Както знаете, изпълнението на функции от всяко устройство с Android се осигурява от взаимодействието на два компонента - хардуер и софтуер. Системният софтуер контролира работата на всички технически компоненти, а операционната система определя колко добре, бързо и безпроблемно устройството ще изпълнява задачите на потребителя. Статията по-долу описва инструментите и методите за преинсталиране на операционната система на популярния смартфон Lenovo A6010.

За манипулиране на системния софтуер на Lenovo A6010 могат да се използват няколко доста надеждни и доказани инструмента, които, ако се спазват прости правила и внимателно се спазват препоръките, почти винаги дават положителен резултат, независимо от целите на потребителя. В същото време процедурата за мигане на всяко устройство с Android е изпълнена с определени рискове, поради което преди намеса в системния софтуер е необходимо да се разбере и вземе предвид следното:

Само потребителят, който извършва операции с фърмуера на A6010 и инициира процедурите, придружаващи преинсталирането на операционната система на устройството, е отговорен за резултата от процеса като цяло, включително отрицателен, както и за възможни повреди на устройството!

Хардуерни модификации

Lenovo A6010 се предлага в два варианта - с различно количество RAM и вградена памет. "Нормална" модификация A6010 - 1/8 GB RAM / ROM, модификация A6010 Plus (Pro) - 2/16 GB. Няма други разлики в техническите спецификации на смартфоните, така че за тях са приложими същите методи на фърмуера, но трябва да се използват различни системни софтуерни пакети.

Смартфони Lenovo A6010 - Хардуерни модификации - Стандартни и Плюс (Pro)

В рамките на тази статия демонстрирахме работа с модел A6010 1/8 GB RAM / ROM, но в описанието на методи № 2 и 3 за преинсталиране на Android по-долу са предоставени връзки за изтегляне на фърмуера и за двете ревизии на телефона. Когато търсите и избирате операционната система, която трябва да инсталирате сами, трябва да обърнете внимание на модификацията на устройството, за което е предназначен този софтуер!

Подготвителен етап

За да се осигури ефективно и ефикасно преинсталиране на Android на Lenovo A6010, устройството, както и компютърът, използван като основен инструмент за фърмуера, трябва да бъдат подготвени. Предварителните операции включват инсталиране на драйвери и необходим софтуер, архивиране на информация от телефона и други, не винаги задължителни, но препоръчителни процедури.

Смартфонът Lenovo A6010 се подготвя за фърмуер

Драйвери и режими на свързване

Първото нещо, което трябва да се гарантира, след като се реши дали да се намесва в софтуерната част на Lenovo A6010, е сдвояването на устройството в различни режими и компютъра, така че програмите, предназначени да взаимодействат с паметта на смартфона, да могат да „видят“ устройството. Такава връзка е невъзможна без инсталирани драйвери.

Инсталиране на драйвери за фърмуер на Lenovo A6010

Прочетете също: Инсталиране на драйвери за мигащи устройства с Android

По-целесъобразно и най-лесно е да инсталирате драйвери за мигане на въпросния модел с помощта на автоинсталатора "LenovoUsbDriver"... Инсталаторът на компоненти присъства на виртуалния компактдиск, който се появява в компютъра след свързване на телефона в „MTP“ и може да бъде изтеглен от връзката по-долу.

Lenovo A6010 Автоинсталатор на драйвери на виртуален CD-ROM, вграден в смартфон

Изтеглете драйвери за мигащ смартфон Lenovo A6010

 1. Стартирайте файла LenovoUsbDriver_1.0.16.exe, което ще отвори съветника за инсталиране на драйвери.
 2. Lenovo A6010 изтеглете инсталатора на автомобилен драйвер за фърмуер

 3. Щракнете "По-нататък" в първия и втория прозорец на инсталатора.
 4. Lenovo A6010 Първи стъпки Съветник за инсталиране на драйвери

 5. В прозореца с избора на пътя за инсталиране на компоненти щракнете "Инсталирай".
 6. Lenovo A6010 как да инсталирате драйвери за фърмуера на устройството

 7. Очакваме края на копирането на файлове на диска на компютъра.
 8. Lenovo A6010 процес на инсталиране на драйвери за фърмуер

 9. Натиснете "Свършен" в последния прозорец на инсталатора.
 10. Инсталирани са драйвери за фърмуер на Lenovo A6010

Режими на стартиране

След като изпълните горните стъпки, трябва да рестартирате компютъра си. След рестартиране на Windows, инсталирането на драйвери за фърмуера на Lenovo A6010 може да се счита за завършено, но е препоръчително да проверите дали компонентите са интегрирани правилно в настолната операционна система. В същото време ще научим как да прехвърляме телефона в различни състояния.

Режими на Lenovo A6010 за свързване на смартфон към компютър за фърмуер и свързани процедури

Ние отваряме „Диспечер на устройства“ ("DU") и проверете "видимостта" на устройството, превключено на следните режими:

 • USB отстраняване на грешки. Режимът, работата в който ви позволява да извършвате различни манипулации със смартфон от компютър, използвайки интерфейса ADB. За да активирате тази опция на Lenovo A6010, за разлика от много други смартфони с Android, не е необходимо да манипулирате менюто "Настройки", както е описано в материала на връзката по-долу, въпреки че инструкциите са валидни за въпросния модел.

  Lenovo A6010 как да активирам USB режим за отстраняване на грешки

  Прочетете също: Активиране на USB отстраняване на грешки на устройства с Android

  За временно включване „Отстраняване на грешки“ трябва:

  • Свържете телефона към компютъра, спуснете завесата за уведомяване, докоснете „Свързан като ... Изберете режим“ и задайте отметката в квадратчето „USB отстраняване на грешки (ADB)“.
  • Lenovo A6010 активира USB отстраняване на грешки в сензора за известия

  • След това ще получите заявка за активиране на възможността за управление на телефона чрез интерфейса ADB и ако се опитате да влезете в паметта на устройството чрез специални приложения, освен това да предоставите достъп до определен компютър. Тапай "ДОБРЕ" и в двата прозореца.
  • Активиране на Lenovo A6010 на опцията за отстраняване на грешки през USB от менюто на режимите за свързване на устройството към компютър

  • След потвърждаване на заявката за включване на режима на екрана на устройството, последният трябва да определи "DU" като „Комбиниран интерфейс на ADB на Lenovo“.
  • Lenovo A6010 Device Manager - свързан смартфон с активирано USB отстраняване на грешки

