Microsoft редовно пуска нови версии на операционни системи с нови функции и не е изненадващо, че много потребители искат да надстроят или дори да преинсталират Windows. Повечето хора смятат, че инсталирането на нова операционна система е трудно и проблематично. Всъщност това не е така, и в тази статия ще разгледаме как да инсталирате Windows 8 от USB флаш устройство от нулата.

Моля, обърнете внимание!
Преди да направите нещо, уверете се, че дублирате цялата ценна информация в облака, външния носител или просто друг диск. В края на краищата, след като преинсталирате системата на лаптоп или компютър, нищо няма да бъде записано, поне на системния диск.

Как да преинсталирате Windows 8

Преди да започнете нещо, трябва да създадете инсталационно флаш устройство. Можете да го направите с помощта на чудесна програма UltraISO , Трябва само да изтеглите необходимата версия на Windows и да запишете изображението на USB флаш устройството с помощта на посочената програма. За повече информация как да направите това прочетете следната статия:

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство в Windows

Инсталирането на Windows 8 от USB флаш устройство не се различава от това на диска. Като цяло, целият процес не трябва да създава затруднения за потребителя, защото Microsoft се е погрижил всичко да е лесно и разбираемо. И в същото време, ако не сте сигурни в способностите си, препоръчваме ви да се свържете с по-опитен потребител.

Инсталиране на Windows 8

 1. Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите в устройството устройство за инсталиране (устройство или USB флаш устройство) и да го инсталирате. За всяко устройство това се прави индивидуално (в зависимост от версията на BIOS и дънната платка), затова тази информация е по-добре да се намери в интернет. Необходимо е да намерите менюто за стартиране и в приоритета на обувката първо поставете USB флаш устройство или диск, в зависимост от това, което използвате.

  Прочетете повече: Как да заредим BIOS от USB флаш устройство

  BIOS зареждане от USB флаш устройство

 2. След рестартирането се отваря прозорецът Installer за новата операционна система. Тук просто трябва да изберете език на OS и да кликнете върху "Next" .

  Windows 8 Избор на език

 3. Сега просто кликнете върху големия бутон "Инсталиране" .

  Инсталиране на Windows 8

 4. Ще се появи прозорец, в който се иска да въведете лицензионния ключ. Въведете го в съответното поле и кликнете върху "Напред" .

  Интересно!
  Можете да използвате и неактивирана версия на Windows 8, но с някои ограничения. Освен това винаги ще виждате съобщение за напомняне в ъгъла на екрана, на което трябва да въведете ключа за активиране.

  Ключ за активиране на Windows 8

 5. Следващата стъпка е да приемете лицензионното споразумение. За да направите това, поставете отметка в квадратчето под текста на съобщението и кликнете върху "Напред" .

  Споразумение за лиценз за Windows 8

 6. Следващият прозорец изисква обяснение. Ще бъдете помолени да изберете типа на инсталацията: "Update" или "Custom" . Първият тип - "Update" ще ви позволи да инсталирате Windows върху старата версия и по този начин да запазите всички документи, програми и игри. Но този метод не се препоръчва от самата Майкрософт, тъй като могат да възникнат сериозни проблеми поради несъвместимостта на драйверите на старата операционна система с новата. Вторият тип инсталация - "Потребителски", няма да запази данните ви и да инсталира напълно чиста версия на системата. Ще разгледаме инсталацията от нулата, затова изберете втория елемент.

  Вид инсталация на Windows 8

 7. Сега трябва да изберете устройството, на което ще бъде инсталирана операционната система. Можете да форматирате диска и след това да изтриете цялата информация, която е върху него, включително старата операционна система. Или просто кликнете върху "Напред" и след това старата версия на Windows ще се премести в папката Windows.old, която можете да изтриете по-късно. Но все пак се препоръчва напълно да почистите диска, преди да инсталирате нова система.

  Windows 8 Избиране на диск

 8. Това е всичко. Остава да изчакате инсталирането на Windows на устройството ви. Това може да отнеме известно време, затова бъдете търпеливи. След като инсталацията завърши и компютърът се рестартира, върнете се към BIOS и задайте приоритета за зареждане от системния твърд диск.

  Windows 8 инсталиране на системата

Настройване на системата за работа

 1. Първият път, когато стартирате системата, ще видите прозореца "Персонализация" , където трябва да въведете името на компютъра (не се бъркайте с потребителското име) и да изберете цвета, който ви харесва - това ще бъде основният цвят на системата.

  Персонализиране на Windows 8

 2. Отваря се екранът "Настройки" , където можете да конфигурирате системата. Препоръчваме да изберете стандартните настройки, тъй като това е най-оптималната опция за повечето. Но можете да отидете и в по-детайлни настройки на OS, ако смятате, че сте напреднал потребител.

  Опции за Windows 8

 3. В следващия прозорец можете да въведете адреса на пощенската кутия на Microsoft, ако имате такъв. Но можете да пропуснете тази стъпка и да кликнете върху влизането "Вход без акаунт в Microsoft" .

  Windows 8 Въвеждане на профил

 4. Последната стъпка е да създадете локална сметка. Този екран се показва само ако сте отказвали да се свържете с профил в Microsoft. Тук е необходимо да въведете потребителско име и, ако желаете, парола.

  Windows 8 Създаване на профил

Сега можете да работите с новодошлия Windows 8. Разбира се, има още какво да се направи: да се инсталират необходимите драйвери, да се конфигурира интернет връзката и дори да се изтеглят необходимите програми. Но най-важното е, че го направихме - инсталирахме Windovs.

Можете да намерите драйвера на официалния сайт на производителя на вашето устройство. Но специалните програми могат да направят това и за вас. Съгласете се, това ще ви спести време и ще избере необходимия софтуер специално за вашия лаптоп или персонален компютър. Вижте всички програми за инсталиране на драйвери, които можете да намерите на тази връзка:

Прочетете повече: Софтуер за инсталиране на драйвери

В същата статия има връзки към уроците по използването на тези програми.

Също така се притеснявайте за сигурността на вашата система и не забравяйте да инсталирате антивирус. Има много антивируси, но на нашия сайт можете да видите прегледи на най-популярните и надеждни програми и да изберете този, който ви харесва най-много. Може би ще бъде Д-р мрежа , Kaspersky Anti-Virus , Avira или Avast ,

Също така ще ви е необходим уеб браузър за сърфиране в интернет. Има много такива програми и най-вероятно сте чували само за основните такива: опера , Google Chrome , Internet Explorer , сафари и Mozilla Firefox , Но има и други, които работят по-бързо, но те са по-малко популярни. Прочетете за такива браузъри тук:

Прочетете повече: Лесен браузър за слаб компютър

И накрая да инсталирате Adobe Flash Player , Необходимо е да пускате видеоклипове в браузъри, да пускате игри и обикновено да пускате повечето медии в мрежата. Също така има аналози на Flash Player, за които можете да прочетете тук:

Прочетете повече: Как да заменим Adobe Flash Player

Успех при настройването на компютъра!