Съществуването на две категории процесори на пазара, за домашно (настолно) и корпоративно (сървърно) използване, поражда въпроси относно техните различия и взаимозаменяемост.

Разлики между сървър и настолен процесор

Въпреки същите външни прилики, процесорът за обикновен компютър и сървър има много разлики. На първо място - според функционалното им предназначение, оправдано от различни ритми на работа за един и няколко потребители. Не бива да забравяме и за дизайнерските характеристики, тъй като дори процесорите да са базирани на „един и същ“ силиций, това не означава, че те ще работят по същия начин. И, разбира се, проблемът с цената ви кара да мислите за напълно различни суми за закупуване на конвенционален процесор или сървър. Всички тези нюанси ще бъдат разгледани в рамките на тази статия.

Прочетете също:
Как да изберем процесор за вашия компютър
Как работи процесорът и за какво отговаря?

Функционално предназначение

Настолните процесори са създадени, за да отговорят на нуждите на един потребител в изчисленията, което не е особено сложно, не изисква многозадачност освен отваряне на няколко прозореца и осигуряване на паралелно изпълнение на няколко процеса. В същото време те не са изчислени, че един потребител ще използва процесора в продължение на дни, въпреки че теоретично това е възможно при правилно охлаждане. Типичен процесор обикновено се намира в непосредствена близост до потребителя, в системния блок на работещ компютър.

Конвенционален компютър с конвенционален процесор

Сървърните процесори са проектирани да работят 24/7 под стрес на много потребители. Те са предназначени да създадат терминал от компютърна система за няколко потребители, на които е осигурен достъп до едно съхранение на информация, поток от данни и инструменти за въздействие върху тях. Задачата на сървърното решение е да осигури дългосрочна паралелна работа на повече от един потребител, като същевременно съхранява надеждно данни и резултатите от тяхната работа. В този случай процесорът е в отделна сървърна клетка, която хипотетично може да бъде изключително отдалечена от потребителя, тъй като взаимодействието с него не се осъществява директно.

Вижте също: Отдалечена връзка с Windows 7 / Windows 10

Пример за сървър с инсталиран сървърен процесор

Дизайнерски характеристики

Сървърните процесори, „заточени“ за непрекъсната работа в екстремни условия, дори на производствения етап, се подлагат на по-строг подбор и тестване в сравнение със своите настолни аналози. От очевидните характеристики също си струва да се отбележи:

  • Наличието на допълнителни температурни сензори и дори оборотомер, които внимателно следят работата на процесора.
  • Вграден таймер за наблюдение, който е предназначен за рестартиране на процесора в случай на зависване.
  • Специален режим на работа с твърди дискове, които са комбинирани в RAID масиви, и RAM, в която се използва регистърна памет, а не обикновена RAM.

Сървърните процесори са необходими, за да осигурят достъп до данни за много потребители, следователно в самите сървъри всичко обикновено се изпълнява с очакването за надеждност и изобилието от сензори и излишни системи е норма. Отделно трябва да се изясни, че за сървърните процесори се изискват подходящи дънни платки, чиито функции са поддръжка на много RAM слотове, а в някои случаи и на множество процесори.

Дънна платка, предназначена за сървърни процесори Asus Z11PR-D16

Освен това сървърните процесори могат да работят само с регистрирана RAM, която поддържа ECC модула, който е отговорен за откриване и коригиране на грешки в реално време. В сравнение с обикновената RAM, тя е по-малко ефективна, но по-трайна и надеждна. Други видове памет няма да се възприемат от процесора правилно, но малък плюс ще бъде, че сървърният процесор може да работи в четириканален режим, със сто гигабайта RAM, което настолните процесори все още не могат да си позволят.

