Дори и в съвременния свят, когато потребителите предпочитат красиви графични черупки за операционни системи, някои хора трябва да инсталират DOS. Най-удобно е да изпълнявате тази задача, като използвате така нареченото зареждащо се USB флаш устройство. Това е най-разпространеното сменяемо USB устройство, което се използва за зареждане на операционната система от него. По-рано използвахме дискове за тези цели, но сега ерата им е преминала и малките превозвачи са дошли да ги заменят, които лесно се побират в джоба ви.

Как да създадете стартово USB флаш устройство с DOS

Има няколко програми, които ви позволяват да пишете DOS. Най-простият от тях е да изтеглите ISO изображение на операционната система и да го запишете UltraISO или Универсален USB инсталатор , Процесът на записване е подробно описан в урока за създаване на стартиращо USB флаш устройство в Windows.

Урокът: Инструкции за създаване на стартиращо USB флаш устройство в Windows

Що се отнася до изтеглянето на изображението, това е много удобен ресурс стар дос където можете да изтеглите безплатно голямо разнообразие от версии на DOS.

Но има няколко програми, които са най-подходящи за DOS. За тях и говорете.

Метод 1: WinToFlash

На нашия сайт вече има инструкция за създаване на стартиращо флаш устройство в WinToFlash , Следователно, ако имате някакви проблеми или въпроси, можете да намерите решението в съответния урок.

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство в WinToFlash

Но при MS-DOS, процесът на запис ще изглежда малко по-различен, отколкото в други случаи. За да се възползвате от WinThFlash, направете следното:

 1. Изтеглете програмата и я инсталирайте.
 2. Кликнете върху раздела Разширен режим .
 3. В близост до надписа "Задача" изберете опцията "Създаване на носител с MS-DOS" .
 4. Кликнете върху бутона "Създаване" .
 5. Използвайте WinToFlash за писане на DOS

 6. Изберете желаното USB устройство в следващия прозорец, който се отваря.
 7. Изчакайте, докато програмата записва определеното изображение. Обикновено този процес отнема само няколко минути. Особено се отнася за мощни и съвременни компютри.

Метод 2: Инструмент за форматиране на USB диск за съхранение на данни в USB 2.8.1

Програмата Инструмент за форматиране на USB диск за съхранение в USB в момента е пуснат в по-нова версия от 2.8.1. Но сега не е възможно да създадете носител за зареждане с операционната система DOS. Затова трябва да изтеглите по-стара версия (можете да намерите версия по-стара от 2.8.1). Можете да направите това, например, на сайт f1cd , След като изтеглите и стартирате файла на тази програма, изпълнете следните действия:

 1. Под думата "Устройство" изберете поставеното USB флаш устройство, върху което ще запишете изтегленото изображение.
 2. Посочете неговата файлова система под надпис "Файлова система" .
 3. Поставете отметка в квадратчето до "Бърз формат" в полето "Опции за форматиране" . Направете същото за надписа "Създаване на дискета за стартиране на DOS" . Всъщност, този момент е отговорен за създаването на стартиращо устройство с DOS.
 4. Кликнете върху бутона с бутона за елипсис, за да изберете изтегленото изображение.
 5. използвайте инструмента за запаметяване на твърдия диск на HP USB

 6. Кликнете върху "Да" в предупредителния прозорец, който се показва след предишното действие. Той казва, че всички данни от оператора ще бъдат загубени и неотменимо. Но ние знаем за това.
 7. предупреждение в инструмента за форматиране на дискове за съхранение на HP USB

 8. Изчакайте, докато инструментът за форматиране на USB диск за съхранение на хартия на HP приключи записването на операционната система на USB флаш устройството. Обикновено не отнема много време.

Метод 3: Rufus

За програмата Rufus на нашия сайт, също има свои собствени инструкции за създаване на стартиращо флаш устройство.

Урокът: Как да създадете bootable USB флаш устройство с Windows 7 в Rufus

Но, както при MS-DOS, има един важен нюанс, който се отнася изключително за записването на тази операционна система. За да използвате Rufus, направете следното:

 1. В "Устройство" изберете изваждащия се носител за съхранение. Ако програмата не го открие, рестартирайте я.
 2. В полето "Файлова система" изберете "FAT32" , защото тя е тази, която работи най-добре за операционната система DOS. Ако флаш устройството в момента е различна файлова система, той ще бъде форматиран, което ще доведе до инсталирането на желаната.
 3. Поставете отметка в квадратчето до "Създаване на стартов диск" .
 4. До него изберете една от двете опции, в зависимост от това, каква операционна система сте изтеглили - "MS-DOS" или "Free DOS" .
 5. До полето за тип операционна система щракнете върху иконата на устройството, за да определите къде се намира изображението.
 6. Кликнете върху бутона "Старт", за да започнете процеса на създаване на стартово устройство.
 7. Използвайте Rufus, за да напишете DOS

 8. След това ще има почти същото предупреждение, както в инструмента HP USB Disk Storage Format Tool. В него кликнете върху "Да" .
 9. Изчакайте записът да завърши.

Сега ще имате готово флаш устройство, от което можете да инсталирате DOS на компютъра си и да го използвате. Както можете да видите, тази задача е доста проста и не отнема много време.

Прочетете още: Най-добрите програми за създаване на стартиращо USB флаш устройство