Видеокартата е един от най-важните компоненти на компютъра. Тя отговаря за показването на всички графики на монитора. За да може вашият видео адаптер да взаимодейства с най-модерното оборудване, както и да елиминира различните уязвимости, драйверите за него трябва да се актуализират редовно. Нека видим как това може да се направи на компютър с Windows 7.

Начини за актуализиране на видео адаптера

Всички начини за актуализиране на видеокартата могат да бъдат разделени на три големи групи:

 • С помощта на софтуер на трети страни, специално създаден за актуализиране на драйверите;
 • Използване на приложния адаптер за видеоигри;
 • Използване само на инструментите на операционната система.

Освен това, възможностите за действие също зависят от това дали имате необходимите видео драйвери на електронни медии или трябва да ги намерите в Интернет. След това ще разгледаме различните методи за актуализиране на посочените компоненти на системата.

Метод 1: Програми на трети страни

Както споменахме по-горе, можете да направите актуализация, като използвате софтуер на трета страна. Помислете как да направите това на пример за една от най-известните програми за цялостна актуализация на драйверите. Driverpack разтвор ,

 1. Стартирайте приложението DriverPack Solution. Те ще анализират системата, въз основа на която ще се оформят реда на инсталиране на водачите.
 2. Програмна система за анализ DriverPack Solution в Windows 7

 3. След това работното пространство на програмата ще се отвори директно, където трябва да кликнете върху елемента "Настройване на компютъра автоматично" .
 4. Отидете на автоматичната конфигурация на компютъра в програмата DriverPack Solution в Windows 7

 5. Ще бъде създадена точка за възстановяване и след това компютърът ще бъде автоматично конфигуриран, включително добавяне на липсващи драйвери и актуализиране на остарели, включително видео карти.
 6. Автоматична настройка на компютъра и инсталиране на драйвери в програмата DriverPack Solution в Windows 7

 7. След приключване на процедурата се появява съобщение в прозореца DriverPack Solution, което ви информира за успешната настройка на системата и актуализациите на драйверите.

Автоматичната настройка на компютъра и инсталирането на драйвери в програмата DriverPack Solution са завършени в Windows 7

Предимството на този метод е, че той не изисква актуализации на електронни медии, тъй като приложението автоматично търси необходимите елементи в Интернет. Важно е да се разбере, че не само драйверите за видеокартата ще бъдат актуализирани, но и за всички останали устройства. Но в същото време има и недостатък на този метод, защото понякога потребителят не желае да актуализира определени драйвери, както и да инсталира допълнителен софтуер, инсталиран от DriverPack Solution в автоматичен режим. Особено, тъй като тези програми не винаги са полезни.

За тези потребители, които искат да определят за себе си какво трябва да се инсталира и какво не, има експертен режим в DriverPack Solution.

 1. Веднага след стартиране и сканиране на системата DriverPack Solution в долната част на прозореца на програмата, който се отваря, кликнете върху "Експертния режим" .
 2. Превключете в експертен режим в DriverPack Solution в Windows 7

 3. Ще се отвори прозорецът Advanced DriverPack Solution. Ако искате да инсталирате само драйвера за видео, но не искате да инсталирате приложения, първо отидете в секцията "Инсталиране на основните програми" .
 4. Отворете раздела Инсталиране на главни програми на компютър в експертен режим в програмата DriverPack Solution в Windows 7

 5. Тук премахнете отметката от всички опции, на които са инсталирани. След това кликнете върху раздела "Инсталиране на драйвери" .
 6. Липса на инсталиране или актуализиране на приложения в програмата DriverPack Solution в Windows 7

 7. Връщайки се към посочения прозорец, оставете квадратчетата за отметка само срещу тези елементи, които трябва да актуализирате или инсталирате. Уверете се, че сте оставили маркер до желания видео драйвер. След това кликнете върху "Инсталиране на всички" .
 8. Стартиране на инсталирането на драйвери в експертен режим в DriverPack Solution в Windows 7

 9. След това стартира инсталирането на избраните елементи, включително актуализацията на видео драйвера.
 10. Инсталиране на драйвери в експертен режим в програмата DriverPack Solution в Windows 7

 11. След приключване на процедурата, както и в предходния курс на действие, се отваря прозорец, който Ви информира за успешното завършване на процедурата. Само в този случай ще бъдат инсталирани само необходимите елементи, които сами сте избрали, включително актуализацията на видео драйвера.

Инсталацията на драйвера в експертен режим бе успешно завършена в програмата DriverPack Solution в Windows 7

В допълнение към DriverPack Solution, можете да използвате много други специализирани програми, например, DriverMax ,

урок:
Актуализиране на драйверите с DriverPack Solution
Актуализиране на драйверите с DriverMax

Метод 2: Софтуер за видеокарти

Сега нека разберем как да актуализираме драйвера за видео, използвайки софтуера на видеокартата, свързан към компютъра. Алгоритъмът на действията може да варира значително в зависимост от производителя на видео адаптера. Нека да започнем преглед на процедурата със софтуера за NVIDIA.

