Платката ASUS P5K SE принадлежи към категорията на остарелите устройства, но потребителите все още се нуждаят от драйвери за нея. Те са инсталирани в различни версии и всеки от тях ще бъде разгледан подробно в статията по-долу.

Изтегляне на драйвери за ASUS P5K SE

Разглежданият модел на дънната платка е на повече от 10 години, но сред потребителите все още има нужда от инсталиране на софтуер. Важно е да се отбележи, че производителят спря официалната поддръжка, поради което няма да можете да получите от ASUS дори съвместими драйвери с Windows 7 и по-високи. В това отношение предоставяме алтернативни методи, които могат да помогнат за решаване на настоящата трудност.

Метод 1: Официален сайт на ASUS

Ако имате инсталирана неактуална версия на Windows, а това е Vista или по-ниско, изтеглянето на драйвери от официалния сайт е налице без никакви проблеми. Потребителите на нови версии могат да бъдат препоръчани само, за да опитат да изпълняват инсталатора в режим на съвместимост, но това не гарантира допълнителна успешна инсталация и оперативност на софтуера. Може би следните методи ще са подходящи за вас, така че отидете направо към тях, прескачайки този.

Официален сайт на ASUS

 1. По-горе е връзка за въвеждане на официалния интернет ресурс на компанията. Като го използвате, отворете менюто "Сервиз" и изберете "Поддръжка" там .
 2. Влезте в секцията за поддръжка на официалния уеб сайт на ASUS

 3. В полето за търсене въведете въпросния модел - P5K SE . От падащия списък на резултатите нашата версия ще бъде маркирана с удебелен шрифт. Кликнете върху него.
 4. Търсене на дънната платка ASUS P5K SE на официалния сайт

 5. Ще бъдете пренасочени към страницата на продукта. Тук трябва да изберете раздела "Драйвери и помощни програми" .
 6. Таблетните драйвери и помощните програми на официалния сайт на ASUS

 7. Сега задайте вашата операционна система. Напомняме ви, че ако имате Windows 7 и по-нови, драйверите за тях, в допълнение към файла за обновяване на BIOS, който увеличава броя на поддържаните процесори и елиминира различни грешки, и списъка със съвместими SSD устройства, няма да намерите нищо друго.
 8. Избор на операционна система за изтегляне на драйвери на дънната платка ASUS P5K SE

 9. След като изберете Windows, стартирайте последователно изтеглянето на файлове със съответния бутон.

  За тези, които търсят предишни версии на драйвера, бутонът "Покажи всички" разширява пълния списък. Фокусирайки се върху номера, датата на пускане и други параметри, изтеглете желания файл. Но не забравяйте, че ако сте инсталирали по-нова версия, трябва първо да я премахнете, например чрез "Device Manager" и след това да работите с драйвера за архивиране.

 10. Показва архивирани версии на драйвери за дънната платка ASUS P5K SE

 11. След разопаковането им от архивите, стартирайте EXE файловете и извършете инсталацията.
 12. Пускане на инсталатора на драйверите за компонентната дънна платка ASUS P5K SE

 13. Целият процес се свежда до следващите подкана на Помощника за инсталиране, след като критичните драйвери обикновено изискват рестартиране на компютъра.
 14. Инсталиране на драйвера за компонентната дънна платка ASUS P5K SE

Както можете да видите, методът е не само много ограничен, но също така е абсолютно неудобен, тъй като отнема много време. Въпреки това, той заслужено се счита за най-безопасният за потребителя и предоставя възможност да изтегля не само най-новата версия, но и една от предишните, която ще бъде много важна за някого в условия, когато този, който се счита за подходящ, не работи правилно.

Метод 2: Програми на трети страни

За да улесните процеса на намиране и инсталиране, можете да използвате специални приложения, които се занимават с автоматичен избор на драйвери. Те сканират компютър, определят хардуерните си компоненти и търсят свързани драйвери за различни версии на операционни системи. Предимството на такива програми е не само да спестят време, но и да увеличат шансовете за успешно търсене на водачи. Обикновено те са разделени на офлайн версии и тези, които изискват интернет връзка. Първите от тях са удобни след преинсталиране на операционната система, където интернет все още не е конфигуриран и няма дори драйвер за мрежово оборудване, но те тежат много повече, защото цялата софтуерна база е вградена в самата програма. Последните заемат само няколко MB и работят изключително чрез персонализирана мрежа, но клиентите с офлайн търсене могат да надминат ефективността на търсенето. В отделна статия сме съставили списък на най-често срещаните такива софтуерни решения.

Повече подробности: Софтуер за инсталиране на драйвери

Един от най-популярните е станал Driverpack разтвор , Благодарение на простия интерфейс и най-голямата база данни е лесно да се намери точния драйвер. За хора, които не знаят как да го използват, имаме отделна статия.

Инсталиране на драйвери чрез DriverPack Solution

Повече подробности: Как да актуализирате драйверите на вашия компютър с помощта на DriverPack Solution

Достойна алтернатива, която искам да подчертая DriverMax - не по-малко удобно приложение с широка база от устройства, включително периферни устройства.

Повече подробности: Актуализирайте драйверите с помощта на DriverMax

Метод 3: Идентификатори на устройства

Както знаете, на дънната платка има няколко устройства, които се нуждаят от софтуер. Всяко физическо оборудване е снабдено с уникален код и можем да го използваме за собствени цели, а именно да намерим водача. "Диспечерът на устройства" ще ни помогне при определянето на идентификационния номер, а в сайтовете за търсене - специални сайтове със софтуерни бази данни, които разпознават тези идентификационни номера. Инструкции за този метод можете да намерите на връзката по-долу.

Търсене на драйвери за дънната платка ASUS P5K SE по ID на устройството

Повече подробности: Търсене на драйвери от hardware ID

Струва си да се отбележи, че по принцип този метод се различава малко от първия, така че изглежда не е най-удобен - ще трябва да повтаряте същите действия няколко пъти. Но това може да е абсолютно необходимо при избирателно търсене на последния или архивиран драйвер. В допълнение, намирането на фърмуера за BIOS няма да работи, защото не е физически компонент на компютъра.

Метод 4: Системни инструменти на Windows

Използвайки интернет, операционната система може да намери драйвера на сървърите си и да го инсталира през един и същ "Device Manager" . Този метод е по-удобен на места, тъй като не изисква използването на допълнителни инструменти, правейки всичко сами. От минутите - системата не винаги успява да намери драйвера, а инсталираната версия може да е остаряла. Но ако решите да прибягвате до такава опция, ви препоръчваме да се запознаете с нашето ръководство.

Инсталиране на драйвери за дънната платка ASUS P5K SE през Device Manager

Повече подробности: Инсталиране на драйвери с помощта на стандартни инструменти за Windows

Така че, ние разгледахме основните опции за намиране на драйвери за дънната платка ASUS P5K SE. Още веднъж трябва да обърнете внимание на факта, че софтуерът може да не взаимодейства много стабилно с новите Windows, а в такива случаи е по-добре да отложите прехода към текущата операционна система, докато закупите модерно оборудване.