 • Меню за диагностика. Всяко копие на Lenovo A6010 съдържа специализиран софтуерен модул, чиито функции са извършване на различни сервизни манипулации, включително въвеждане на устройството в режим на зареждане на системния софтуер и среда за възстановяване.
  • На изключеното устройство натиснете бутона „Обем +“тогава "Храна".
  • Меню за диагностика на стартиране на Lenovo A6010 - Volume + и Power

  • Дръжте горните два бутона натиснати, докато на екрана на устройството се покаже менюто за диагностика.
  • Диагностично меню за смартфон Lenovo A6010, извикано чрез натискане на бутоните за сила на звука + и захранване

  • Свързваме телефона с компютъра - списъкът с устройства в раздела "COM и LPT портове" „Диспечер на устройства“ трябва да се попълни с елемент Lenovo HS-USB диагностика.
  • Lenovo A6010 Device Manager - Смартфон, свързан в диагностичен режим

 • FASTBOOT... Това състояние се използва главно при пренаписване на отделни или всички области от паметта на смартфона, което може да е необходимо, например за интегриране на персонализирано възстановяване. За да поставите A6010 в режим "Fastboot":
  • Трябва да използвате описаното по-горе диагностично меню, като докоснете бутона в него "Fastboot".
  • Lenovo A6010 - Превключване на вашия смартфон в режим FASTBOOT

  • Също така, за да превключите в посочения режим, можете да изключите телефона, натиснете хардуерния клавиш "Сила на звука -" и го държиш - "Храна".

   Lenovo A6010 стартира режим Fastboot - натиснете и задръжте Volume - и Power

   След кратко изчакване на екрана на устройството ще се появи лого за зареждане и надпис от китайски символи отдолу - устройството е превключено на "Fastboot".

  • Lenovo A6010 - смартфон в режим FASTBOOT

  • Когато свързвате A6010 в определеното състояние към компютър, това се определя в "DU" като „Интерфейс на Android Bootloader“.

  Lenovo A6010 Device Manager - Смартфон, свързан в режим Fastboot

 • Режим на аварийно изтегляне (EDL). „Спешен“ режим, фърмуерът, в който е най-радикалният метод за преинсталиране на ОС на устройства, базирани на процесори Qualcomm. състояние "EDL" най-често се използва за мигане и възстановяване на A6010 с помощта на специализиран софтуер, работещ в Windows среда. За принудително превключване на устройството в състояние „Спешен режим на изтегляне“ ние действаме по един от двата метода:
  • Обаждаме се на менюто за диагностика, свързваме устройството с компютъра, докосваме "Изтегли"... В резултат на това дисплеят на телефона ще се изключи и всички признаци, че устройството работи, ще изчезнат.
  • Lenovo A6010 - превключване на смартфон в режим на изтегляне (EDL) за фърмуер

  • Вторият метод: на изключеното устройство натиснете двата бутона, които регулират силата на звука и, докато ги държите, свържете кабела към устройството, което е свързано към USB конектора на компютъра.
  • Lenovo A6010 превключва в режим на изтегляне - натиснете двата бутона за сила на звука и свържете кабела, сдвоен с компютър

  • IN "DU" сред телефоните се появява телефон, настроен на режим EDL "COM и LPT портове" като Qualcomm HS-USB QDLoader 9008... За да изтеглите устройството от описаното състояние и да го заредите в Android, задръжте бутона дълго за дълго "Мощност" преди буутлоудъра да се покаже на екрана A6010.
  • Lenovo A6010 Device Manager - устройство в режим EDL

Инструменти

За да преинсталирате Android на въпросното устройство, както и да изпълните процедурите, придружаващи фърмуера, ще ви трябват няколко софтуерни инструмента. Дори ако някой от горните инструменти не е планиран да бъде използван, препоръчително е да инсталирате всички приложения предварително или, във всеки случай, да изтеглите техните дистрибуции на компютърния диск, за да имате всичко необходимо под ръка.

 • Lenovo Smart Assistant - патентован софтуер, предназначен за управление на данни на смартфоните на производителя от компютър. Можете да изтеглите комплекта за разпространение на инструменти от тази връзка или от страницата за техническа поддръжка на Lenovo.

  Изтеглете Lenovo Moto Smart Assistant за модел смартфон A6010

  Изтеглете Lenovo Moto Smart Assistant от официалния уебсайт

 • Qcom DLoader - универсален и много лесен за използване мигач Qualcomm, с който можете да преинсталирате Android само с три щраквания на мишката. Версията на помощната програма, адаптирана за използване с Lenovo A6010, може да бъде изтеглена от следната връзка:

  Програма Lenovo A6010 QcomDLoader за мигане на устройството

  Изтеглете приложението Qcom DLoader за мигащ смартфон Lenovo A6010

  Qcom DLoader не се нуждае от инсталация и за да го подготвите за работа, просто трябва да разопаковате архива, съдържащ компонентите на мигача, за предпочитане в корена на системното устройство на компютъра.

  Каталог Lenovo A6010 с програма QcomDLoader за фърмуер на смартфон

 • Инструменти за поддръжка на продукти на Qualcomm (QPST) - софтуерен пакет, създаден от производителя на хардуерната платформа на въпросния смартфон Qulacomm. Инструментите, включени в софтуера, са предназначени най-вече за професионалисти, но могат да бъдат използвани и от обикновени потребители за някои операции, включително възстановяване на сериозно повреден системен софтуер модел A6010 („тухлено възстановяване“).

  Изтеглете Qualcomm Product Support Tools (QPST) 2.7.472.0, за да работите със смартфон Lenovo A6010

  Инсталаторът на най-новата версия на QPST по време на създаването на материала се съдържа в архива, наличен на връзката:

  Изтеглете инструментите за поддръжка на продукти на Qualcomm (QPST)

 • Конзолни помощни програми ADB и Fastboot... Тези инструменти осигуряват, наред с други, възможността за презаписване на отделни секции от паметта на устройства с Android, които ще са необходими за инсталиране на персонализирано възстановяване по метода, предложен по-долу в статията.