 1. Щракнете с десния бутон на мишката върху "Desktop" и изберете "NVIDIA Control Panel " от списъка, който се появява.
 2. Отидете в контролния панел на NVIDIA чрез контекстното меню на работния плот в Windows 7

 3. Прозорецът на контролния панел на видео адаптера се отваря. Кликнете върху елемента "Помощ" в хоризонталното меню. От списъка изберете "Актуализации" .
 4. Отворете прозореца за управление на актуализацията в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 5. В прозореца за настройки за актуализация, който се отваря, кликнете върху раздела "Настройки" .
 6. Отворете раздела "Опции" на прозореца за управление на актуализациите в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 7. Преминавайки към горния раздел, моля, имайте предвид, че в областта "Актуализации " е поставен отметка пред параметъра "Драйвер за графики" . В случай на отсъствие, поставете го и кликнете върху "Прилагане" . След това се върнете в раздела "Актуализации" .
 8. Конфигуриране на актуализации на драйвери в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 9. Връщайки се към предишния раздел, кликнете върху "Проверка за актуализации ..." .
 10. Преминете към проверка за актуализации в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

 11. След това ще се извърши процедура, за да се проверят наличните актуализации на официалния уебсайт на разработчика на видеокарти. Ако няма инсталирани актуализации, те ще бъдат изтеглени и инсталирани на компютъра.

Процедурата за проверка на актуализации в контролния панел на NVIDIA в Windows 7

урок: Как да актуализирате NVIDIA видео драйвера

За видеокарти AMD, наречен софтуер AMD Radeon Софтуер Кримсън , Можете да актуализирате видео драйвера на този производител, като отворите раздела "Актуализации" на тази програма в долната част на неговия интерфейс.

AMD Radeon Софтуер Crimson актуализации

урок: Инсталиране на видео драйвери с AMD Radeon Software Crimson

Но за създаване и поддържане на стари AMD графични адаптери, се използва патентовано приложение. Катализаторен контролен център , От връзката по-долу ще намерите статия за това как да я използвате, за да търсите и актуализирате драйвери.

урок: Надстройване на драйвери за видеокарти в центъра за управление на AMD Catalyst

Метод 3: Търсене на актуализации на драйвери чрез ID адаптер за видео

Но се случва, че нямате необходимата актуализация, автоматичното търсене не дава нищо и по някаква причина не можете или не искате да използвате специализирани програми на трети страни, за да намерите и инсталирате драйвери. Какво да направя в този случай? В такива ситуации можете да намерите актуализационния драйвер за графичния адаптер ID. Тази задача се изпълнява частично чрез "Device Manager" .

 1. Първо трябва да определите идентификационния номер на устройството. Кликнете върху "Старт" и отидете в "Контролен панел"
 2. Отидете в контролния панел чрез менюто "Старт" в Windows 7

 3. На открито, кликнете върху Система и защита .
 4. Отворете раздела Система и защита в контролния панел в Windows 7

 5. След това в блока "Система" отидете на етикета "Device Manager" .
 6. Стартиране на диспечера на устройства в секцията Система и защита в контролния панел в Windows 7

 7. Интерфейсът на устройството за управление на устройствата ще бъде активиран. Нейната обвивка показва списък с различни видове устройства, свързани към компютъра. Кликнете върху името "Видео адаптери" .
 8. Отворете раздела Видео адаптери в диспечера на устройствата в Windows 7

 9. Ще се отвори списък с видеокарти, свързани към компютъра ви. Най-често ще има едно име, но може би няколко.
 10. Името на видеокартата, свързана към компютъра в секцията Видео адаптери в диспечера на устройствата в Windows 7

 11. Щракнете двукратно върху името на желаната видеокарта с левия бутон на мишката.
 12. Отворете прозореца с свойства на видео адаптера в диспечера на устройствата в Windows 7

 13. Отваря се прозорецът с видеоклиповете. Отворете раздела "Детайли" .
 14. Отворете раздела Детайли в прозореца с свойства на видео адаптера в Windows 7

 15. На открито, кликнете върху полето "Имоти" .
 16. Отворете раздела Детайли в прозореца с свойства на видео адаптера в Windows 7

 17. В падащия списък, който се показва, изберете опцията "Оборудване на устройството" .
 18. Избиране на стойността на хардуерния идентификатор в падащия списък Свойства в прозореца на свойствата на видео адаптера в Windows 7

 19. След като е избран елементът по-горе, идентификационният номер на видеокартата ще се покаже в областта "Стойност" . Възможно е да има няколко опции. За по-голяма точност изберете най-дългата. Щракнете с десния бутон върху него и изберете "Copy" в контекстното меню. Стойността на идентификационния номер ще бъде поставена в клипборда на компютъра.
 20. Копиране на идентификационния номер на оборудването в клипборда в прозореца с свойства на видео адаптера в Windows 7

