Понякога, когато се опитвате да стартирате популярната игра Overwatch, може да се появи грешка „Поддържана графична карта не е намерена (0xe0070160)“, дори ако всичко се е случило без прекъсване вчера. Лесно е да се досетим, че проблемът се крие в графичния адаптер, но далеч не винаги е лесно да се определи конкретната причина и методът за решаването му.

Причина 1: Остарял драйвер на видеокартата

Най-очевидната и лесно разрешима причина е старата версия на драйверите на видеокартата. За стабилната работа на всякакви съвременни компютърни игри е необходимо да актуализирате хардуерния софтуер своевременно. Вече говорихме подробно за тази процедура в отделни статии.

Търсене на драйвер за AMD Radeon Device Manager

Повече информация:
Определяне на версията на графичния драйвер в Windows
Как да актуализирате вашия графичен драйвер на NVIDIA
Как да актуализирате вашия AMD графичен драйвер
Как да актуализирате драйвера на графичната си карта автоматично

Причина 2: Неправилна инсталация на драйвер

Колкото и да е странно, дори и да е инсталирана най-новата версия на драйверите, далеч не е фактът, че проблемът не е в тях. Това важи особено за случаите, когато съответният софтуер е инсталиран не от официалния уебсайт на производителя, а с помощта на софтуер на трети страни. За щастие, вградените инструменти на Windows улесняват връщането на драйвер към предишна версия, когато всичко е работило правилно. След това има две възможности: или оставете всичко както е, или го инсталирайте правилно, като го изтеглите от официалния уебсайт на AMD или NVIDIA, в зависимост от самата карта.

Върнете обратно драйвера на графичната карта в Windows 10 Device Manager

Повече информация:
Как да върнете драйвер за графична карта на NVIDIA
Какво да направите, ако вашият компютър се влоши след актуализиране на драйверите на GPU

Причина 3: Конфликт на настройките за резолюция

Понякога се случва, че в игрите е зададено разрешаване на конфликт, след което те може да не стартират. Има много причини за тази ситуация, но е възможно най-лесно да се поправи. За целта следвайте следния алгоритъм:

  1. Стартирайте Battle.net и влезте в профила си, ако още не сте го направили.
  2. Щракнете върху иконата Blizzard в горния ляв ъгъл на интерфейса и изберете "Настройки".
  3. Отидете в настройките на Battle.net

  4. Отидете на раздела "Игрови настройки" и намерете Overwatch.
  5. Щракнете върху менюто „Нулиране на настройките в играта“ и да се съгласите с промените.
  6. Нулиране на настройките в играта за играта в Battle.net

На екранната снимка е показана процедурата за нулиране на Hearthstone, друг проект на Blizzard, но за Overwatch е напълно идентична.

Веднага след това можете да рестартирате играта и да проверите нейното изпълнение. Ако започне, всички настройки ще бъдат възстановени по подразбиране. Препоръчително е да ги смените внимателно, за да не причините грешката отново.

Причина 4: DirectX

Не може да се изключи, че проблемът е причинен от остаряла версия на библиотеката DirectX... Когато инсталирате Overwatch, той трябва да се актуализира автоматично, но понякога не се прави или възниква грешка в процеса. Ако сте стигнали до този момент, струва си да проверите функционалността на други видео игри на вашия компютър. Ако те също не успеят да стартират (не непременно със същата грешка), вероятно проблемът е DirectX.

Версия на DirectX в Windows 7 DirectX Diagnostic Tool

Повече информация: Как да актуализирате библиотеките на DirectX

Причина 5: Конфликт на видеокартата

Този раздел е подходящ за тези, които имат повече от един графичен адаптер, инсталиран на компютъра си. Някои потребители, които са срещнали тази грешка, отбелязват, че превключването на активната видеокарта им е помогнало. Това може да се направи с помощта на стандартни инструменти на Windows, например, „Диспечер на устройства“, и с помощта на допълнителен софтуер, за който говорихме в статиите по-долу.

Конфликт на графична карта при грешка „Поддържаната графична карта не е намерена (0xe0070160)“ в Overwatch

Повече информация:
Определяне на активната видеокарта на лаптоп
Превключване на графичната карта в лаптоп
Как да активирам или деактивирам вградената видеокарта на компютър

Причина 6: Играта не е инсталирана правилно

Ако нищо от горното не помогне, трябва да опитате да преинсталирате играта.За да направите това, напълно го премахнете от вашия твърд диск с помощта на Battle.net и го преинсталирайте. Едва ли това ще реши проблема, но си струва да опитате.

Причина 7: Несъответствие на видеокартата

И накрая, проблемът може да се крие в самия графичен адаптер. Няма значение дали само Overwatch или други игри не са стартирани. В първия случай картата може да не отговаря на минималните системни изисквания, а във втория може да се провали. Естествено, не трябва да бързате да купувате ново устройство веднага. Като начало трябва да се свържете със сервизния център, където специалистите внимателно да го проверят и да изложат възможни решения.

Проверка на връзката на видеокартата на компютъра

Повече информация: Как да разберете, че видеокартата "умира"

Покрихме всички причини, поради които грешка „Поддържана графична карта не е намерена (0xe0070160)“ може да се появи в популярния стрелец за действие Overwatch, както и методите за отстраняване на неизправности за всяка от тях.