Обикновено в системата се монтират поне два охладителя, единият от които покрива процесора, а вторият е отговорен за издухването на въздуха от корпуса. Всеки такъв вентилатор има свои характеристики и принципно функционира и в конструкцията, но като цяло техният дизайн е много подобен. Както при всеки такъв механизъм, охладителят започва да работи по-лошо с времето или изобщо. В това отношение е необходимо да се демонтира това оборудване. Нека анализираме задачата подробно.

Разглобяваме охладителя на компютъра

Като правило компютърните охладители не се изпращат за ремонт, тъй като те са сравнително евтини и би било по-разумно да се прибегне до пълната подмяна на компонента. Най-често разглобяването е необходимо, когато е необходимо да се смаже механизма за нормализиране на въртенето на ротора. Следователно за тази цел ще бъдат насочени допълнителни инструкции.

Вижте също: Избор на охладител за процесора

Просто искам да отбележа, че има процесорни охладители, които не разбират. Ще разберете това, когато се опитвате да стигнете до самия механизъм, изправен пред солидна пластмасова обвивка. В този случай става все по-трудно смазването на вентилатора. Препоръчваме след получаване на достъп до вентилатора (по-нататък ще ви разкажем как да направите това) да го завъртите на гърба и да направите отвор в пластмаса с малък диаметър точно в центъра на отвора, където може да се добави масло. Вие няма да навредите на компонентите на устройството и да изпълните желаната процедура.

За да направите дупка в охладителя на компютъра

Вижте също: Смажете охладителя на процесора

Сега нека да работим директно със сгъваеми охладители.

 1. Ако се занимавате с процесорен охладител, първо трябва да го премахнете от кутията. За подробни указания по тази тема вижте други наши материали на следния линк.
 2. Още подробности: Извадете охладителя от процесора

 3. Ако е необходимо, отстранете основната въртяща се платформа от охлаждащата плоча, ако има такава.
 4. Извадете охладителя от охлаждащата плоча

 5. Като имате достъп до ножовете, трябва да влезете в самия механизъм. За да направите това, отстранете стикера и използвайте наличните инструменти, за да отстраните гумената запушалка, разположена в центъра.
 6. Извадете гумената запушалка от охладителя на компютъра

 7. Работното колело сега е разглобено. Въпреки това, тя се държи с малка шайба, така че намерете подходящ инструмент, за да разхлабите внимателно този елемент.
 8. Извадете шайбата от охладителя на компютъра

 9. Ще бъде трудно да се определи мястото на изрязаните шайби без игли. Използвайте го, за да ходите по повърхността на пералнята. Така ще намерите разрезът, ще можете да издърпате диска през него и той ще падне от самата седалка. Извършете тази стъпка с изключително внимание, за да не повредите или изгубите шайбата, тъй като без този елемент вентилаторът няма да работи, ще трябва да закупите нов.
 10. Извадете шайбата от гърба на охладителя на компютъра

 11. Под шайбата има гумен пръстен, който в по-голяма степен изпълнява защитното и стабилизиращо свойство по време на въртенето на лопатките. Отстранете това уплътнение и след това можете да премахнете самото колело. Ако вашият охладител работи дълго време, гумата ще бъде повредена или износена. Отървете се от него, но не забравяйте, че скоро ще трябва да смените вентилатора. Без такъв пръстен, ножовете ще създават шум, дори когато не се въртят при пълна мощност.
 12. Извадете гуменото уплътнение от охладителя на компютъра

Поздравления, Вие сте получили достъп до лагера и следващото смазване трябва да минава без никакви трудности. Охладителят се сглобява в обратен ред. Не забравяйте да поставите обратно венеца. При закрепването на конвенционален вентилатор няма да е трудно да се разбере, но в ситуация с процесор ви съветваме да обърнете внимание на статията на следния линк.

Вижте също: Инсталиране на CPU охладител

Що се отнася до магнитните охладители, сега те просто набират популярност и обикновените потребители рядко придобиват такива модели. Не е необходимо да ги смазвате, затова разглобяването е необходимо само в изключително редки случаи. Ако никога не сте срещали такъв процес, по-добре е да се свържете със сервизния център.

Вижте също:
Увеличете скоростта на охладителя на процесора
Как да се намали скоростта на охладителя на процесора
Софтуер за управление на охладители