Дързост

Потребителят далеч не винаги търси професионално решение, предназначено за запис на музика в студийно качество, което след това ще бъде използвано за търговски цели или активно разпространено в стрийминг платформи. В такива случаи, за да запишете собствената си композиция, можете да се справите с прости приложения, които включват Audacity. Това приложение поддържа многоканално редактиране, което означава, че няколко записани фрагмента могат да се поберат в един проект наведнъж. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да записвате, да пуснете мелодия на вашия инструмент и да се запознаете с резултата, като го редактирате с помощта на вградените инструменти.

Използване на софтуер Audacity за запис на музика

Преди да изтеглите Audacity обаче, трябва да знаете, че този софтуер е предназначен изключително за запис на живи инструменти и гласове, тоест няма необходимия набор от функции за синтезиране на звуци или използване на специални добавки, които свирят на различни музикални инструменти. Разработчиците обаче са обърнали достатъчно внимание на конкретната обработка на записаната песен, добавяйки различни ефекти и филтри, които често са полезни, например при премахване на шума или регулиране на честотите. Можете да изтеглите Audacity безплатно от официалния уебсайт и ще намерите пълен преглед и връзка за изтегляне в материала по-долу.

Изтеглете Audacity

Освен това ще изясним, че нашият сайт също има инструкция, която разказва за взаимодействието с Audacity. Ако тепърва започвате запознаването си с такъв софтуер, препоръчваме ви да прочетете кратко ръководство, за да разберете основните инструменти и функции.

Повече информация: Как да използвате Audacity

Cubase

Cubase е полезен за напреднали потребители, които искат да правят повече от просто запис на инструменти на живо, но също така използват MIDI клавиатура или синтезират звук, използвайки вградените в софтуера функции. Cubase е професионална цифрова аудио работна станция, която ви позволява да създавате, смесвате и управлявате песни от нулата. Той поддържа всичко необходимо, което може да бъде полезно за феновете на създаването на ремикси.

Използване на софтуер за запис на музика на Cubase

За да започнете да записвате музика в Cubase, трябва да свържете цялото оборудване и да се уверите, че е съвместимо със софтуера. Освен това MIDI елементите се конфигурират, ако е необходимо. В крайна сметка остава само да кликнете върху бутона за запис и да изберете какво точно ще заснеме програмата. След завършване завършените откъси ще бъдат поставени на песните и можете да ги премествате, подрязвате и редактирате по всякакъв начин, като използвате стандартни инструменти или VST плъгини.

Изтеглете Cubase

Ableton на живо

Ableton Live е един от най-популярните софтуери за производство на електронна музика, който поддържа всички свързани компоненти, включително мултитрек редактор, VST плъгини, свързаност на аксесоарите и общи опции за обработка на звука. Тук ще намерите няколко опции за запис на музика. Например това може да стане чрез натискане на специалния клавиш и настройване на заснемането чрез микрофона. Вторият вариант е импровизация в движение и запис на живо, което може да не работи за всички, но понякога може да се окаже изключително полезен метод за улавяне на звук.

Използване на софтуер за запис на музика на живо от Ableton

Автоматизацията заслужава специално внимание в Ableton Live. Тук той е добавен като отделна песен и ви позволява да регулирате ефекта на параметър, като сила на звука, реверберация или забавяне. По този начин можете да украсите записаната музика, като идентифицирате частите, които трябва да звучат специално. Можете да запазите готовата си музика на компютъра си, като използвате наличните опции за експортиране и изберете подходящия файлов формат.

Изтеглете Ableton Live

Причина

Reason е друго професионално решение за създаване и запис на музика.Той има пълна поддръжка за MIDI устройства, така че можете да свържете различно музикално оборудване към вашия компютър, като използвате наличните портове, така че по-късно да можете удобно да записвате музика. Освен това звукът се улавя от микрофона, но за това в Reason ще трябва да изберете специален профил за запис.

Използване на софтуер Reason за запис на музика

Готовата музикална песен е достъпна за обработка, която се извършва с помощта на вградени и допълнителни компоненти. Reason има набор от виртуални ефекти, които напълно трансформират звука на песента. Всеки от тези плъгини се конфигурира отделно през прозореца, който се появява на екрана. Има няколко превключватели и плъзгачи, всеки от които отговаря за определен параметър и влияе върху синтеза на звука или действието на приложения ефект. Може да е трудно да се разбере Причината, но след процедурата за запознаване потребителят ще има достъп до набор от функции, които ще направят възможно записването на висококачествена музика.

