Каква е скоростта на четене на твърдия диск?

Всеки потребител обръща внимание на скоростта, с която твърд диск се чете при покупка, тъй като от него зависи ефективността. Този параметър се влияе от няколко фактора едновременно, за което бихме искали да говорим в рамките на тази статия. Освен това ви препоръчваме да се запознаете с нормите на този индикатор и да ви обясни как да го измерите сами.

Какво определя скоростта на четене

Работата на магнитното запаметяващо устройство се извършва с помощта на специални механизми, работещи вътре в кутията. Те се движат, така че четенето и писането на файловете зависят пряко от скоростта на тяхното въртене. Сега златният стандарт се счита за скорост на шпиндела от 7200 оборота в минута.

Моделите с голяма стойност се използват в сървърните инсталации и тук трябва да се има предвид, че производството на топлина и консумацията на енергия по време на такова движение също са по-големи. Когато четете, главата на твърдия диск трябва да се премести към определена част от пистата, поради което има забавяне, което също влияе на скоростта на четене на информация. Той се измерва в милисекунди и оптималният резултат за домашна употреба е забавяне от 7-14 ms.

Скорост на шпиндела на твърдия диск на компютъра

Вижте също: Работни температури на различни производители на твърди дискове

Размерът на кеша също засяга въпросния параметър. Факт е, че при първия достъп до данните, те се поставят във временна памет - буфер. Колкото по-голям е обемът на това съхранение, толкова повече информация може да се побере, съответно, последващото му отчитане ще бъде извършено няколко пъти по-бързо. В популярните модели на устройства, инсталирани в компютри на обикновени потребители, е инсталиран буфер с размери 8-128 MB, което е достатъчно за ежедневна употреба.

Буфер за твърд диск за компютър

Вижте също: Какво е кеш на твърдия диск

Алгоритмите, поддържани от твърдия диск, също оказват значително влияние върху скоростта на устройството. Вземете, например, най-малко NCQ (Native Command Queuing) - инсталиране на хардуер, реда на командите. Тази технология ви позволява да приемате множество заявки едновременно и да ги възстановявате по най-ефективен начин. Поради това четенето ще се извършва няколко пъти по-бързо. Технологията TCQ се счита за по-остаряла, с някои ограничения за броя едновременно изпратени команди. SATA NCQ е най-новият стандарт, който ви позволява да работите с 32 екипа в даден момент.

Скоростта на четене зависи и от обема на диска, който е пряко свързан с местоположението на песните на устройството. Колкото повече информация, толкова по-бавно е преместването в необходимия сектор, а файловете е по-вероятно да бъдат записани в различни клъстери, което също ще се отрази на четенето.

Маркиране на клъстери и сектори на твърдия диск

Всяка файлова система работи според алгоритъма за четене и запис, което води до това, че производителността на същите HDD модели, но на различни файлови системи, ще бъде различна. Вземете за сравнение NTFS и FAT32 - най-използваните файлови системи в операционната система Windows. NTFS е по-предразположен към фрагментация на специфични системни области, така че дисковите глави извършват повече движения, отколкото когато е инсталиран FAT32.

Днес дискове все повече работят с Bus Mastering режим, който ви позволява да обменяте данни без участието на процесора. NTFS също използва късно кеширане, записвайки по-голямата част от данните в буфера по-късно от FAT32, и поради това страда скоростта на четене. Поради това може да се каже, че FAT файловите системи обикновено са по-бързи от NTFS. Няма да сравняваме всички FS, които са на разположение днес, просто показахме с пример, че има разлика в представянето.

Вижте също: Логическата структура на твърдия диск

И накрая, бих искал да спомена версията на интерфейса на SATA връзката. Първото поколение SATA има пропускателна способност от 1.5 GB / s, а SATA 2 има капацитет от 3 GB / s, което, използвайки съвременни дискове на по-старите дънни платки, може да повлияе и на производителността и да предизвика определени ограничения.

Интерфейс на твърдия диск

Вижте също: Начини за свързване на втори твърд диск към компютъра

Скорост на четене

Сега, когато разбрахме параметрите, които влияят на скоростта на четене, е необходимо да се намери оптималната производителност. Ние няма да вземем за пример конкретните модели, с различни скорости на въртене на шпиндела и други характеристики, а само уточни какви индикатори трябва да бъдат за удобна работа на компютъра.

В сметката трябва да се вземе предвид и фактът, че обемът на всички файлове е различен, така че скоростта ще бъде различна. Помислете за двете най-популярни опции. Файлове по-големи от 500 MB трябва да се четат със скорост от 150 MB / s, след което се считат за повече от приемливи. Системните файлове обикновено не заемат повече от 8 KB дисково пространство, така че приемливата честота на четене за тях ще бъде 1 MB / s.

Проверка на скоростта на четене на твърдия диск

По-горе вече сте научили за какво зависи скоростта на четене на твърдия диск и каква стойност е нормална. След това възниква въпросът как да се измерва самостоятелно този индикатор на съществуващо устройство. Това ще помогне на два прости начина - можете да използвате класическото Windows приложение "PowerShell" или да изтеглите специален софтуер. След тестовете веднага ще получите резултата. Подробни ръководства и обяснения по тази тема могат да бъдат намерени в нашия отделен материал на следния линк.

Проверка на скоростта на четене на твърдия диск

Още подробности: Проверете скоростта на твърдия диск

Сега сте запознати с информацията за скоростта на четене на вътрешни твърди дискове. Заслужава да се отбележи, че когато е свързан чрез USB конектор като външно устройство, скоростта може да бъде различна, освен ако не използвате порт версия 3.1, така че имайте това предвид, когато купувате диск.

Вижте също:
Как да направите външно устройство от твърдия диск
Съвети за избор на външен твърд диск
Как да ускорите твърдия диск