На практика всяка съвременна технология, фокусирана върху работата с видео и аудио, е снабдена с HDMI конектор. За да се свържете в този случай не може да направи без подходящ кабел. За това какво е той и защо изобщо е необходимо, ще разкажем в нашата днешна статия.

За интерфейса

Съкращението HDMI означава Мултимедиен интерфейс с висока резолюция това означава "интерфейс за мултимедия с висока резолюция". Този стандарт се прилага за предаване на цифрови сигнали във висока (некомпресирана) разделителна способност и многоканален аудио сигнал със защита срещу копиране. Всъщност, обхватът на приложение е отговорът на въпроса какво е необходимо на HDMI за свързване на едно устройство (източник на сигнал) към друг (приемник и оператор) и това е ясно показано на илюстрацията по-долу.

Варианти на свързващо оборудване и оборудване чрез HDMI кабел

Нека дадем кратка аналогия: ако отхвърлим външния вид на конектори и кабели за връзка, интерфейсът, който разглеждаме, е по същество качествено подобрена версия на стандарта DVI, предхождащ я, използван за свързване на монитор към компютър. Важната разлика между първата и втората е, че поддържа не само видео данни, но и аудио. По-долу в параграф "How Different" има връзка към нашия материал, където се сравняват HDMI и DVI.

HDMI Standart

Когато се използва

Очевидно, тъй като HDMI е проектиран да предава видео и аудио, тогава той се използва в мултимедийно и компютърно оборудване. Сред тези персонални компютри (ако е по-точно графични карти и монитори), лаптопи, телевизори, декодери, игрови конзоли, плейъри (домашно кино, стереоуредби, радиостанции (включително автомобили), приемници и др.) , проектори, както и някои смартфони и таблети. На нашия сайт можете да намерите отделни материали за свързването на различни устройства чрез HDMI кабел, а линкове към някои от тях са представени по-долу.

Свързване на Play Station 4 с лаптоп чрез HDMI

Още подробности:
Свързване на компютър към телевизор
Как да свържете монитора към компютъра
Как да направите два екрана в Windows 10
Свържете PS3 към компютър
PS4 към PC връзка

Какви са типовете

Освен факта, че HDMI като стандарт се използва в различни области, по-точно, на различно оборудване и технологии, кабелите, използвани за директно свързване (и, следователно, конектори) са от четири типа. Основните им различия са в скоростта на пренос на данни, а понякога и функционалност. Всичко това подробно, както и съществуващите форм фактори, разказахме на нашия уебсайт в един от предишните материали.

HDMI кабел

Още подробности: Какво представляват HDMI кабелите

Как да изберем

Разбира се, знанието за това какво представлява HDMI кабел, където се използва и какъв вид е, е достатъчно само на теория. Много по-важна е практиката, а именно изборът на подходящ кабел за "пакета" на конкретни устройства един с друг, независимо дали става въпрос за телевизор и конзола или мултимедийна конзола, компютър и монитор или нещо друго. Вече сме отговорили на всички въпроси, които могат да възникнат от обикновен потребител преди покупка в отделна статия.

Избор на HDMI кабел за свързване на оборудване

Още подробности: Как да изберем HDMI кабел

Какво е различно

И така, идентифицирахме всички функции на HDMI, включително самите конектори и съответните кабели. Последното нещо, на което бих искал да обърна внимание, са различията на този интерфейс от други, свързани стандарти, използвани предимно в компютри и лаптопи за свързване на монитор. За всеки от тях на сайта ни има отделни материали, които препоръчваме да прочетете.

видове съединители за свързване на втори монитор към компютър в Windows 10

Прочетете повече: Сравняване на HDMI интерфейси със стандарти VGA , DVI , DisplayPort

заключение

В тази малка статия се опитахме да опишем накратко какво представлява HDMI кабелът, как е той и къде се използва. Можете да научите повече за всяка от разновидностите, въпроси по избор и сравнение с подобни интерфейси, от отделни материали на нашия уебсайт, линкове към които сме посочили по-горе.