Изтеглете Причина

РЕАП

Ако търсите усъвършенстван аудио софтуер, но предложените опции се оказаха неподходящи поради консумацията на огромно количество системни ресурси, трябва да обърнете внимание на REAPER. Този софтуер ще работи дори на сравнително слаби компютри и ще функционира нормално, което ви позволява да записвате музика от свързано оборудване или микрофон, докато играете на инструмента на живо.

Използване на софтуер Reaper за запис на музика

Ако трябва да използвате готови MIDI файлове по време на работа, REAPER може да се справи и с това, тъй като поддържа четенето и добавянето им към песни заедно с други готови фрагменти. Благодарение на усъвършенствания миксер и наличието на други инструменти за редактиране, композицията се привежда в правилния си вид, който се нарича смесване и мастеринг. След това можете да го запазите на вашия компютър като аудио файл, а също така не забравяйте за самия файл на проекта, за да се върнете към редактирането му в бъдеще, ако е необходимо.

Изтеглете REAPER

FL Studio

Почти всеки потребител, който поне веднъж е мислил да създаде своя собствена музика, знае за съществуването на програмата FL Studio. Относително лесно е да се научи в сравнение с най-близките си конкуренти, има интуитивен интерфейс, много полезни и често използвани плъгини се разпространяват безплатно, а добавките VST вече са вградени в софтуера по подразбиране и функционират правилно.

Използване на софтуер FL Studio за запис на музика

Записването на музика в FL Studio е почти същото като в другите приложения, обсъдени по-рано. Първо трябва да организирате връзката на устройства, например синтезатор, китара или микрофон и след това да изберете подходящия режим за улавяне на звука, така че всичко необходимо да бъде записано и поставено на пистата. Съветваме ви да прочетете за останалите функции, налични във FL Studio, в подробен преглед на нашия уебсайт, като кликнете върху бутона по-долу.

Изтеглете FL Studio

Следвайки същия принцип като при програмата Audacity, нашият автор написа инструкциите за използване на FL Studio. Ако се интересувате от този софтуер и искате не само да записвате музика в него, но и да се справите с пълната му обработка, продължете с четенето на този материал, като щракнете върху следващото заглавие.

Повече информация: Използване на FL Studio

Звук коване

В началото на статията вече говорихме за програмата Audacity, която ви позволи да записвате музика и след това да обработвате получените песни. Sound Forge има приблизително същата цел, но тук потребителите ще срещнат някои разлики. Заслужава да се отбележи, че функционалността на Sound Forge е по-насочена към опитни потребители, тъй като има тясно насочени инструменти, които се използват при взаимодействие със звукови записи.

Използване на софтуер Sound Forge за запис на музика

Чрез този софтуер можете да записвате звук от микрофон или свързано оборудване до няколко песни наведнъж, така че да можете да ги редактирате едновременно. Премахнете ненужното, коригирайте честотите и силата на звука, приложете настоящите ефекти и коригирайте действието им.След приключване завършеният проект може да бъде запазен като MP3 файл, така че по-късно да можете да го слушате или да го качвате на произволни сайтове.

Изтеглете Sound Forge

Прослушване на Adobe

Ако имате външна звукова карта или по-модерно оборудване, което свързва музикални инструменти към вашия компютър и трябва да бъде записано, Adobe Audition може да ви помогне с това. Това е пълноценно професионално решение за работа със звук, за което са създадени огромен брой VST приставки, които отварят още повече възможности не само за запис, но и за смесване и овладяване на композиции.

Използване на софтуер Adobe Audition за запис на музика

Има поддръжка за запис от микрофон, ако инструментът не може да бъде свързан директно към компютъра. Въпреки това можете веднага да използвате вградените инструменти за потискане на шума и настройване на честотите, които понякога се изкривяват при определени модели микрофони. Adobe Audition се разпространява срещу заплащане, така че за начало се препоръчва да изтеглите демо версия от официалния уебсайт за период от месец и да проверите доколко подходящ ще бъде този софтуер за постоянно използване.

Изтеглете Adobe Audition