  Lenovo A6010 изтегля ADB и Fastboot за различни манипулации с устройството

  Прочетете също: Мигащи смартфони с Android чрез Fastboot

  Можете да получите архив, съдържащ минималния набор от ADB и Fastboot инструменти на връзката:

  Изтеглете минималния набор от конзолни помощни програми ADB и Fastboot

  Не е нужно да инсталирате горните инструменти, просто разопаковайте получения архив в корена на диска ОТ: на компютъра.

  Директория на Lenovo A6010 с помощни програми ADB и Fastboot Console

Основни права

За извършване на сериозна намеса в системния софтуер на модела Lenovo A6010, например инсталиране на модифицирано възстановяване без използване на компютър, получаване на пълно архивиране на системата чрез някои методи и други манипулации може да изисква привилегии на суперпотребителя. По отношение на модел, работещ под официален системен софтуер, помощната програма KingRoot демонстрира ефективност при получаване на root права.

Изтеглете KingRoot

Как да изкорени смартфон Lenovo A6010

Процедурата за вкореняване на устройството и обратното действие (премахване на получените привилегии от устройството) не е сложна и отнема малко време, ако следвате инструкциите от следните статии:

Повече информация:
Получаване на root права на устройства с Android, използващи KingROOT за компютър
Как да премахнете привилегиите KingRoot и Superuser от устройството с Android
Lenovo A6010 - Получаване на привилегии на суперпотребител с приложението KingRoot

Архивиране

Редовното архивиране на информация от паметта на смартфон с Android е процедура, която ви позволява да избегнете много проблеми, свързани със загубата на важна информация, защото всичко може да се случи с устройството по време на работа. Преди да преинсталирате операционната система на Lenovo A6010, е задължително да създадете резервно копие на всичко важно, тъй като процесът на фърмуера в повечето случаи включва почистване на паметта на устройството.

Смартфонът Lenovo A6010 създава резервно копие на информация, преди да мига устройството

Потребителска информация (контакти, sms, снимки, видео, музика, приложения)

За да запазите информацията, натрупана от потребителя по време на работа на въпросния смартфон, във вътрешната му памет и за бързо възстановяване на данните след преинсталиране на операционната система, можете да се обърнете към собствения софтуер на производителя на модела - Lenovo Smart Assistantинсталиран в компютъра по време на подготвителната стъпка, което предполага оборудване на компютъра със софтуер за фърмуер.

 1. Отваряме Smart Assistant от Lenovo.
 2. Lenovo A6010 стартира Smart Assistant - софтуер за създаване на резервни копия от смартфон

 3. Свързваме A6010 с компютъра и го включваме на устройството USB отстраняване на грешки... Програмата ще започне да определя устройството, предложено за сдвояване. На дисплея на устройството ще се появи заявка за разрешение за отстраняване на грешки от компютър, - ние докосваме "ДОБРЕ" в този прозорец, който автоматично ще доведе до инсталирането и стартирането на мобилната версия на Smart Assistant - преди това приложение да се появи на екрана, трябва да изчакате няколко минути, без да правите нищо.
 4. Lenovo A6010 инсталира и изпълнява мобилната версия на Smart Assistant на смартфон

 5. След като Windows Assistant покаже името на модела в прозореца си, бутонът също ще се активира там. „Архивиране / възстановяване“, щракнете върху него.
 6. Lenovo A6010 Smart Assistant - Backup Restore section в приложението

 7. Посочваме видовете данни, които трябва да бъдат запазени в архива, като задаваме квадратчетата за отметка над техните икони.
 8. Lenovo A6010 Smart Assistant избира типове данни за архивиране

 9. Ако искате да посочите папка, различна от пътя по подразбиране за запазване на резервното копие, щракнете върху връзката „Промяна“разположен срещуположно „Запазване на пътя:“ и след това изберете директорията за бъдещото архивиране в прозореца „Преглед на папки“, потвърдете индикацията, като натиснете бутона "ДОБРЕ".
 10. Информация за архивиране на Lenovo A6010 чрез Smart Assistant - избор на път за архивиране

 11. За да започнете процеса на копиране на информация от паметта на смартфона в директорията на диска на компютъра, щракнете върху бутона „Архивиране“.
 12. Lenovo A6010 Smart Assistant - започнете да архивирате данни от телефона си

 13. Очакваме процедурата за архивиране на данни да приключи. Напредъкът се показва в прозореца на Асистент като лента за напредъка. Не предприемаме никакви действия с телефона и компютъра, докато запазваме данни!
 14. Процес на архивиране на Lenovo A6010 Smart Assistant

 15. Краят на процеса на архивиране на данни се потвърждава от съобщението „Архивирането завърши ...“... Натиснете бутона "Завършек" в този прозорец затворете Smart Assistant и изключете A6010 от компютъра.
 16. Lenovo A6010 Smart Assistant - създадено е архивиране, изключете смартфона от компютъра

За да възстановите данните, запазени в резервно копие на устройство:

 1. Свързваме устройството със Smart Assistant, щракнете „Архивиране / възстановяване“ в главния прозорец на приложението и след това отидете в раздела "Възстанови".
 2. Lenovo A6010 Smart Assistant отидете в секцията за възстановяване на данни на смартфон от резервно копие

 3. Поставете отметка в квадратчето за желаното архивиране, щракнете върху бутона "Възстанови".
 4. Lenovo A6010 Smart Assistant избира резервно копие на компютърния диск

 5. Изберете типовете данни, които трябва да бъдат възстановени, щракнете отново "Възстанови".
 6. Lenovo A6010 Smart Assistant избира типове данни за възстановяване

 7. Очакваме информацията да бъде възстановена на устройството.
 8. Lenovo A6010 Smart Assistant процесът на възстановяване на информация на смартфон от резервно копие

 9. След появата на надписа „Възстановяване завършено“ в прозореца с лента за напредъка щракнете "Завършек"... След това можете да затворите Smart Assistant и да изключите A6010 от компютъра - информацията за потребителя на устройството се възстановява.
 10. Възстановяването на данни от програмата Lenovo A6010 Smart Assistant завърши

EFS архивиране

В допълнение към архивирането на потребителска информация от Lenovo A6010, е много желателно да запазите дамп на площ, преди да мигате въпросния смартфон. "EFS" памет на устройството. Този раздел съдържа информация за IMEI на устройството и друга информация, която позволява безжична комуникация.

Lenovo A6010 архивиране IMEI (EFS) преди мигане на смартфон

Най-ефективният метод за изваждане на посочените данни, записването им във файл и по този начин да се гарантира възможността за възстановяване на мрежовата производителност на смартфон е използването на помощните програми QPST.