 21. Сега трябва да отворите браузър и да отидете на един от сайтовете, които ви позволяват да намирате драйвери по ID на хардуера. Най-популярният такъв уеб ресурс е devid.drp.su, като примерът ще разгледаме по-нататъшни действия.
 22. Отворете devid.drp.su чрез Google Chrome в Windows 7

 23. Кликнете върху посочения сайт, поставете в информацията за полето за търсене, която преди е била копирана в клипборда от прозореца с свойства на устройството. В полето "Windows Version" кликнете върху номера "7" , докато търсим актуализации за Windows 7. В дясно отметнете квадратчето до един от следните елементи: "x64" или "x86" (в зависимост от битовата версия на операционната система) , След като въведете всички въведени данни, кликнете върху "Намиране на драйвери" .
 24. Отидете при търсенето на драйвери по хардуер ID на devid.drp.su чрез браузъра на Google Chrome в Windows 7

 25. След това ще се покаже прозорец, показващ резултати, съответстващи на заявката за търсене. Трябва да намерите най-новата версия на видео драйвера. Като правило, тя е първата, която издава. Дата на пускане може да се види в колоната "Driver Version" . След като намерите последната опция, кликнете върху бутона "Изтегляне", намиращ се в съответния ред. Ще започне стандартна процедура за изтегляне на файла, което ще доведе до изтеглянето на видео драйвера на твърдия диск на компютъра.
 26. Превключете на изтегляне на драйвери на devid.drp.su чрез браузъра на Google Chrome в Windows 7

 27. Върнете се в "Диспечера на устройства" и отворете отново секцията "Видео адаптери" . Кликнете върху името на PCM видеокартата. Изберете "Update drivers ..." в контекстното меню.
 28. Преход за актуализиране на драйверите в диспечера на устройствата в Windows 7

 29. Ще се отвори прозорец, където трябва да изберете метода за актуализиране. Кликнете върху името "Търсене на драйвери на този компютър".
 30. Отидете при търсенето на драйвери на този компютър в прозореца Update Driver в Windows 7

 31. След това ще се отвори прозорец, в който ще трябва да посочите директорията, диска или външния носител, където сте поставили предишната актуализация. За да направите това, кликнете върху "Преглед ..." .
 32. Придвижете се до задаване на местоположението на актуализираните файлове в прозореца Update на драйверите в Windows 7

 33. Ще се отвори прозорецът "Преглед на папките ...", където трябва да посочите директорията за съхранение на изтегляната актуализация.
 34. Определяне на директорията за местоположението на актуализациите на драйверите в прозореца Browse For Folder в Windows 7

 35. След това има автоматично връщане към предишния прозорец, но с регистрирания адрес на желаната директория. Кликнете върху "Напред".
 36. Отидете на инсталиране на актуализацията на драйверите в прозореца Update на драйверите в Windows 7

 37. След това ще бъде инсталирана актуализацията на драйверите за видеокарта. Той ще рестартира само компютъра.

урок: Как да намерите драйвер чрез ID на хардуера

Метод 4: Управление на устройства

Можете също така да актуализирате драйверите на видеокарти, като използвате само инструментариума на Windows 7, а именно "Device Manager" .

 1. Отворете прозореца за избор на метода за актуализиране. Как да направите това е описано в Метод 3 . Тук всичко зависи от това дали на медията (флаш устройство, CD / DVD-ROM, твърд диск на компютъра и т.н.) вече е намерена актуализация на видео драйвера или не. Ако е така, кликнете върху името "Изпълнете търсенето на драйвери на този компютър".
 2. Отидете при търсенето на драйвери на този компютър в прозореца Update Driver в Windows 7

 3. След това изпълнете същите операции, описани в предишния метод, като се започне от параграф 16.

Ако нямате предварително подготвена актуализация на видео драйвера, трябва да направите нещо по-различно.

 1. В прозореца за избор на метода за актуализиране изберете опцията "Автоматично търсене ..." .
 2. Превключете автоматично за търсене на актуализирани драйвери в прозореца Update Driver в Windows 7

 3. В този случай системата ще търси актуализации в интернет и, ако бъде открита, ще инсталира актуализацията на драйвера за видеокарта.
 4. Превключете автоматично за търсене на актуализирани драйвери в прозореца Update Driver в Windows 7

 5. За да завършите инсталацията, ще трябва да рестартирате компютъра.

Има няколко начина за актуализиране на видео драйвера на компютър с Windows 7. Кой от тях да избере зависи от това дали имате съответната актуализация на електронни медии или трябва да го намерите. За тези потребители, които не искат да се занимават дълбоко с инсталационната процедура или искат да направят всичко възможно най-бързо, препоръчваме да използвате специализиран софтуер за автоматично търсене и инсталиране на драйвери. По-напредналите потребители, които предпочитат лично да контролират целия процес, могат да направят ръчна инсталация на актуализацията чрез "Device Manager" .