В допълнение към добре познатата голяма част от потребителите на уеб браузъри, има по-малко популярни алтернативи на същия пазар. Един от тях е Satellite / Browser, работещ на Chromium engine и създаден от компанията Ростелеком в условията на руския сателитен проект. Има ли нещо, което да се похвали с такъв браузър и какви функции има?

Функционален нов раздел

Разработчиците са създали удобен нов раздел, където потребителят може бързо да открие времето, новините и да отиде на любимите ви сайтове.

Функционалността на новия раздел в сателитния браузър

Местоположението на потребителя се определя автоматично, така че времето незабавно започва да показва правилните данни. Като кликнете върху джаджа, ще бъдете отведени на страницата „Сателит / Време“, където можете да видите подробна информация за метеорологичните условия във вашия град.

Браузър на сателитния сателит

Вдясно от джаджа има бутон, който ви позволява да зададете една от опциите за цветни тапети, които ще бъдат показани на нов раздел. Иконата със знак плюс ви позволява да изберете собствено изображение, съхранено на компютъра ви.

Wallpaper се променя за New Tab в спътниковия браузър

Точно под него има блок с визуални маркери, които потребителят добавя ръчно. Максималният им брой е по-голям от Браузър Yandex в която има ограничение от 20 броя. Отметките могат да бъдат плъзгани, но не фиксирани.

Визуални отметки в сателитния браузър

Вдясно от блока на отметките е добавен превключвател, който превключва с едно кликване от отметките към популярни сайтове - т.е. тези интернет адреси, които определен потребител посещава по-често от други.

Към дъното бяха добавени новини, а най-важните и интересни събития бяха показани там според версията на услугата „Спутник”. Не можете да ги изключите, както и да скриете / откачите плочки един по един.

Новини в сателитния браузър

Reklamootvod

Без блокер на реклами сега е по-трудно и по-трудно да се използва интернет. Много сайтове вграждат агресивно и неприятно, пречи на рекламата за четене, която човек иска да премахне. По подразбиране в спътника / браузъра е вграден блокер по подразбиране, наречен Рекламодател .

Фирмено разширение Рекламодател в браузъра на Sputnik

Той е проектиран на базата на отворената версия. Adblock plus следователно, в своята ефективност не отстъпва на оригиналното разширение. В допълнение, потребителят получава визуална статистика за броя на скритите реклами, може да управлява "черни" и "бели" списъци на сайтове.

Вградено разширение Disable Satellite Satellite Browser

Минусът на такова решение - „Ревоемотвод” не може да бъде премахнат, ако по някаква причина неговият принцип на работа не пасва. Максимумът, който човек може да направи, е просто да го изключи.

Показване на разширения

Тъй като браузърът работи на Chromium, за него е налице инсталирането на всички разширения от Google Webstore. Освен това създателите добавиха свои собствени "Showcase Extensions" , където поставят доказаните и най-важните допълнения, които могат да бъдат инсталирани безопасно.

Доказани разширения в сателитния браузър

Те са изброени на отделна страница на браузъра.

Преход към сателитния браузър Showcase of extensions

Разбира се, комплектът им е минимален, субективен и далеч не завършен, но все още може да бъде полезен за различни потребители.

Списък с препоръчани разширения за сателитен браузър

страничен панел

Подобно на това в опера или Вивалди , страничната лента тук е много по-оскъдна. Потребителят може да получи бърз достъп до “Настройки” на браузъра, да прегледа списъка “Изтегляния” , да отиде в “Любими” (списъка с отметки от новия раздел и от лентата на отметките) или да прегледа “История” на вече отворени уеб страници.

Странична лента в браузъра на сателитите

Панелът не знае как да направи нищо друго - не можете да изтеглите нищо сами или да премахнете ненужните елементи тук. В настройките той може да бъде напълно деактивиран или да промени страната от ляво на дясно. Функцията за закрепване под формата на икона с пинчот променя времето, което се появява - закрепеният панел винаги ще бъде отстрани, отделен - само на нов раздел.