 1. Отворете Windows Explorer и следвайте следващия път: C: Програмни файлове (x86) QualcommQPSTbin... Сред файловете в директорията намираме QPSTConfig.exe и го отворете.
 2. Lenovo A6010 Run Utility QPSTConfig.exe

 3. Обаждаме се на менюто за диагностика на телефона и в това състояние го свързваме с компютъра.
 4. Lenovo A6010 - свързване на телефон в диагностичен режим към QPST за създаване на IMEI архивиране

 5. Натиснете бутона „Добавяне на нов порт“ в прозореца "QPST конфигурация",
  Прозорец на помощната програма за конфигуриране на Lenovo A6010 QPST

  в прозореца, който се отваря, щракнете върху елемента, чието име съдържа (Lenovo HS-USB диагностика), като по този начин го подчертаете, след това щракнете "ДОБРЕ".

  Lenovo A6010 избира порта на свързаното устройство в QPST конфигурация

 6. Уверяваме се, че устройството е идентифицирано в прозореца "QPST конфигурация" по същия начин, както на екранната снимка:
 7. Смартфонът Lenovo A6010 в диагностичен режим е открит в прозореца за конфигуриране QPST

 8. Отворете менюто "Стартиране на клиенти", Избери предмет "Изтегляне на софтуер".
 9. Lenovo A6010 се обадете Изтеглете софтуер от QPST, за да създадете EFS архивиране

 10. В прозореца на работещата помощна програма "QPST SoftwareDownload" отидете в раздела „Архивиране“.
 11. Раздел Lenovo A6010 Backup в Utilities Software Download от QPST, за да създадете IMEI архивиране

 12. Щракнете върху бутона „Преглед ...“срещу полето "XQCN файл".
 13. Lenovo A6010 избира пътя за запазване на резервното копие на EFS

 14. В прозореца на Explorer, който се отваря, отидете на пътя, където планирате да запазите резервното копие, задайте име на архивния файл и щракнете „Запазване“.
 15. Lenovo A6010 архивира EFS дял чрез QPST - присвояване на име на архива

 16. Всичко е готово за четене на данни от областта на паметта на A6010 - щракнете "Старт".
 17. Lenovo A6010 започват да четат данни от EFS дял, за да създадат IMEI архивиране

 18. Очакваме приключването на процедурата, наблюдавайки запълването на лентата на състоянието в прозореца "Изтегляне на софтуер QPST".
 19. Процес на архивиране на дялове на Lenovo A6010 EFS - IMEI Backup

 20. Краят на четенето на информация от телефона и запазването й във файл се сигнализира чрез известие "Архивиране на паметта завършено" в полето „Състояние“... Сега можете да изключите вашия смартфон от вашия компютър.
 21. Резервно копие на Lenovo A6010 EFS - IMEI архивирането е завършено

За да поправите IMEI на Lenovo A6010, ако е необходимо:

 1. Изпълняваме стъпки 1-6 от инструкциите за създаване на резервно копие "EFS"предложено по-горе. След това отидете в раздела "Възстанови" в прозореца на помощната програма QPST SoftwareDownload.
 2. Lenovo A6010 Repair IMEI на телефона чрез QPST - Tab Restore в прозореца на помощната програма за изтегляне

 3. Щракнете „Преглед ...“ близо до полето "XQCN файл".
 4. Lenovo A6010 IMEI Repair чрез QPST - раздел за избор на път, където архивът се запазва в прозореца на помощната програма за изтегляне

 5. Посочете пътя на местоположението на архива, изберете файла * .xqcn и щракнете „Отваряне“.
 6. Lenovo A6010 избиране на архивен файл за поправяне на IMEI на устройство чрез QPST - помощна програма за изтегляне

 7. Натиснете "Старт".
 8. Lenovo A6010 започва ремонт на IMEI чрез QPST - от архив, създаден от помощната програма за изтегляне на софтуер

 9. Очакваме края на възстановяването на дяла.
 10. Lenovo A6010 Процес на поправяне на мрежовото здраве по телефона чрез QPST - Помощна програма за изтегляне на софтуер

 11. След като се появи известието „Възстановяване на паметта завършено“ смартфонът автоматично ще се рестартира и Android ще се стартира. Изключете устройството от компютъра - SIM картите вече трябва да функционират нормално.
 12. Помощна програма за изтегляне на софтуер Lenovo A6010 QPST - EFS възстановяването от архивиране е завършено

В допълнение към предложения по-горе, има и други начини за създаване на резервно копие на IMEI идентификатори и други параметри. Например можете да запазите резервно копие "EFS" използване на средата за възстановяване на TWRP - описание на този метод е включено в инструкциите за инсталиране на неофициални операционни системи, предложени по-долу в статията.

Инсталиране, актуализиране и възстановяване на Android на смартфон Lenovo A6010

След като сте запазили всичко важно от устройството на сигурно място и сте подготвили всичко, от което се нуждаете, можете да пристъпите към преинсталиране или възстановяване на операционната система. Когато решавате за използването на един или друг метод за извършване на манипулации, препоръчително е да изучите съответните инструкции от началото до края и едва след това да пристъпите към действия, които предполагат намеса в системния софтуер на Lenovo A6010.

Методи за мигане на смартфон Lenovo A6010

Метод 1: Интелигентен асистент

Софтуерът с марка Lenovo се характеризира като ефективно средство за актуализиране на мобилната операционна система на смартфоните на производителя и в някои случаи може да възстанови функционалността на аварирал Android.

Lenovo A6010 актуализира и мига смартфон с помощта на патентован софтуер Smart Assistant

Надстройка на фърмуера

 1. Стартирайте приложението Smart Assistant и свържете A6010 към компютъра. Включете смартфона „USB отстраняване на грешки (ADB)“.
 2. Lenovo A6010 Smart Assistant стартира програма за актуализиране на фърмуера на устройството

 3. След като приложението открие свързаното устройство, отидете на раздела "Flash"като щракнете върху съответния раздел в горната част на прозореца.
 4. Lenovo A6010 Smart Assistant превключва към раздела Flash, за да актуализира версията на фърмуера

 5. Smart Assistant автоматично ще определи версията на системния софтуер, инсталиран в устройството, ще провери номера на компилация с актуализациите, налични на сървърите на производителя. Ако Android може да бъде актуализиран, ще се покаже известие. Щракнете върху иконата "Изтегли" под формата на стрелка, сочеща надолу.
 6. Lenovo A6010 Smart Assistant започнете да изтегляте актуализация

 7. След това чакаме необходимия пакет с актуализирани компоненти на Android да бъде изтеглен на диска на компютъра. Когато изтеглянето на компоненти приключи, бутонът в прозореца Smart Assistant ще стане активен "Подобряване на", щракнете върху него.
 8. Lenovo A6010 Smart Assistant Стартирайте Процедура за надстройка на Android - Бутон за надстройка

 9. Потвърждаваме заявката за започване на събиране на данни от устройството, като щракнем „Продължи“.
 10. Искане на Lenovo A6010 Smart Assistant за започване на събиране на данни за машината

 11. Натиснете „Продължи“ в отговор на напомняне от системата за създаване на резервно копие на важна информация от данните от смартфона.
 12. Предупреждение на Lenovo A6010 Smart Assistant за архивиране преди актуализиране на фърмуера

 13. След това ще започне процедурата за актуализиране на операционната система, визуализирана в прозореца на приложението с помощта на лента за напредъка. В процеса A6010 автоматично ще се рестартира.
 14. Процес на актуализация на фърмуера на смартфон Lenovo A6010 чрез Smart Assistant

 15. След приключване на всички процедури, работният плот на вече обновения Android ще се покаже на екрана на телефона, щракнете "Завършек" в прозореца на Асистент и затворете приложението.
 16. Lenovo A6010 Smart Assistant - телефон с Android, актуализиран до последната версия

Възстановяване на ОС

Ако A6010 е спрял да зарежда нормално Android, експерти от Lenovo препоръчват да се извърши процедурата за възстановяване на системата с помощта на официалния софтуер. Трябва да се отбележи, че методът не винаги работи, но въпреки това, определено си струва да се опитате да "съживите" телефон, който не работи в софтуер съгласно инструкциите по-долу.

 1. Без да свързвате A6010 към компютър, отворете Smart Assistant и щракнете "Flash".
 2. Стартиране на приложението за възстановяване на Lenovo A6010 Smart Assistant - превключете към раздела Flash

 3. В следващия прозорец щракнете „Отидете на спасяване“.
 4. Lenovo A6010 Smart Assistant - отидете в раздела за възстановяване на фърмуера на устройството

 5. Падащ списък "Име на модела" избирам "Lenovo A6010".
 6. Lenovo A6010 Smart Assistant изберете модел на устройство за възстановяване на фърмуера

 7. От списъка "HW код" изберете стойността, съответстваща на посочената в скоби след серийния номер на екземпляра на устройството на стикера под батерията.
 8. Lenovo A6010 Smart Assistant изберете HW код на смартфон за възстановяване на фърмуера

 9. Щракнете върху иконата със стрелка надолу. Това ще стартира процеса на изтегляне на файл за възстановяване на машината.
 10. Lenovo A6010 Smart Assistant започва да изтегля файл за възстановяване, за да възстанови софтуера на телефонната система

 11. Очакваме завършването на изтеглянето на компонентите, необходими за запис в паметта на устройството - бутонът ще стане активен "Спасяване", натиснете го.
 12. Lenovo A6010 Smart Assistant - стартиране на процедурата за възстановяване на системния софтуер на смартфона

 13. Щракнете „Продължи“ в прозорците

  Lenovo A6010 първа подкана преди да започне възстановяването на фърмуера

  две получени искания.
  Предупреждение за унищожаване на информация от Lenovo A6010 Smart Assistant преди възстановяване

 14. Натиснете "ДОБРЕ" в предупредителния прозорец за необходимостта да изключите устройството от компютъра.
 15. Предупреждение на Lenovo A6010 за изключване на телефона от компютър, преди да започне възстановяването на фърмуера

 16. На изключения смартфон натискаме двата бутона, които контролират нивото на силата на звука, и докато ги държим, свързваме кабела, свързан към USB конектора на компютъра. Щракнете "ДОБРЕ" в прозореца Изтеглете файла за възстановяване на телефона.
 17. Възстановяване на фърмуера на Lenovo A6010 чрез Smart Assistant - свързване на смартфон в режим EDL, стартиране на процеса

 18. Наблюдаваме лентата на напредъка на възстановяването на софтуера на системата A6010, без да предприемаме каквито и да било действия.
 19. Процес на възстановяване на фърмуера на устройството Lenovo A6010 Smart Assistant

 20. След приключване на процедурата за презаписване на паметта, смартфонът автоматично ще се рестартира и стартира Android, а бутонът ще стане активен в прозореца Smart Assistant "Завършек" - натиснете го и извадете Micro-USB кабела от устройството.
 21. Завършено възстановяване на софтуера на системата за смартфон Lenovo A6010 чрез Smart Assistant

 22. Ако всичко е минало добре, възстановяването ще стартира съветника за първоначална настройка на мобилната операционна система.
 23. Lenovo A6010 първо стартиране на Android след възстановяване чрез Smart Assistant

Метод 2: Qcom Downloader

Следващият метод за пълно преинсталиране на операционната система на телефон Lenovo A6010, който ще разгледаме, е използването на помощната програма Qcom Downloader... Инструментът е много лесен за използване и в повечето случаи помощната програма се оказва много ефективна не само когато трябва да преинсталирате / актуализирате Android на устройството, но и да възстановите системния софтуер да работи, да върнете устройството в състоянието на кутията по отношение на софтуера.

