Skype заслужено може да се нарече легендарна програма. Той намери приложение абсолютно навсякъде - се присъедини към живота на бизнес хора, студенти, геймъри, с помощта на Skype неоспоримата част от хората в света комуникират. Продуктът се актуализира непрекъснато, се добавят нови функции и старите се оптимизират. Въпреки това, заедно с промените, които са насочени към подобряването на продукта, има забележимо претегляне на инсталационния файл, времето за отваряне, изискванията за хардуера, операционната система, компонентите се увеличават. Остарелите машини вече не могат да работят напълно с новите версии на Skype, така че трябва да търсим алтернативи сред съществуващите конкуренти.

Тази статия ще покаже пет от най-популярните програми, които са доста способни да се конкурират с гиганта на комуникационната индустрия. Заслужава да се отбележи, че това не е рейтингът от най-доброто до най-лошото от сблъсъка, или обратно, това е обикновен списък на достойни заместители.

ICQ

Логото на програмата ICQ

Една от най-популярните програми за комуникация в мрежата. Той е доста силен конкурент на Skype, защото има подобни възможности. Комуникацията се осъществява както в текстов режим с изпращане на файлове, стикери, усмивки и други, така и в режим на видео комуникация. Каналите за лоялност на живо, невероятен брой безплатни стикери и усмивки, криптиране на текстов чат и видео разговори и най-важното - без платена елемент и абонамент - всичко това поставя ICQ на равна нога със Skype и на някои места дори го надминава.

Прозорецът на програмата ICQ

Изтеглете ICQ

QIP

Лого на програмата QIP

Всеки, чувал за тази програма, не беше много по-популярен от ICQ. Неговият смисъл е един и същ - всички едни и същи текстови съобщения (но с много по-лош списък от усмивки), гласови и видео разговори. За съжаление, това приложение не е изучавано дълго време, затова технологиите, използвани тук, са остарели преди почти 4 години. Интерфейсът също така оставя много да се желае. Въпреки, че някой определено ще намери в това "старо училище" и ще използва програмата най-малкото от чувството за хубава носталгия.

Прозорецът на програмата QIP

Изтеглете безплатно QIP

Агент Mail.ru

Логото на програмата Agent Mail.ru

За агента се чуват много преди Skype да стане популярен. Беше налице в браузърната версия - след това нищо не трябваше да се инсталира на компютъра, за комуникация беше достатъчно само да се разреши на сайта. Времето не стои неподвижно - и агентът е нараснал значително в способностите си. Сега тя включва и видео / аудио повиквания, текстови съобщения с усмивки, изпращащи файлове и много други. Също така на разположение има обаждания до обикновени телефони срещу заплащане, слушане на музика от Моя свят и възпроизвеждане от Meil.ru. Интеграцията с други комуникационни услуги заслужава специално внимание - тук могат да бъдат свързани потребителите и ICQ, VKontakte и Odnoklassniki.

Прозорец на програмата Агент Mail.ru

Изтеглете агент Mail.ru

Zello

logotip-programmyi-zello

Невероятно интересен проект на интернет радио. Няма текстови съобщения и видеообаждания, комуникацията се случва както при това радио - кратки съобщения. Технологията е разработена по такъв начин, че комуникацията в Интернет е разбита в така наречените "стаи" - гласови чат стаи по интереси. Интересна идея, спестяваща трафик, малък размер, междуплатформена платформа и пълна липса на плащане за всичко - това са основните предимства на Zello, което може, макар и не напълно, да се конкурира със Skype, скъсена алтернатива.

Прозорецът на програмата Zello

Безплатно изтегляне Zello

RaidCall

Лого на програмата RaidCall

Skype е много удобен, защото може да създава гласови и видео конференции, т.е. групови разговори. Това се използва от геймърите в мултиплейър игри. Въпреки това, колкото повече потребители в една група, толкова повече ресурси се консумират от Skype, заемайки пространството, което играта трябва да заеме. За да се елиминира този недостатък, RaidCall е измислен - групови видео и аудио разговори за тези, които се нуждаят от компютърна работа по време на разговора. Програмата почти не консумира компютърни ресурси, които придобиват популярност сред геймърите. Интересният дизайн и грижливо изпълнение правят този продукт отличен аналог за Skype за геймърите.

Прозорецът на програмата RaidCall

Изтеглете RaidCall

В тази статия разгледахме най-популярните аналози на Skype. Те са необходими на тези, които са решили да променят нещо на компютъра или не харесват политиката или възможностите на Skype. Оказва се, че има достатъчен брой малко по-малко популярни програми, които могат да стъпят заедно с безусловния лидер на комуникационната индустрия в мрежата.