Показване на списъка с раздели

Когато активно използваме интернет, често възниква ситуация, при която голям брой раздели са отворени. Поради факта, че не виждаме тяхното име, а понякога дори и логото, може да е трудно да се премине към правилната страница от първия път. Ситуацията се улеснява от възможността за показване на целия списък с отворени раздели под формата на вертикално меню.

Показване на списъка с раздели в сателитния браузър

Опцията е доста удобна, а малката икона, запазена за нея, не пречи на тези, които не чувстват нужда да показват списък с раздели.

Режим на сталкер

Според разработчиците в браузъра им е вграден елемент за сигурност, който предупреждава потребителя, че отвореният сайт може да бъде опасен. В действителност обаче не е съвсем ясно как работи този режим, тъй като няма бутон, който да е отговорен за сериозността на филтрирането, а когато посещават наистина опасни сайтове, браузърът изобщо не реагира. С една дума, дори ако този „Сталкер“ е в програмата, той е почти напълно безполезен.

Режим Stalker в спътниковия браузър

Невидим режим

Стандартният режим Incognito, който се намира в почти всеки модерен браузър, присъства тук. Това не е изненадващо, защото функционалността на Satellite / Browser напълно повтаря тези, които са в Google хром ,

Невидим режим в сателитния браузър

Като цяло, този режим не се нуждае от допълнително описание, но ако се интересувате от особеностите на неговата работа, можете да се запознаете с кратко ръководство, което се появява всеки път, когато се стартира Невидимият прозорец. Същата информация е на снимката по-горе.

Интелигентен низ

В ерата на браузърите, чиито адресни линии се превърнаха в поле за търсене и без първо да отидат на страницата на самите търсачки, писането на много за "Smart Line" е безсмислено. Тази функция вече е станала една от основните, така че няма да се спираме на нейното описание. Накратко, има и една.

Интелигентен низ в сателитния браузър

настройки

Вече веднъж споменахме силното сходство на браузъра с Chrome, а менюто с настройки е друго потвърждение за това. Няма какво да се каже, дори само защото изобщо не се обработва и изглежда точно същото като това на виден колега.

Настройки в сателитния браузър

От личните функции си заслужава да споменем настройките на “Side Panel” , които описахме по-горе, и “Digital Print” . Последното средство е доста полезно, тъй като основно се занимава с предотвратяване на събирането на лични данни от различни сайтове. Просто казано, той действа като защитен механизъм за проследяване и идентифициране на вас като човек.

Собствени настройки в сателитния браузър

Версия с подкрепа за вътрешна криптография

Ако работите с електронни подписи, които ги използват в банковата система и в правната сфера, изданието на Спутник / Браузър с подкрепата на домашната криптография ще улесни този процес. Въпреки това, само за да го изтеглите няма да работи - на сайта на разработчиците ще трябва предварително да посочите вашето пълно име, пощенска кутия и име на компанията.

Спътникова сателитна версия с поддръжка на домашна криптография

Вижте също: CryptoPro плъгин за браузъри

достойнство

  • Прост и бърз браузър;
  • Работи върху най-популярния двигател Chromium;
  • Наличие на основни функции за комфортна работа в интернет.

недостатъци

  • Лоша функционалност;
  • Липса на синхронизация;
  • В контекстното меню няма бутон за търсене на снимка;
  • Невъзможността за персонализиране на нов раздел;
  • Необработен интерфейс.

Сателит / браузър е най-разпространеният клонинг на Google Chrome без наистина интересни и полезни функции. В продължение на няколко години от своето съществуване, той загуби само веднъж добавени интересни функции като "Детски режим" и, очевидно, "Сталкер" . Сравняването на актуализирания облик на новия раздел с предишния очевидно няма да бъде в полза на новия продукт - той изглеждаше по-хармоничен и не претоварен.

Публиката на този браузър не е напълно ясна - това е съкратеният Chromium, който вече е беден с инструменти. Най-вероятно тя дори не е оптимизирана за слаби компютри по отношение на потреблението на ресурси. Въпреки това, ако сте впечатлени от множеството възможности на уеб браузъра, прегледани днес, можете лесно да го изтеглите от уебсайта на производителя.

Свали Satellite / Browser безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт