При работа с компютър може да възникне ситуация, когато потребителят открие, че устройството не работи на компютъра. Това се проявява във факта, че това устройство престава да вижда вградените в него дискове, да ги чете или самата система изобщо не открива устройството. След това ще се опитаме да разберем защо се случва това и какви начини да решим този проблем.

Вижте също: Устройството не вижда диска в Windows 7

Причини за възникване на проблема и как да го поправите

Причините за неработоспособността на устройството могат да бъдат разделени на две големи групи: хардуер или софтуер. Първият е най-често свързан с повреда на самия диск. Това може да се изрази в повреда на чип или лазерна глава. В този случай трябва да се свържете с сервиза за ремонт или просто да замените дефектното устройство. Понякога обаче източникът на проблема може да бъде в други хардуерни компоненти на компютъра. Например, в случай на частична повреда на захранващия блок, електрическото захранване няма да тече към дисковото устройство, което ще доведе до неговата повреда. Струва си да се провери и коректността и плътността на захранващия кабел и SATA или IDE-кабелната връзка към съответните портове. В този случай трябва да обърнете внимание не само на конекторите на самия диск, но и на дънната платка.

В допълнение, източникът на описания проблем може да са неправилни настройки на BIOS. В този случай трябва да се настроят необходимите параметри на този системен софтуер.

урок: Как да конфигурирате BIOS на компютъра

В тази статия ще се съсредоточим върху софтуерните проблеми на Windows 7 в устройството.

Метод 1: Настройка чрез „Диспечер на устройствата“

Проблемът с устройството може да възникне поради факта, че не е инициализиран в системата или поради липса на необходимите драйвери. Тези отрицателни фактори могат да бъдат елиминирани чрез "Device Manager" .

 1. Кликнете върху "Старт" и отворете "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. Отидете в раздела Система и сигурност .
 4. Отидете в раздела "Система и сигурност" в контролния панел на Windows 7

 5. Кликнете върху името на елемента "Device Manager" в групата с инструменти "Система" .
 6. Стартиране на диспечера на устройства в секцията Система и сигурност на контролния панел на Windows 7

 7. В прозореца "Мениджър", който се отваря , намерете името на групата устройства "DVD и CD-ROM устройства" .
 8. Групата устройства DVD и CD-ROM устройства в Device Manager в Windows 7

 9. Тази група обаче може да не е в списъка. В този случай кликнете върху „Действие“ и изберете елемента „Актуализиране на конфигурацията ...“ .
 10. Преходът към актуализиране на хардуерната конфигурация в диспечера на устройства в Windows 7

 11. Ще се извърши процесът на актуализиране на конфигурацията на всички устройства, свързани с компютъра, включително устройството. След това трябва да се покаже желаната група. Ако не се появи и сте сигурни, че причината не е в BIOS или хардуерния компонент, след това потърсете устройството в други групи. Ако има проблеми с драйверите, може да не е в неговия раздел. Но когато няма да го намерите, можете веднага да преминете към разглеждане на Метод 2 .

  Ако желаната група все още се показва, проверете работата на устройството. Когато установите, че проблемите с неработоспособността не са разрешени, щракнете върху името на горния раздел на диспечера .

 12. Отваряне на група DVD и CD-ROM устройства в диспечера на устройства в Windows 7

 13. Появява се списък с устройства. Следващата операция трябва да се извърши, дори ако първоначално групата е била показана в “Мениджър” . Намерете името на проблемния диск и кликнете върху него с десния бутон на мишката ( RMB ). Изберете опцията "Изтрий" .
 14. Отидете на премахването на устройството в диспечера на устройствата в Windows 7

 15. В отворения прозорец потвърдете действията, като кликнете върху „OK“ .
 16. Потвърждаване на премахването на устройството в диалоговия прозорец на Диспечер на устройствата в Windows 7

 17. След като извадите устройството, извършете операцията по обновяване на конфигурацията, която вече ни е позната. След това рестартирайте компютъра.
 18. Превключете към обновяване на хардуерната конфигурация в диспечера на устройства в Windows 7

 19. Ако това не работи, трябва да опитате да актуализирате или преинсталирате драйвера. За да започнете, извършете актуализацията. В PKM кликнете върху името на устройството. В списъка изберете опцията "Актуализиране на драйвери ..." .
 20. Отидете да актуализирате драйверите в диспечера на устройства в Windows 7

 21. В показаната обвивка изберете опцията за автоматично търсене.
 22. Отидете на автоматичното търсене на драйвери в интернет през прозореца Актуализиране на драйверите на Device Manager в Windows 7

 23. Процесът на търсене на драйвери на уебсайта на Microsoft ще бъде стартиран. Ако бъде намерена по-актуална опция, съответният софтуер ще бъде изтеглен на компютъра и автоматично инсталиран.

  Процесът на автоматично намиране на драйвери в интернет чрез драйверите на Update Device Manager в Windows 7

  урок: Как да актуализирате драйвери в Windows 7

 24. Ако тази опция не помогна или компютърът не намери подходяща замяна за съществуващи драйвери, тогава има смисъл да извършите пълно преинсталиране с премахната предишната опция. Но първо трябва да изтеглите най-новите драйвери на вашия компютър от уеб сайта на производителя на устройството. Ако не можете да намерите този уеб ресурс, използвайте търсенето на необходимите компоненти от идентификационния номер на хардуера.