Прочетете също: Как да изберем RAM за вашия компютър

Други разлики могат да се видят при сравняване на "работния кон" процесори Intel Pentium G5400 и "референтното" сървърно решение Intel Xeon E5-2670:

Сравнение на техническите характеристики на сървърни и настолни процесори

Нека анализираме точките:

  • Първото нещо, което привлича вниманието ви, е броят на ядрата и съответно нишките. Нуждите на сървъра изискват много повече процесорна мощ от един потребител. Следователно, моделът Xeon има 12/24 ядра / нишки спрямо 2/4 за Pentium.
  • Тактовата честота провисва в сървърния модел, но трябва да се има предвид, че Xeon позволява на няколко потребители да работят на максимални честоти.
  • Графичното ядро ​​за сървърни процесори отсъства като ненужно. Най-често те се използват за изчисления, където не са необходими графики, а в други случаи се използват дискретни видеокарти.
  • Размерът на кеша е много по-голям в сървърното решение, което се аргументира от фокуса върху непрекъснатата и безгрешна работа с данни, а също и поради това честотата на системната шина е по-висока.
  • Разсейването на топлината на Xeon е значително по-голямо поради по-големия брой ядра и също е приложена поддръжка за няколко допълнителни инструкции.
  • Максималната температура на сървърния процесор е по-ниска от тази на настолния. Този крайъгълен камък е поставен с цел издръжливост, тъй като колкото повече процесорът работи при високи температури, толкова повече се деформира. И това е неприемливо в сървърите.
  • Поддръжката на над 700 GB RAM е друга характерна характеристика на сървърните процесори. Това е продиктувано от необходимост, защото си представете какво ще се случи, ако няколко потребители започнат да използват ресурсно интензивен браузър като Google Chrome без толкова много RAM. Малко потискащо е, че максималната тактова честота е малко по-ниска в сравнение с настолната - при синхронизирането на паметта в регистъра това води до значително намаляване на производителността. Но четириканалният режим прави работата на няколко души толкова удобна, колкото двуканалния режим за един.

Изглежда, че е показано сравнение на два приблизително еднакви процесора, характеристиките на които се балансират помежду си. Винаги е важно обаче да запомните, че сървърното решение е предназначено за много потребители и е изострено за денонощни изчисления, а освен това сравненият модел Xeon е с три години по-стар (пуснат през 2015 г.) на въпросния процесор Pentium. Настоящите сървърни процесори вече са заобиколили работните опции за настолни компютри, но не са надминали решенията за ентусиасти, така че няма смисъл да ги сравняваме с чудовища като I9-9900K.

Въпрос за цена и необходимост

Сървърните процесори са решения за търговския, по-специално за корпоративния сектор. Те са специализирани в непрекъсната обработка на потоци от данни с последващо надеждно съхранение на резултата. Оттук и високата им цена: дори сравненият донякъде остарял Xeon E5-2670 струва около 37 хиляди рубли. срещу максимум 5 хиляди рубли. сравнително нов Pentium G5400.

За средните и големите компании използването на сървъри и подходящи процесори е необходимост, докато обикновените потребители не се нуждаят от сървърни решения. Освен ако не могат да бъдат уместни при много специфични условия, например да имат подходяща дънна платка, но доста остарял процесор и да намерят примамливи оферти за закупуване на сървърни процесори. Необходимо е да се вземе предвид увеличеното разсейване на топлината на такива процесори, което вече ви принуждава да закупите мощна охладителна система, както и необходимостта от подмяна на обикновена RAM с регистрирана RAM, да не говорим за факта, че печалбата от производителността е доста съмнителна. Така че трябва да претеглите плюсовете и минусите, преди да се втурнете да купувате използвани сървърни процесори от Aliexpress, където те вече са доста намалени.

Използвани сървърни процесори с отстъпка на AliExpress

Прочетете също:
Как да се регистрирам в AliExpress
Как да купувате на AliExpress: инструкции стъпка по стъпка

Статията разгледа как сървърният процесор се различава от обикновения и също така леко засегна въпроса за необходимостта от сървърно решение за обикновен потребител.