Потребител, който иска да се запознае само с операционни системи, базирани на ядрото на Linux, може лесно да се изгуби в асортимента от различни дистрибуции. Тяхното изобилие е свързано с отворения код на ядрото, така че разработчиците по цял свят усърдно допълват редиците на вече известната операционна система. Тази статия ще обсъди най-популярната от тях.

Общ преглед на Linux дистрибуциите

Всъщност разнообразието от разпределения е само на ръка. Ако разбирате отличителните характеристики на определени операционни системи, ще можете да изберете системата, която е идеална за вашия компютър. Слабо предимство на слабите компютри. Инсталирайки дистрибуцията за слабото желязо, можете да използвате пълноценна операционна система, която няма да натовари компютъра и в същото време да осигури необходимия софтуер.

За да опитате едно от следните разпределения, просто изтеглете ISO изображението от официалния сайт, запишете го на USB устройство и стартирайте компютъра от USB флаш паметта.

Прочетете още:
Как да създадете bootable USB флаш устройство от Linux
Как да инсталирате Linux от флаш устройство

Ако манипулирането на записването на ISO изображение на операционната система на устройството ще изглежда сложно, тогава можете да прочетете на нашия уеб сайт инсталационното ръководство за Linux на виртуална машина VirtualBox ,

Прочетете повече: Инсталирайте Linux на VirtualBox

Ubuntu

Ubuntu правилно се счита за най-популярното разпространение на ядрото на Linux в CIS. Тя се основава на друго разпространение - Дебиан, но няма сходство между тях. Между другото, потребителите често твърдят, че разпределението е по-добро: Debian или Ubuntu, но всички се сближават в едно - Ubuntu е чудесно за начинаещи.

Разработчиците редовно пускат актуализации, които подобряват или коригират своите недостатъци. Мрежата се разпространява безплатно, включително актуализации на защитата и корпоративни версии.

екранна снимка на работния плот на Ubuntu

От заслугите могат да бъдат идентифицирани:

 • лесен и лесен монтаж;
 • голям брой тематични форуми и статии за персонализиране;
 • потребителски интерфейс Unity, който се различава от познатия Windows, но е интуитивен;
 • голямо количество предварително инсталирани приложения ( буревестник , Firefox , игри, Flash-плъгин и много други софтуерни продукти);
 • има голямо количество софтуер както във вътрешни хранилища, така и във външни.

Официален сайт на Убунту

Linux Mint

Въпреки че Linux Mint е отделна дистрибуция, тя се основава на Ubuntu. Това е вторият най-популярен, а също и чудесен продукт за начинаещи. Има повече предварително инсталиран софтуер, отколкото предишната операционна система. Linux Mint е почти идентичен с Ubuntu, по отношение на вътрешносистемни аспекти, които са скрити от очите на потребителя. Графичният интерфейс е по-скоро подобен на Windows, който несъмнено насърчава потребителите да избират тази операционна система.

екранна снимка на работния плот на Linux за настолни компютри

Предимствата на Linux мента могат да бъдат разграничени, както следва:

 • има опция за избор на графичната обвивка на системата;
 • При инсталирането потребителят получава не само софтуер с безплатен изходен код, но и собствени програми, които са в състояние да осигурят оптимална работа на видео аудио файлове и Flash елементи;
 • разработчиците подобряват системата, като периодично освобождават актуализации и коригират грешки.

Официалният уеб сайт на Mint Linux

CentOS

Както твърдят разработчиците на CentOS, основната им цел е да се създаде свободна и, най-важна, стабилна операционна система за различни организации и предприятия. Ето защо, инсталирайки тази дистрибуция, ще получите стабилна и защитена във всички параметри система. Въпреки това, потребителят трябва да подготви и проучи документацията за CentOS, тъй като има доста разлики от другите дистрибуции. От основното: синтаксисът на повечето отбори е различен, както и самите команди.

екранна снимка на работния цент

Предимствата на CentOS са следните:

 • има много функции, които да гарантират сигурността на системата;
 • Включва само стабилни версии на приложенията, което намалява риска от критични грешки и други видове откази;
 • за OS корпоративни актуализации за сигурност са освободени.