Фърмуер на Lenovo A6010 на устройството с помощта на помощната програма Qcom Downloader

За да презапишете областите с памет, имате нужда от пакет с файлове с изображения на Android OS и други компоненти. Архивът, съдържащ всичко, от което се нуждаете, за да инсталирате най-новата от съществуващите сборки на официалния фърмуер за модела съгласно инструкциите по-долу, е достъпен за изтегляне от една от връзките (в зависимост от хардуерната ревизия на смартфона):

Изтеглете официалния фърмуер S025 за смартфона Lenovo A6010 (1 / 8Gb)
Изтеглете официалния фърмуер S045 за смартфона Lenovo A6010 Plus (2 / 16Gb)

 1. Подгответе папка с изображения на Android, т.е. разопаковайте архива с официалния фърмуер и поставете получената директория в корена на диска ОТ:.
 2. Lenovo A6010 - разопакован фърмуер за инсталиране чрез Qcom Downloader

 3. Отидете в директорията с мигача и я стартирайте, като отворите файла QcomDLoader.exe от името на Администратора.
 4. Lenovo A6010 стартира приложението Qcom Downloader за мигане на устройството

 5. Натиснете първия бутон в горната част на прозореца на Downloader, който показва голяма предавка - "Зареждане".
 6. Бутон Lenovo A6010 Qcom Downloader за изтегляне на каталога с фърмуера в програмата

 7. В прозореца за избор на директория с файлове с изображения изберете папката с компоненти на Android, получена в резултат на изпълнение на стъпка 1 от тази инструкция, и щракнете върху "ДОБРЕ".
 8. Lenovo A6010 Qcom Downloader - изтеглете папката с изображения на фърмуера в програмата

 9. Натиснете третия бутон отляво в горната част на прозореца на помощната програма - "Започни сваляне", което ще постави помощната програма в режим на готовност за свързване на устройството.
 10. Lenovo A6010 Qcom Downloader стартира фърмуер - бутон Старт

 11. Отворете менюто за диагностика на Lenovo A6010 („Vol +“ и "Мощност") и свържете устройството към компютър.
 12. Lenovo A6010 - Qcom Downloader, свързващ смартфон, поставен в режим на диагностика на компютър

 13. След като е открил смартфон, Qcom Downloader автоматично ще го превключи на "EDL" и ще започне да мига. Прозорецът на програмата ще покаже информация за номера на COM порта, на който устройството "виси", и лентата за напредъка ще започне да се пълни „Напредък“... Изчакайте приключването на процедурата; в никакъв случай не трябва да я прекъсвате с каквито и да било действия!
 14. Lenovo A6010 Qcom Downloader - мигащ процес чрез приложение

 15. След приключване на всички манипулации, лентата за напредъка „Напредък“ ще се промени на статус „Премина“, и на полето „Състояние“ ще се появи известие "Завършек".
 16. Завършен е фърмуерът на смартфон Lenovo A6010 чрез приложението Qcom Downloader

 17. Изключете USB кабела от смартфона и го стартирайте, като натиснете и задържите бутона "Мощност" по-дълго от обикновено, докато логото за зареждане се появи на дисплея. Първото стартиране на Android след инсталирането може да отнеме доста дълго време, чакаме показването на екрана за приветствие, където можете да изберете езика на интерфейса на инсталираната система.
 18. Lenovo A6010 стартира смартфон след мигане чрез QcomDLoader, настройка на Android

 19. Преинсталирането на Android се счита за завършено, остава да се извърши първоначалната настройка на операционната система, да се възстановят данните, ако е необходимо и след това да се използва телефонът по предназначение.
 20. Официален фърмуер на Lenovo A6010 S025, базиран на Android 5 Lollipop, инсталиран чрез QcomDLoader

Метод 3: QPST

Помощни програми, включени в софтуерния пакет QPSTса най-мощните и ефективни инструменти, приложими за въпросния модел. Ако фърмуерът не може да бъде извършен по горните методи, системният софтуер на устройството е сериозно повреден и / или последният не показва признаци на работоспособност, възстановете с помощта на помощната програма, описана по-долу QFIL е един от малкото методи, достъпни за обикновения потребител за „съживяване“ на устройството.

Lenovo A6010 мига на устройството с помощта на помощната програма QFIL от QPST

Пакетите с изображения на операционната система и други файлове, необходими за помощната програма QFIL, се използват по същия начин, както в случай на използване на QcomDLoader, изтеглете архив, подходящ за вашата хардуерна ревизия на телефона, като използвате връзката от описанието на метод 2 за преинсталиране на Android по-горе в статията.

 1. Поставяме папката с изображенията на Android, получени след разопаковане на архива, в корена на диска ОТ:.
 2. Lenovo A6010 QFIL - подготвена папка с изображения на фърмуера

 3. Отворете каталога "Кошче"разположени по протежение на пътеката: В: Програмни файлове (x86) QualcommQPST.
 4. Lenovo A6010 QFIL папка за отпадъци с помощната програма за мигане по пътя C - Програмни файлове (x86) - Qualcomm - QPST

 5. Стартирайте помощната програма QFIL.exe.
 6. Фърмуер на Lenovo A6010 чрез QFIL- помощна програма за стартиране

 7. Свързваме устройството, прехвърлено в режим "EDL"към USB порта на компютъра.
 8. Lenovo A6010 QFIL - свързване на устройството в режим Qualcomm HS-USB QDLoader

 9. Устройството трябва да бъде открито в QFIL - ще се появи надпис "Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 COMXX" в горната част на прозореца на програмата.
 10. Устройството Lenovo A6010 QFIL в режим EDL е идентифицирано в програмата

 11. Превеждаме радио бутона за избор на полезен режим Изберете Тип на изграждане на позиция "Плоска сграда".
 12. Lenovo A6010 QFIL избор на режим на мигач за презаписване на паметта на модела

 13. Попълнете полетата в прозореца QFIL:
  • "ProgrammerPath" - щракнете Преглед, в прозореца за избор на компонент посочете пътя към файла prog_emmc_firehose_8916.mbnнамира се в директорията с изображения на фърмуера, изберете го и щракнете „Отваряне“.

   Фърмуер на Lenovo A6010 чрез зареждащ файл QFIL в полето ProgrammerPath

  • "RawProgram" и "Кръпка" - Натиснете "LoadXML".
   Бутон Lenovo A6010 QFIL за добавяне на файлове rawprogram.xml и patch0.xml към приложението

   В прозореца, който се отваря, изберете файловете един по един: rawprogram0.xml

   Lenovo A6010 изберете файл rawprogram0.xml в QFIL

   и patch0.xml, щракнете „Отваряне“.
   Lenovo A6010 изберете файл patch0.xml в QFIL

 14. Проверяваме дали всички полета в QFIL са попълнени по същия начин, както на екранната снимка по-долу, и започваме да презаписваме паметта на устройството, като щракваме върху бутона "Изтегли".
 15. Lenovo A6010 започват да мигат или да ремонтират чрез QFIL