  Hardware ID в раздела Details в прозореца за свойства на устройството в Windows 7

  урок: Как да намерите драйвер по хардуерния идентификатор

 25. След това кликнете два пъти върху името на устройството в "Мениджър" с левия бутон на мишката.
 26. Отидете на свойствата на устройството в Device Manager в Windows 7

 27. Сега преминете към раздела "Драйвер" през раздела на отворения прозорец.
 28. Отидете в раздела Driver в прозореца със свойства на устройството в Windows 7

 29. След това кликнете върху елемента "Изтрий" .
 30. Отворете премахването на драйвера в свойствата на устройството в Windows 7

 31. След това потвърдете действието, като кликнете върху бутона „OK“ в диалоговия прозорец.
 32. Потвърждение за изтриване на драйвера на устройството в диалоговия прозорец "Диспечер на устройствата" в Windows 7

 33. Сега трябва да инсталирате нов компонент. За да направите това, извикайте прозореца за актуализация на драйвера, както е описано в параграф 10 на този метод. Но този път в отворения прозорец изберете опцията за търсене на този компютър.
 34. Отидете на търсенето на драйвери на този компютър чрез драйверите Update Manager на Windows 7

 35. В следващия прозорец, за да определите местоположението на папката с предварително заредения драйвер, щракнете върху бутона Преглед .
 36. Отворете указателя на директорията, в която се намира драйверът, в драйверите за актуализиране на устройството на Windows 7

 37. Използвайки стандартния прозорец за сърфиране в папката, отидете в директорията, където се намира инсталационният файл на драйвера, и го изберете. След това кликнете върху бутона "OK" .
 38. Указване на директорията, в която се намира драйверът, в папките за търсене на диспечера на устройства в Windows 7

 39. След като пътят до желаната папка се покаже в прозореца за обновяване на драйвера, щракнете върху бутона Напред .
 40. Изпълнение на процедурата за обновяване на драйвера в прозореца на драйвера за актуализация на диспечера на устройства в Windows 7

 41. Благодарение на тези действия, процедурата по инсталиране на драйвера на компютъра ще се появи и проблемът с работоспособността на задвижването трябва да бъде премахнат.

Ако ви се струва, че тази процедура е твърде сложна, можете да продължите по-лесен начин, като инсталирате специална програма на вашия компютър за намиране и инсталиране на драйвери, например, Решение за Driverpack , Този софтуер сам ще намери необходимата актуализация и ще го инсталира на компютъра. Все пак, описаната по-горе ръчна инсталация е по-предпочитана и използването й по-вероятно е крайният успех в решаването на проблема.

Отидете на автоматичната конфигурация на компютъра в програмата DriverPack Solution в Windows 7

урок:
Софтуер за инсталиране на драйвери
Как да актуализирате драйверите на компютъра си с помощта на DriverPack Solution

Метод 2: Редактор на системния регистър

Ако горните действия не решават проблема с устройството, трябва да извършите някои манипулации в "Редактор на системния регистър" . Не се препоръчва ненужно да променяте тези настройки и затова използвайте този метод само когато другите опции не са довели до резултати и сте сигурни, че причината за проблема не е в хардуерните фактори или в настройките на BIOS. Във всеки случай се уверете, че сте направили резервно копие на вашата система и регистър, преди да започнете манипулациите, за да можете да се върнете назад.

урок: Как да направите резервно копие на вашата Windows 7 система

 1. Въведете комбинацията Win + R и въведете следния израз:

  regedit

  Кликнете върху елемента "OK" .

  Преминете към прозореца на редактора на системния регистър, като въведете команда в прозореца Изпълнение в Windows 7

  урок: Как да отворите редактора на системния регистър в Windows 7

 2. В отворената обвивка на редактора на системния регистър отидете в директориите “HKEY_LOCAL_MACHINE” , след това “SYSTEM” , след това “CurrentControlSet” и “Control” . И накрая, отворете директорията „Клас“ .
 3. Отваряне на раздела Клас в редактора на системния регистър в Windows 7

 4. В последния раздел в списъка потърсете директория, наречена "{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" и кликнете върху нея.
 5. Отворете раздела {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} в редактора на системния регистър в Windows 7

 6. Сега насочете вниманието си към дясната страна на прозореца. Намерете там параметър, наречен "Горни филтри" . Щракнете с десния бутон върху него и изберете опцията "Изтрий" .

  Превключете към изтриване на параметъра UpperFilters в раздела {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

  Ако посоченият параметър в този раздел не е, изпълнете операцията за изтриване с параметъра “LowerFilters” .

 7. Преминете към премахване на параметъра LowerFilters в раздела {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} в прозореца на редактора на системния регистър в Windows 7

 8. След това ще трябва да потвърдите действията, като кликнете върху бутона "Да" в диалоговия прозорец.
 9. Потвърдете изтриването на параметър в диалоговия прозорец на редактора на системния регистър в Windows 7

 10. Премахнете параметъра, затворете "Редактор на системния регистър" и рестартирайте компютъра. След рестартиране PC устройството трябва да работи.

Затваряне на редактора на системния регистър в Windows 7

Ако никой от тези методи не ви е помогнал, ако имате подходяща точка за възстановяване или резервно копие, можете да опитате да върнете системата към състоянието, в което устройството е изпълнило функциите си. При липса на положителен резултат, в изключителни случаи, можете да извършите процедурата за повторно инсталиране на системата.

Начален прозорец на инструмента за възстановяване на системата в Windows 7

урок:
Как да поправите Windows 7
Как да инсталирате Windows 7 от диска
Как да инсталирате Windows 7 от флаш устройство

Има редица причини, поради които устройството може да не работи на компютър с Windows 7. Но ако тези фактори не са хардуерни или не са свързани с настройките на BIOS, в повечето случаи те могат да бъдат елиминирани чрез манипулации в “Device Manager” (обновяване на хардуерната конфигурация и преинсталиране на драйверите) или в “Registry Editor” . В най-крайния случай можете да използвате процедурата за възстановяване или преинсталиране на системата.