Официален сайт на CentOS

OpenSuSE

openSUSE - добра опция за нетбук или малък компютър. Тази операционна система има официален уеб сайт, работещ върху wiki технология, портал за потребители, услуга за разработчици, дизайн за дизайнери и IRC канали на няколко езика. Наред с другите неща, екипът на openSUSE изпраща поща на потребителите, когато има някакви актуализации или други важни събития.

екранна снимка на отваряне на работния плот

Предимствата на това разпределение са следните:

 • има голям брой софтуер специален сайт , Вярно е, че малко по-малък, отколкото в Ubuntu;
 • има графичен корпус KDE, който до голяма степен е сходен с Windows;
 • има гъвкави настройки, които се изпълняват с програмата YaST. С него можете да промените почти всички настройки, от тапета и завършващи с настройките на вътрешните системни компоненти.

Официален сайт на openSUSE

Pinguy OS

Pinguy OS е създадена, за да направи система, която да е проста и красива. Тя е предназначена за обикновен потребител, който реши да превключи от Windows, поради което можете да намерите много познати функции в него.

екранна снимка на работния плот за персонални компютри

Операционната система се основава на разпространението на Ubuntu. Има и 32-битови и 64-битови версии. Pinguy OS има голям набор от програми, с които можете да изпълнявате почти всякакви действия на вашия компютър. Например, превърнете стандартния горния панел на Gnome в динамичен, както в Mac OS.

Официална страница на Pinguy OS

Zorin OS

Zorin OS - друга система, чиято целева аудитория са новодошлите, които искат да преминат от Windows към Linux. Тази операционна система също се основава на Ubuntu, но на интерфейса има много общо с Windows.

екранна снимка на desktop zorin os

Особената характеристика на Zorin OS обаче е пакетът от предварително инсталирани приложения. В резултат на това веднага ще можете да стартирате повечето програми за игри и Windows чрез програмата "Вино". Също така предварително инсталирана Google Chrome , което е браузърът по подразбиране в тази операционна система. И за феновете на графичните редактори има GIMP (аналог Photoshop ). Потребителят може да изтегля допълнителни приложения независимо, като използва Zorin Web Browser Manager - един вид аналогов Play Market на андроид ,

Официален страница на Zorin OS

Manjaro Linux

Manjaro Linux е базиран на ArchLinux. Системата е много лесна за инсталиране и позволява на потребителя да започне работа веднага след инсталирането на системата. И двете 32-битови и 64-битови версии на OS се поддържат. Репозиториите постоянно се синхронизират с ArchLinux, в това отношение потребителите са сред първите, които получават нови версии на софтуера. Комплектът за разпространение веднага след инсталирането разполага с всички необходими инструменти за взаимодействие с мултимедийно съдържание и оборудване на трети страни. Manjaro Linux поддържа няколко ядра, включително rc.

екранна снимка на manjaro linux десктоп тапет

Официален сайт на Manjaro Linux

Solus

Solus не е най-добрият вариант за слаби компютри. Най-малко защото това разпространение има само една версия - 64-битова. В замяна на това, потребителят ще получи красива графична обвивка с възможност за гъвкаво конфигуриране, много инструменти за работа и надеждност при употреба.

екранна снимка на солуса на работния плот

Също така си струва да се отбележи, че Solus използва отличен мениджър на eopkg, който да работи с пакети, които предлагат стандартни инструменти за инсталиране / премахване на пакети и търсене за тях.

Официален сайт Солус

Елементарна операционна система

Основното разпространение на OS се базира на Ubuntu и е отлична отправна точка за начинаещи. Интересен дизайн, който е много подобен на OS X, голям брой софтуер - това и повече ще бъдат придобити от потребителя, инсталирал тази дистрибуция. Отличителна черта на тази операционна система е, че повечето приложения, които идват с нея, са създадени специално за този проект. С оглед на това, те са напълно съпоставими с цялостната структура на системата, поради това, коя операционна система е много по-бърза от всички едни и същи Ubuntu. За всички останали, всички елементи благодарение на това перфектно се съчетават външно.

екранна снимка на работния плот на работния плот

Официален сайт на елементарна операционна система

заключение

Трудно е обективно да се каже кое от представените дистрибуции е по-добро и което е малко по-лошо, точно както не може да накара някой да инсталира Ubuntu или мента на компютъра ви. Всички индивидуално, така че решението, което разпределително да започнете да използвате, е вашето.