 16. Процедурата за прехвърляне на файлове в областта на паметта A6010 може да се наблюдава в полето „Състояние“ - там се показва информация за извършеното действие във всеки момент от времето.
 17. Lenovo A6010 QFIL - мигащ процес чрез приложение

 18. В края на всички манипулации, на полето „Състояние“ се появяват съобщения Изтеглете Succeed и Завършете изтеглянето... Изключете устройството от компютъра.
 19. Приключен е фърмуерът за възстановяване на инсталацията на Lenovo A6010 чрез QFIL

 20. Включваме устройството. Първият път след възстановяване чрез QFIL, за да стартирате A6010, трябва да задържите бутона "Мощност" по-дълго, отколкото когато включите нормално работещ телефон. След това изчакваме завършването на инициализацията на инсталираната система и след това конфигурираме Android.
 21. Lenovo A6010 първо пускане на смартфон след възстановяване чрез QFIL

 22. Системният софтуер на Lenovo A6010 е възстановен и устройството е готово за употреба!
 23. Версия на фърмуера на Lenovo A6010 S025, базирана на Android 5.0.2 - последното изграждане на официалната операционна система за модела

Метод 4: Среда за възстановяване на TWRP

Голям интерес сред собствениците на устройства с Android представлява възможността за инсталиране на неофициален фърмуер - така нареченият потребителски. За инсталиране и последваща работа на Lenovo A6010 са адаптирани много различни варианти на темата за Android от известните екипи на romodel и всички те са инсталирани чрез модифицирана среда за възстановяване Възстановяване на TeamWin (TWRP).

Lenovo A6010 изтеглете TeamWin Recovery (TWRP) за смартфон

Инсталиране на персонализирано възстановяване

За да оборудвате модела Lenovo A6010 с модифицирано възстановяване, съгласно инструкциите по-долу, ще ви е необходим файл с изображение на околната среда и помощна програма на конзолата Fastboot... Можете да изтеглите файла TWRP img, адаптиран за използване на въпросния смартфон за двете хардуерни ревизии на версията, на връзката по-долу и получаването на помощните програми ADB и Fastboot е описано по-горе в тази статия, раздел "Инструменти".

Изтеглете img изображение на TWRP възстановяване за Lenovo A6010

 1. Поставете изображението TWRP img в директорията с компоненти ADB и Fastboot.
 2. Lenovo A6010 инсталира персонализирано възстановяване - изображение на TWRP img в директорията с компоненти ADB и Fastboot

 3. Поставихме телефона в режим "FASTBOOT" и го свържете към компютъра.
 4. Lenovo A6010 Поставете телефона в режим Fastboot и го свържете към компютър за фърмуер за възстановяване на TWRP

 5. Отворете командния ред на Windows.

  Инсталиране на Lenovo A6010 TWRP чрез Fastboot - стартиране на командния ред

  Повече информация: Как да отворите конзолата в Windows

 6. Пишем команда, за да отидем в директорията с конзолни помощни програми и изображението на възстановяването:

  cd c: adb_fastboot
  Lenovo A6010 инсталира TWRP чрез Fastboot, отива в папката с конзолни помощни програми чрез командния ред

  След въвеждане на инструкцията, натиснете "Enter" на клавиатура.

 7. За всеки случай проверяваме факта, че устройството се вижда от системата, като изпращаме командата през конзолата:

  устройства за бързо зареждане

  Команда на Lenovo A6010 Fastboot за проверка на свързаността на устройството, преди да инсталирате TWRP

  Отговор на командния ред след натискане "Enter" трябва да бъде изходът на серийния номер на устройството.

  Смартфонът Lenovo A6010 е свързан в режим Fastboot - проверете чрез конзола

 8. Презаписваме раздела на фабричната среда за възстановяване с данни от файла с изображение с TWRP. Командата е както следва:

  fastboot flash recovery TWRP_3.1.1_A6010.img
  Lenovo A6010 TWRP фърмуер чрез Fastboot - команда за презаписване на дяла със средата за възстановяване

 9. Процедурата по интеграция на персонализирано възстановяване приключва много бързо и нейният успех се потвърждава от отговорите на конзолата - "ДОБРЕ", „Готово“.

  Инсталацията на Lenovo A6010 TWRP завърши успешно чрез Fastboot

 10. Освен това - важно е!

  След презаписване на дяла "Възстановяване" за първи път смартфонът трябва да се зареди в модифицираната среда за възстановяване. В противен случай (ако Android стартира) TWRP ще бъде заменен с фабрично възстановяване.

  Ние изключваме телефона от компютъра и, без да напускаме режима "FASTBOOT", натиснете бутоните на телефона „Обем +“ и "Храна"... Задържаме ги, докато менюто за диагностика се появи на дисплея, където докосваме "Възстановяване".

 11. Lenovo A6010 се рестартира в TeamWin Recovery (TWRP) веднага след инсталирането на последния

 12. С помощта на бутона превключваме интерфейса на инсталираната среда на руски "Избери език".
 13. Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) - превключване на интерфейса за възстановяване на руски

 14. След това активираме елемента, разположен в долната част на екрана „Разрешаване на промени“... След приключване на тези действия, модифицираното възстановяване на TWRP е подготвено да изпълнява своите функции.
 15. Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) - подготвяне на възстановяване за работа

 16. За да рестартирате в Android, докоснете „Рестартиране“ и натиснете "Система" в менюто, което се отваря. На следващия екран, съдържащ предложение за инсталиране „TWRP приложение“, избирам „Не инсталирай“ (приложението за този модел е практически безполезно).
 17. Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) - Рестартирайте към Android

 18. Освен това TVRP предоставя възможност за получаване на привилегии на суперпотребителя на устройството и инсталиране SuperSU... Ако се изискват права на root при работа в средата на официалната система на устройството, ние инициираме тяхното получаване на последния екран, показан от средата, преди рестартиране. В противен случай докоснете на същото място „Не инсталирай“.
 19. Lenovo A6010 получава root права чрез TeamWin Recovery (TWRP)

Инсталиране по поръчка

След като инсталира TeamWin Recovery в Lenovo A6010, собственикът му може да бъде сигурен, че в устройството присъстват всички необходими инструменти за инсталиране на почти всеки потребителски фърмуер. По-долу е даден алгоритъм, всяка стъпка от който е задължителна при инсталиране на неофициални системи в дадено устройство, но предложената инструкция не претендира да бъде абсолютно универсална, тъй като създателите на системните софтуерни опции, разглеждани за A6010, не са особено заинтересовани от стандартизацията при тяхното разработване и адаптиране към модела.

