Всяка дънна платка има вградена малка батерия, която отговаря за поддържането на CMOS-паметта, която съхранява настройките на BIOS и други параметри на компютъра. За съжаление повечето от тези батерии не се презареждат и в крайна сметка престават да функционират нормално. Днес ще говорим за основните характеристики на мъртвата батерия на системната платка.

Признаци на мъртва батерия на компютърна дънна платка

Има няколко точки, които показват, че батерията вече не е в експлоатация или скоро ще излезе от строя. Някои от знаците по-долу са показани само на някои модели на този компонент, тъй като технологията на нейното производство е малко по-различна. Нека продължим към тяхното разглеждане.

Вижте също: Чести неизправности в дънната платка

Симптом 1: Компютърното време се нулира.

BIOS, чийто код се съхранява на отделен чип на дънната платка и се нарича CMOS, е отговорен за четене на системното време. Захранването се подава към този елемент чрез батерия, а недостатъчното количество енергия често води до нулиране на часовете и датите.

Времето се нулира, когато батерията на дънната платка е мъртва

Въпреки това, не само това води до неуспехи във времето, с други причини, които можете да намерите в нашата друга статия на линка по-долу.

Още подробности: Решаване на проблема с нулирането на времето на компютъра

Симптом 2: Настройките на BIOS се нулират

Както бе споменато по-горе, кодът на BIOS се съхранява в отделна секция на паметта, която се захранва от батерия. Настройките на този системен софтуер могат да летят всеки път поради изтощена батерия. След това компютърът ще се стартира с основната конфигурация или ще се появи съобщение, което ви подканва да зададете параметрите, например, ще се появи съобщението “Load Optimized Defaults” . Прочетете повече за тези уведомления в материалите по-долу.

Настройките на BIOS се нулират, когато батерията на дънната платка е ниска

Още подробности:
Какво е Load Optimized Defaults в BIOS
Коригиране на грешката "Моля, въведете настройката, за да възстановите настройката на BIOS"

Симптом 3: CPU охладителят не се върти

Някои модели на дънни платки работят с процесорен охладител, преди да започнат останалите компоненти. Първото захранване е през батерията. Когато енергията не е достатъчна, вентилаторът изобщо няма да може да започне. Ето защо, ако изведнъж сте спрели да работите с охладителя, свързан с CPU_Fan - това е повод да помислите за подмяна на CMOS батерията.

Охладителят не се върти, когато батерията на дънната платка е мъртва

Вижте също: Инсталиране и премахване на процесорния охладител

Симптом 4: Постоянно рестартиране на Windows

В началото на статията се фокусирахме върху факта, че различни откази се появяват само на някои дънни платки от отделни компании. Това се отнася и за безкрайното рестартиране на Windows. Това може да се случи дори преди появата на работния плот, след като се опитате да напишете или копирате файлове. Например се опитвате да инсталирате игра или да прехвърляте данни на USB флаш устройство, а няколко секунди след стартирането на тази процедура компютърът се рестартира.

Рестартирайте Windows, когато батерията е изтощена

Има и други причини за постоянното рестартиране. Препоръчваме ви да ги запознаете с материал от друг наш автор на следния линк. Ако факторите, предвидени там са изключени, то проблемът най-вероятно се крие в батерията.

Още подробности: Решаване на проблема с постоянното рестартиране на компютъра

Симптом 5: Компютърът не се стартира

Вече се преместихме на петия знак. Тя се проявява доста рядко и се отнася главно до собствениците на стари дънни платки, проектирани с остаряла технология. Факт е, че такива модели дори няма да дадат сигнал за стартиране на компютъра, ако CMOS батерията е мъртва или вече е на крачка от това, тъй като те нямат достатъчно енергия.

Ако сте изправени пред факта, че компютърът се включва, но няма изображение на монитора, мъртвата батерия не е свързана с това и трябва да потърсите причината в друга. Да се ​​занимаваме с тази тема ще помогне на другите ни ръководители.

Още подробности: Защо мониторът не се включва при включване на компютъра

Симптом 6: Шум и заекване

Както знаете, батерията е електрически компонент, който работи под напрежение. Факт е, че с понижаване на заряда могат да се появят малки импулси, които пречат на чувствителни инструменти, например микрофон или слушалки. В материалите по-долу ще намерите начини за премахване на шума и заекването на компютъра.

Още подробности:
Решаване на проблема със заекващия звук
Премахваме фоновия шум на микрофона

Ако всеки метод не успее, проверете устройствата на другия компютър. Когато проблемът се прояви само на вашето устройство, може би причината е провалена батерия на дънната платка.

На тази статия се стига до логично заключение. По-горе ви бяха запознати с шестте основни функции, които показват повредата на батерията на системната платка. Надяваме се, че предоставената информация помогна за справяне с работата на този елемент.

Вижте също: Смяна на батерията на дънната платка