързани към конектори на дънната платка. Бих искал да обърна специално внимание на програмата SpeedFan. Това решение ви позволява да регулирате скоростта на всеки свързан вентилатор на свой ред. Основното нещо - то трябва да бъде свързано с дънната платка, а не към захранването.

Още подробности: Променете скоростта на охладителя чрез SpeedFan

Сега, много грамофони, инсталирани в кутията работят от захранването чрез Molex или друг интерфейс. В такива случаи стандартният контрол на скоростта не е приложим. Енергията към такъв елемент постоянно се подава под същото напрежение, което го прави да работи на пълна мощност и най-често стойността му е 12 волта. Ако не желаете да закупувате допълнителни компоненти, можете просто да промените връзката, като завъртите проводника. Така че мощността ще падне до 7 волта, което е почти два пъти по-малко от максималното.

Превключване на захранването на Molex за компютърен охладител

С допълнителен компонент, имаме предвид reobas - специално устройство, което ви позволява ръчно да регулирате скоростта на въртене на охладителите. В някои скъпи случаи такъв елемент вече е вграден. Има и специални кабели за свързване към дънната платка и други вентилатори. Всяко такова устройство има свой собствен план за връзка, затова вижте ръководството за случая, за да разберете всички подробности.

Вградени reobas за охладител

След успешна връзка промяната в стойностите се извършва чрез промяна на позицията на контролерите на трафика. Ако reobasa има електронен дисплей, тогава на него ще се покаже текущата температура в системата.

Тип на сменяемия reobasa за PC охладител

Освен това на пазара се продават и допълнителни реорганизации. Те се монтират в кутията по различни начини (в зависимост от вида на устройството) и се свързват с охладителите посредством свързаните проводници. Инструкциите за свързване винаги влизат в кутията с компонента, така че няма да има проблеми с него.

Инсталиране на reobas за компютърен охладител

Въпреки всички предимства на reobas (лекота на използване, бърз контрол на всеки вентилатор, проследяване на температурата), неговият недостатък е цената. Не всеки потребител има пари за закупуване на такова устройство.

Сега знаете за всички налични методи за контрол на скоростта на въртене на ножовете на различни компютърни вентилатори. Всички решения се различават по сложност и цена, така че всеки може да избере най-добрия вариант за себе си.