Сега почти всички компютри са оборудвани с дискретна графична карта. Това устройство създава видимо изображение на екрана на монитора. Компонентът не е прост, но се състои от много части, които образуват една работна система. В тази статия ще се опитаме да разкажем подробно за всички компоненти на модерна видеокарта.

Каква е видеокартата

Днес ще разгледаме съвременните дискретни видео карти, защото интегрираните имат напълно различна конфигурация и в основата си те са вградени в процесора. Дискретни адаптери за графики се представят под формата на печатна платка, която се поставя в съответния слот за разширение. Всички компоненти на видео адаптера са разположени на самата платка в определен ред. Нека разгледаме по-отблизо всички компоненти.

Вижте също:
Какво представлява дискретната графична карта
Какво означава интегрирана видеокарта

Графичен процесор

Още в самото начало трябва да говорите за най-важните подробности в видеокартата - графичния процесор (GPU). От този компонент зависи скоростта и мощността на цялото устройство. Функционалността му включва обработка на команди, свързани с графика. Графичният процесор поема изпълнението на определени действия, като по този начин намалява натоварването на процесора и освобождава ресурсите си за други цели. Колкото по-актуална е видео картата, толкова по-голяма е мощността на инсталирания графичен процесор в нея, тя дори може да надмине централния процесор поради наличието на множество изчислителни устройства.

Графичен графичен процесор

Видеоконтролер

За генерирането на снимки в паметта съответства на видеоконтролера. Той изпраща команди към D / A конвертора и обработва командите на CPU. В модерна карта са вградени няколко компонента: контролер за видео памет, външна и вътрешна шина за данни. Всеки компонент работи независимо един от друг, позволявайки едновременно управление на дисплеите.

Видеоконтролер за графични карти

Видео памет

За да съхранявате изображения, команди и междинни елементи, които не се виждат на екрана, е необходимо известно количество памет. Следователно всяка графична карта има постоянно количество памет. Тя може да бъде от различни видове, различаващи се в тяхната скорост и честота. Тип GDDR5 в момента е най-популярният, използван в много модерни карти.

Графична видео памет

Също така трябва да се има предвид, че в допълнение към паметта, интегрирана в видеокартата, новите устройства използват и инсталираната в компютъра оперативна памет. За достъп до него се използва специален драйвер чрез PCIE и AGP bus.

D / A конвертор

Видеоконтролерът генерира изображение, но трябва да се превърне в необходим сигнал със специфични цветови нива. Този процес изпълнява КПР. Тя е изградена под формата на четири блока, три от които са отговорни за трансформацията на RGB (червен, зелен и син цвят), а последният блок съхранява информация за предстоящата яркост и гама корекция. Единият канал работи с 256 нива на яркост за отделните цветове, като общо взето DAC показва 16,7 милиона цвята.

Цифров до аналогов преобразувател на видеокартата

Постоянна памет

ROM устройството съхранява необходимите елементи на екрана, информация от BIOS и някои системни таблици. Видеоконтролерът не участва по никакъв начин заедно с постоянното устройство за съхранение, достъпът му се осъществява само от процесора. Благодарение на съхраняването на информация от BIOS видеокартата стартира и функционира още преди операционната система да бъде напълно заредена.

Постоянно съхранение на видеокартата

Охлаждаща система

Както знаете, процесорът и графичната карта са най-горещите компоненти на компютъра, така че те се нуждаят от охлаждане. Ако в случая на процесора охладителят е инсталиран отделно, повечето видеокарти са оборудвани с радиатор и няколко вентилатора, което позволява поддържане на относително ниска температура при тежки товари. Някои мощни модерни карти са много горещи, така че по-мощна водна система се използва за охлаждане.

Охлаждане на видеокартата

Вижте също: Премахване на прегряването на видеокартата

Интерфейси за свързване

Модерните графични карти са оборудвани главно с един съединител HDMI, DVI и дисплей. Тези открития са най-прогресивни, бързи и стабилни. Всеки от тези интерфейси има своите предимства и недостатъци, които можете да прочетете подробно в статиите на нашия уебсайт.

Съединители за видеокарти

Повече подробности:
Сравнение между HDMI и DisplayPort
DVI и HDMI сравнение

В тази статия анализирахме устройството за видеокарти в детайли, разгледахме подробно всеки компонент и разбрахме ролята му в устройството. Надяваме се, че предоставената информация е полезна и можете да научите нещо ново.

Вижте също: Защо се нуждаете от видеокарта