Всяка година се увеличава броят на програмите за диагностика на компютър. Но дори повече е броят на потребителите, които получават компютър и искат да се уверят, че компонентите, които се намират на прашни рафтове на складовете за онлайн магазини, напълно отговарят на всичките им изисквания. Също така е трудно без програми от този вид да се откажат от ежедневната работа на компютъра. Много от тях позволяват не само да се диагностицират проблемите, но и да се контролира здравето на компютрите.

Съществуват редица програми, чиито възможности се разширяват от година на година, а продуктът за неопитен потребител става сложен и цената се увеличава няколко пъти. Съществуват и подобни програми, които имат малко по-малък арсенал от възможности, но нищо не струва. С най-полярния сред представителите на потребителите от двете категории ще се запознаем в този преглед.

AIDA64

AIDA64 без преувеличение е най-популярният продукт за преглед, както и диагностициране на персонален компютър като цяло. Програмата може да предостави най-пълната информация за всеки компонент на работната машина: компоненти, програми, операционна система, мрежови връзки и външни устройства. В продължение на много години на върхови постижения на пазара, AIDA64 придобива цяла гама от инструменти за диагностика на стабилността на компютъра и тестовете за производителност. Лесно се учи, благодарение на простия и приятен интерфейс.

AIDA64

Изтеглете AIDA64

Еверест

Еверест някога е бил много популярен анализатор на компютърен хардуер и софтуерни компоненти. Позволява ви да разберете изчерпателните данни за системата, които в противен случай няма да бъдат много лесно да се получат. Разработена от Lavalys, програмата е била последовател на AIDA32. През 2010 г. правата за разработване на този продукт са закупени от друга компания. През същата година, развитието на самия Еверест бе преустановено и на негова основа AIDA64 бе въведен в течение на времето. Но дори и след толкова много години, Еверест остава все още актуална и обичана от много потребители на продукта.

Еверест

Изтегляне на Еверест

SIW

Системна информация За Windows е помощна програма, която предоставя на потребителя лесен за използване и лесен за използване инструмент, който ви позволява да прегледате подробна информация за конфигурацията на хардуера и хардуера на компютъра, инсталиран софтуер, системни компоненти и мрежови елементи. Неговият функционален продукт SIW е строг конкурс AIDA64. Има обаче разлики в тях. Системна информация За Windows обаче не може да се похвали с такива мощни ресурси за диагностика на персоналния компютър, но има редица не по-малко полезни инструменти.

Програма SIW

Изтегляне на SIW

System Explorer

Помощната програма System Explorer е напълно безплатна и по свой собствен начин тя е аналог на класическия Windows Task Manager. Той помага в реално време да следи работата на компютъра и да управлява процесите му. В помощната програма е вградена значителна база от данни, в която можете да проверите дали съдържанието на злонамерена информация е на компютъра на потребителя. Интерфейсът е правилно преведен на руски език, разделен на раздели, всеки от които отговаря за конкретни задачи. Разберете работата на помощната програма System Explorer няма да бъде трудна дори за неопитен потребител.

Основният прозорец на програмата

Изтегляне на System Explorer

PC Wizard

PC Wizard е мощна програма, която предоставя информация за работата на дънната платка, процесора, видео картата и редица други компютърни компоненти. Специална характеристика на този продукт от редица подобни продукти е поредица от тестове, които ви позволяват да определите ефективността и цялостната скорост на системата. Интерфейсът на PC Wizard е минималистичен и е много лесно да се разбере работата. Програмата е широко известна сред потребителите поради безплатното й разпространение. И въпреки че от 2014 г. разработчикът е спрял да го подкрепя, дори и сега той може да бъде добър асистент при оценката на потенциала на персоналния компютър.

PC Wizard-

Изтегляне на PC Wizard

SisSoftware Сандра

Програмата SisSoftware Sandra е набор от полезни помощни програми, които ще ви помогнат при диагностицирането на системата, инсталираните програми, кодеците и драйверите. Сандра също така има функционалността да предоставя информация за различните компоненти на системата. Можете да извършвате диагностични операции с устройства дори дистанционно. Софтуерът с толкова голяма функционалност е съвсем лесен за работа, постигнат благодарение на интуитивен интерфейс, както и качествен превод на руски език. Разпространява се от SisSoftware Sandra на платен модел, но можете да оцените всичките му предимства по време на пробния период.

SiSoftware Sandra-

Изтеглете SisSoftware Sandra

3DMark

3DMark е собственост на Futuremark, който е един от основните играчи на пазара за тестване на апартамента. Те са не само визуално много привлекателни и разнообразни, но винаги дават стабилен, повторяем резултат. Тясното сътрудничество на компанията със световните производители на процесори и графични карти ни позволява компетентно да подобрим нашия продукт. Тестовете, включени в пакета 3DMark, се използват както за тестване на силата на слабите машини, като лаптопи, така и за най-модерните и мощни компютри. Съществуват редица тестове за мобилни платформи, например, андроид и IOS , което ви позволява да сравнявате действителната графика или мощта за обработка на смартфон.

3DMark

Изтегляне на 3DMark

SpeedFan

Въпреки това мощните и сложни са компонентите на съвременните компютри, техните собственици все още се опитват да подобрят нещо, да укрепят или да се разпръснат. Добър асистент за тях в това ще бъде програмата SpeedFan, която освен че предоставя информация за сметка на цялата система, също ви позволява да редактирате определени характеристики. С умелото използване на този продукт е възможно оптимално да се регулира работата на охладителите, ако те не могат да се справят със задачата си да охладят процесора и дънната платка или обратно, да започнат да работят активно, когато температурата на компонентите е все още в оптимално състояние. Само опитни потребители могат да работят напълно с програмата.

SpeedFan

Изтегляне на SpeedFan

OCCT

Дори опитен потребител на операционна система Windows може рано или късно да преживее непредвиден проблем, водещ до неизправност в компютъра. Причината за неизправността може да бъде прегряване, претоварване или несъответствие между компонентите. За да ги идентифицирате, трябва да използвате специализиран софтуер. Категорията на тези продукти се разглежда от OCCT. Поради редица тестове на компонентите на компютъра, програмата може да открие източници на неизправности или да ги предотврати. Съществуват и възможности за наблюдение на системата в реално време. Интерфейсът е нестандартен, но удобен, освен Russified.

OCCT

Изтеглете OCCT

S & M

Малка и напълно безплатна програма от местния разработчик е набор от тестове за натоварването на компютърните компоненти. Възможността за следене на процеса на тестване позволява наблюдение в реално време на възможни проблеми при прегряване или недостатъчно захранване, както и определяне на цялостната производителност на процесора, RAM и скоростта на твърдите дискове. Един прост програмен интерфейс и подробно описание на тестовите настройки ще направят възможно тестването на компютъра за издръжливост дори за начинаещи.

S & M

Изтеглете S & M

За да работи компютърът надеждно и плавно, е необходимо да се диагностицират във времето всички възможни повреди и неизправности в работата му. Помощ в това може да бъде представена в програмата за преглед. Трудно е да изберете един продукт за себе си, дори и този, който се опитва да бъде колкото е възможно по-гъвкав. Всеки инструмент има свои заслуги и недостатъци, но всички те също се справят добре с техните приоритети.