Персонализиран фърмуер за смартфон Lenovo A6010

Конкретен потребител може да изисква допълнителни манипулации за интегрирането му в устройството (инсталиране на кръпки, промяна на файловата система на отделни секции и др.). По този начин, след като сте изтеглили персонализиран от Интернет, различен от този, използван в примера по-долу, преди да инсталирате този продукт чрез TWRP, трябва внимателно да проучите описанието му и при инсталирането да следвате инструкциите на разработчиците.

Изтеглете RessurectionRemix OS персонализиран фърмуер, базиран на Android 7.1 Nougat за Lenovo A6010 (Plus)

Като пример, за да демонстрираме възможностите на TVRP и методите за работа в околната среда, ние инсталираме едно от най-стабилните и успешни решения в Lenovo A6010 (подходящо за модификацията Plus) - ResurectionRemix OS на основата Android 7.1 Nougat.

Изтеглете RessurectionRemix OS персонализиран фърмуер, базиран на Android 7.1 Nougat за Lenovo A6010 (Plus)

Изтеглете RessurectionRemix OS 5.8.5 Персонализиран фърмуер, базиран на Android 7.1 Nougat за инсталиране в Lenovo A6010 (Plus)

 1. Изтеглете zip файла, който представлява пакет с персонализирани компоненти на фърмуера (можете директно в паметта на телефона). Без да разопаковаме, ние поставяме / копираме получените данни върху MicroSD картата, инсталирана в Lenovo A6010. Рестартираме смартфона в TWRP.
 2. Lenovo A6010 копира потребителски фърмуер на картата с памет на устройството

 3. Както преди извършването на манипулации в паметта на устройството, използвайки други средства, първото действие, което трябва да се предприеме в TWRP, е създаването на резервно копие. Модифицираната среда ви позволява да копирате съдържанието на почти всички секции от паметта на устройството (създайте резервно копие на Nandroid) и след това да възстановите устройството от архива, ако нещо „се обърка“.
  • На основния екран на TVRP докоснете бутона „Архивиране“, изберете външното устройство като място за архивиране („Избор на устройство“ - превключете в позиция "Micro SDCard" - бутон "ДОБРЕ").
  • Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) - Създайте резервно копие - изберете сменяемо хранилище като дестинация за архивиране

  • След това трябва да изберете областите на паметта, за които да се архивират. Най-доброто решение би било да зададете маркировки до имената на всички раздели без изключение. Обръщаме специално внимание на квадратчетата за отметка "Модем" и "Efs", в тях трябва да бъдат инсталирани квадратчета за отметка!
  • Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) избор на дялове, които да бъдат копирани в резервно копие

  • За да започнете копиране на сметища от избраните области в архива, преместете елемента надясно „Прекарайте пръст, за да започнете“... След това изчакваме края на архивирането - известие ще се покаже в горната част на екрана „Успешно“... Отидете до основния екран на TVRP - за това трябва да докоснете "У дома".
  • Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) процесът на създаване на пълен архив на системата преди инсталиране по поръчка

 4. Нулираме телефона до фабричните настройки и форматираме секциите му в паметта:
  • Тапай "Почистване"тогава "Селективно почистване"... Поставете отметки в квадратчетата до всички елементи в списъка „Изберете секции за почистване“, оставяме само "Micro SDCard".
  • Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) изчиства всички дялове, преди да инсталира потребителски фърмуер

  • Активираме превключвателя „Плъзнете, за да почистите“ и изчакайте областите на паметта да бъдат форматирани. След това се връщаме към главното меню на средата за възстановяване.
  • Lenovo A6010 процесът на форматиране на всички дялове в TeamWin Recovery (TWRP) преди инсталиране по поръчка

 5. Инсталирайте персонализирания zip файл на OS:
  • Отворете менюто "Инсталация", намираме пакета сред съдържанието на картата с памет и докосваме името му.
  • Lenovo A6010 TeamWin Recovery (TWRP) - инсталиране на потребителски фърмуер - избор на пакет

  • Преместете превключвателя надясно „Прекарайте пръст за фърмуера“, в очакване на завършването на копирането на компонентите на модифицирания Android. Рестартирайте в инсталираната система - докоснете „Рестартиране в ОС“ - след получаване на уведомление „Успешно“ в горната част на екрана този бутон ще се активира.
  • Процес на инсталиране на персонализиран фърмуер на Lenovo A6010 чрез TeamWin Recovery (TWRP)

 6. Тогава ще трябва да проявите търпение - първото стартиране на поръчката е доста дълго и завършва с появата на неофициален работен плот на Android.
 7. Lenovo A6010 стартира потребителски фърмуер след инсталация чрез TeamWin Recovery (TWRP)

 8. Преди да конфигурирате настройките на персонализирана операционна система „за себе си“ в повечето случаи, трябва да извършите друга важна стъпка - да инсталирате услугите на Google. Препоръки от следния материал ще ни помогнат за това:

  Повече информация: Инсталиране на услуги на Google в персонализирана среда на фърмуера

  Lenovo A6010 инсталиране на google услуги след инсталиране на потребителски фърмуер

  Следвайки инструкциите от статията на връзката по-горе, изтеглете пакета OpenGapps към сменяемото хранилище на телефона и след това инсталирайте компонентите чрез TWRP.

  Lenovo A6010 инсталира услуги на Google в потребителски фърмуер чрез TeamWin Recovery (TWRP)

 9. Това завършва инсталирането на персонализираната ОС.

  Lenovo A6010 персонализиран фърмуер, базиран на Android 7.1 - ResurectionRemix OS 5.8.5

  Остава да проучим характеристиките на неофициалната операционна система, инсталирана в Lenovo A6010, и да започнем да използваме смартфона по предназначение.

  Lenovo A6010 ResurectionRemix OS 5.8.5 - фърмуер, базиран на Android 7.1 за смартфон

Както можете да видите, различни софтуерни инструменти и методи са приложими за работа със системния софтуер на Lenovo A6010. Независимо от поставената цел, към организацията на процеса на фърмуера на устройството трябва да се подхожда внимателно и точно. Надяваме се статията да помогне на читателите да преинсталират Android без проблеми и да гарантира, че устройството изпълнява функциите си безупречно за дълъг период от време.