За дънната платка като устройство, което свързва всички хардуерни компоненти на персонален компютър в една работеща система, се изисква софтуерна поддръжка под формата на драйвери. По модела ASUS P5B, за да ги намерите, не е трудно, а след това ние се вгледаме в основното как се прави.

Търсене на драйвери за ASUS P5B

P5B от ASUS се появи през 2006 г., във връзка с което можем да направим едно просто заключение - продуктът отдавна е прекратен и не се предлага за продажба и подкрепата му е преустановена. Поради това най-новите версии на операционната система Windows се поддържат от официалния сайт за ограничена сума. Следователно ще напишем алтернативни опции за търсене, които може да ви бъдат полезни.

Метод 1: Официален уебсайт

Когато става въпрос за намиране и изтегляне на софтуер, правилната опция би била да се свържете с официалния уеб ресурс на производителя. В случай на ASUS, трябва да направите същото, но имайте предвид, че няма драйвери, адаптирани от разработчика за версии по-високи от Windows 7. Друга възможност е да ги опитате да ги инсталирате в режим на съвместимост, но ние не се ангажираме да гарантираме тяхното изпълнение.

Отидете на уеб сайта ASUS

 1. Отворете връзката по-горе, отидете до "Услугата" оттам - в "Поддръжка" .
 2. Влезте в секцията за поддръжка на официалния уеб сайт на ASUS

 3. На новата страница въведете P5B в полето за търсене и изберете точния модел на устройството от падащия списък.
 4. Търсете дънната платка на официалния сайт на ASUS

 5. Ще бъдете пренасочени към страницата на продукта. Тук трябва да преминете към раздела "Драйвери и помощни програми" .
 6. Отворете раздела драйвери и помощни програми на дънната платка на официалния уеб сайт на ASUS

 7. Посочете операционната система. За Windows 8 / 8.1 няма да намерите в BIOS списък с налични файлове за изтегляне, различни от ROM файл, поддържащ нови процесори и списък с препоръчителни SSD устройства. Тук, както споменахме по-рано, можете да опитате да използвате режима на съвместимост при инсталиране на драйвера или да препратите към други методи от тази статия.

  Потребителите на Windows 7 и по-долу трябва да изберат подходящата стойност, базирана на битовете, и да изтеглят файловете един по един.

 8. Изтегляне на драйвери за дънната платка ASUS P5B

 9. Ако има други проблеми с последната версия на драйвера, винаги можете да изтеглите и инсталирате някоя от предишните, след като сте деинсталирали неправилната. Списъкът им се отваря с бутона "Показване на всички" .
 10. Вижте всички версии на драйверите за дънната платка ASUS P5B

 11. Разархивирайте архива на zip и стартирайте инсталационния файл.
 12. Пускане на инсталатора на драйверите за компонентната дънна платка ASUS P5B

 13. Следвайте всички съвети на съветника за инсталиране и инсталирайте всичко, което сте изтеглили последователно.
 14. Инсталиране на драйвера за компонентната дънна платка ASUS P5B

Разбира се, процедурата не е бърза и не отговаря на потребителите на текущите версии на операционната система. Следователно, като алтернатива, можете да прибягвате до посочените по-долу методи.

Метод 2: Софтуер на трети страни

За да се ускори и опрости търсенето и изтеглянето на драйвери за всички устройства, бяха създадени специални програми. Те работят върху един прост принцип - сканирайте хардуерната конфигурация на компютъра и потърсете подходящ софтуер за не-актуализиран хардуер. Потребителят може винаги да управлява ръчно предстоящите изтегляния, като независимо потвърждава или отменя инсталирането. Такива приложения са много лесни за използване и помагат да инсталирате произволен брой драйвери за вашата операционна система в даден момент. Ние сме съставили списък от тях и ви каним да се запознаете с него и да направите своя избор.

Повече подробности: Софтуер за инсталиране на драйвери

Най-популярният по рода си е Driverpack разтвор , Основата на своите драйвери се смята за най-голямата сред аналозите, което означава, че тя намира актуализации дори за малко известни устройства. За неопитни потребители имаме инструкции за работа с тази програма.

Инсталиране на драйвери чрез DriverPack Solution

Повече подробности: Как да актуализирате драйверите на вашия компютър с помощта на DriverPack Solution

Директен конкурент е DriverMax За които имаме и статия, която обяснява общия принцип за използване на начинаещи.

Повече подробности: Актуализирайте драйверите с помощта на DriverMax

Метод 3: Обозначение на оборудването

Компонентите, инсталирани на дънната платка, както и всяка друга, имат уникален хардуерен номер, който позволява включването на необходимия драйвер. Можете да видите идентификационния номер на всеки от тях чрез "Device Manager" и след това, като използвате специализирани интернет сайтове, да намерите и изтеглите това, което е необходимо. По принцип методът не е много бърз и не е най-удобен, но може да бъде полезен за селективно актуализиране и ситуации, при които е невъзможно да се намери софтуер по друг начин.

Търсене на драйвери за дънната платка ASUS P5B по ID на устройството

Повече подробности: Търсене на драйвери от hardware ID

Метод 4: Стандартният инструмент за Windows

Самият Windows може да намери драйвери, като инсталира всичко, от което се нуждаете, от собствените си хранилища за данни. Характеристиките на този метод включват подкрепата на не всички съществуващи компоненти, инсталирането на не най-новите версии и същевременно задължително основни. Това означава, че няма да получите допълнителен софтуер, който ви позволява гъвкаво да управлявате, например, звукова карта. Този метод е разгледан в отделна статия.

Инсталиране на драйвери за дънната платка ASUS P5B през Device Manager

Повече подробности: Инсталиране на драйвери с помощта на стандартни инструменти за Windows

Ние разгледахме как да намерим драйвери за дънната платка ASUS P5B. Изберете правилния според собствените си предпочитания и нужди.