Повечето съвременни потребители имат не само персонален компютър, но и мобилни устройства, които се използват като джобни снимки и видеокамери, инструменти за работа с изображения и документи, както и като музикални плейъри. За да можете да прехвърляте файлове от преносимо устройство на компютър, трябва да знаете как да свържете двете устройства. За това и говорете в тази статия.

Как да свържете мобилно устройство с компютър

Начините за свързване на телефона или таблета са трипроводни, като използвате USB кабел и безжичен - Wi-Fi и Bluetooth. Всички те имат своите предимства и недостатъци. Освен това ще анализираме всички варианти по-подробно.

Метод 1: USB кабел

Най-лесният начин да свържете двете устройства е обикновен кабел с микро USB съединител от единия край и стандартен USB от другия. За да смесите конекторите е невъзможно - първата е свързана с телефона, а втората е свързана към компютъра.

USB кабел за свързване на телефона или таблета към компютъра

След свързването компютърът трябва да определи новото устройство, което ще бъде обозначено със специален сигнал и подсказка в лентата на задачите. Устройството ще се появи в папката "Компютър" и с него можете да работите както при обикновени сменяеми носители.

Мобилно устройство в папката Компютър в Windows

По-малкото от такава връзка е твърдото "свързване" на смартфона към компютъра. Всичко зависи обаче от дължината на кабела. В повечето случаи това е доста кратко, което се продиктува от възможната загуба на връзка и данни по време на предаването чрез прекалено дълъг кабел.

Предимствата на USB са повишена стабилност, което позволява прехвърляне на голямо количество информация, достъп до вградената памет на мобилното устройство, както и възможност за използване на свързаното устройство като уеб камера или модем.

За нормална работа на пакета на устройството, обикновено не е необходимо да извършвате допълнителни действия под формата на инсталиране на драйвери. В някои случаи ще е необходимо да се наложи връзка с телефона или таблета,

Принуди USB връзката да се включи в телефона

и също така да изберете в какъв капацитет ще бъде използван.

Изберете опция за използване на мобилно устройство

След това можете да започнете работа.

Метод 2: Wi-Fi

За да свържете мобилно устройство с компютър, използващ Wi-Fi, първо се нуждаете от подходящ адаптер. На всички лаптопи вече е налице, но на настолни компютри е доста рядкост и само на най-добрите дънни платки обаче има отделни модули за продажба на персонални компютри. За да се установи връзка, двете устройства трябва да бъдат свързани към една и съща безжична мрежа, което ще позволи прехвърлянето на данни чрез локални IP адреси.

Wi-Fi свързването има два недостатъка: възможността за неочаквана повреда на връзката, която може да бъде причинена от редица причини, както и необходимостта от инсталиране на допълнителен софтуер. Плюсът е максималната мобилност и възможността за използване на устройството (при условие, че връзката е установена) по предназначение.

Прочетете още:
Решаване на проблема с деактивирането на WI-FI на лаптоп
Решаване на проблеми с WI-FI точка за достъп на лаптопа

Има няколко програми за свързване на телефона към компютъра и всички те предполагат инсталирането и последващото отдалечено управление на устройството чрез браузъра. По-долу са дадени няколко примера.

Метод 3: Bluetooth

Този начин на свързване е полезен в случай, че няма USB кабел и няма възможност за свързване с безжичната мрежа. Ситуацията с Bluetooth адаптери е същата като с Wi-Fi: трябва да има съответния модул на компютъра или лаптопа. Свързването на телефона чрез Bluetooth се извършва по стандартния начин, описан в статиите, които са на разположение на връзките по-долу. След като извършите всички действия, устройството се показва в папката "Компютър" и ще бъде готово за работа.

Прочетете повече:
Свържете безжичните слушалки към компютъра си
Свържете безжичните високоговорители към лаптопа

Свържете iOS

При свързването на устройства с "ябълка" с компютър няма нищо особено. Всички методи работят за тях, но за синхронизация трябва да инсталирате най-новата версия на компютъра качи , който автоматично инсталира необходимите драйвери или актуализира съществуващите.

Прочетете повече: Как да инсталирате iTunes на вашия компютър

След като свържете устройството ще ви попита дали имате доверие на този компютър.

USB връзка към компютър чрез USB

След това се отваря прозорецът за автоматична намеса (ако не е деактивиран в настройките на Windows) с предложение да изберете опция за използване, след което можете да започнете прехвърлянето на файлове или други операции.

Автоматично стартиране на обработката на файлове на телефона, свързан към компютър

заключение

От всичко казано по-горе можем да направим следното заключение: при свързването на телефон или таблет към компютъра няма нищо сложно. Можете да изберете най-удобния или единствен приемлив метод и да извършите необходимите действия за свързване на устройства.