Не толкова отдавна на дънната платка имаше два моста, които бяха компонентите на дънната платка, които свързваха различните елементи, които бяха свързани към нея. И като всяка активна връзка в работата на компютър, те консумираха енергия и се затопляха. В тази статия ще разгледаме защо южният мост на дънната платка се загрява, както и възможните начини за решаване на този проблем.

Какво представлява южният мост на дънната платка

Наречен южен мост, тази микросхема е разположена в долната част на дънната платка и е отговорна главно за работата на твърди дискове, PCI конектори (аудио карта и мрежова карта), USB контролери, устройства за въвеждане и извеждане, клавиатура, мишка и правилната настройка на системното време. Следователно отоплението на това устройство се дължи на нормалната работа и на факта, че токът също се провежда през него, както и през други елементи на компютъра. Но необичайното отопление може да сигнализира за дефицит в охладителната система или повреда на споменатото устройство.

Строго погледнато, за системата като цяло южният мост не е толкова важен, колкото северният, който отговаря за всички останали аспекти на работата. Въпреки това, без адекватна работа на този контролер, стартирането на компютъра ще бъде поне трудно.

Прочетете също: От какво се състои дънната платка

Това устройство изглежда така на дънната платка:

Southbridge с радиатор на дънната платка

На пръв поглед изглежда, че това е просто радиатор, който отвежда топлината от самата дънна платка, но под него е мостов чип, който генерира самата топлина и се нуждае от охлаждане. Ако уловите компютъра си от факта, че се включва веднъж и / или се стартира за дълго време, системното време се губи, USB портовете и устройствата не работят или работят неправилно, докато това се наблюдава нередовно, но гарантирано в моменти на натоварване, това е ясен знак за проблеми с южния мост и най-вероятно е прегряване.

Прочетете също:
Ръководство за диагностика на компютърната дънна платка
Основни неизправности на дънната платка

Причина 1: Липса на охлаждане

По логична мисъл може да се заключи, че прегряването възниква или от прекомерно генериране на топлина, или поради неадекватна система за отвеждане на топлината. Освен това, появата на такава ситуация не винаги е резултат от манипулация от потребителя. Това може да е дизайнерски недостатък на дънната платка, който не влияе върху производителността на други елементи, но също така е вероятно устройството просто да не може да се справи с поставените задачи поради своята архаичност. В съвременните дънни платки функциите на моста се изпълняват от чипсет и той се охлажда с помощта на процесорен охладител. Затова не отстъпвайте от баналното претоварване на „стареца“ с все повече и повече нови устройства.

Прочетете също: Модерно компютърно процесорно устройство

Не всеки производител на компоненти поставя радиатор на южния мост, така че нагряването на чипа веднага да отиде във въздушното пространство на системния блок и след това да се разреди от охладители, които работят за продухване и продухване.

Southbridge без радиатор на дънната платка

Но дори и при позициониран радиатор, топлината може да се разсейва неефективно, ако мостът е под голямо натоварване. В този случай охлаждащата система трябва да бъде предотвратена поне, което ще обсъдим по-късно, тъй като това е общо решение за причините за прегряване.

Причина 2: Нарушаване на целостта / повреда

Както при всеки компютърен компонент, южният мост може да бъде повреден. Тъй като това е един от многото крехки компютърни елементи, дори лек удар по дънната платка ще бъде изпълнен с. Течностите върху чипа или пренапреженията на тока също ще имат разрушителен ефект върху устройството.

Наводненият South Bridge IC е премахнат от дънната платка

Този компонент обаче може да е повреден, но функционален.В същото време той просто излъчва повече топлина, отколкото е било предвидено, но това не е непреодолима пречка за работата на южния мост.

Прочетете също: Признаци на изгоряла дънна платка

Ако сте изправени пред проблема с прегряването на този контролер, но той запазва работните си функции, като ви уведомява за себе си само по време на пикови натоварвания, след това постъпете по следния начин:

 1. Премахнете стойките на радиатора за вашия южен мост. Ако имате чип без радиатор, преминете към следващата стъпка.
 2. Монтира радиатора на южния мост на дънната платка

 3. Почистете самия чип и прилежащата повърхност на радиатора от стара термопаста, прах и други неща. За предпочитане с кърпа без власинки, използвайки алкохол или течност, съдържаща алкохол.
 4. Чип Southbridge без радиатор на дънната платка

 5. Нанесете нова (по-добра) термопаста на тънък слой върху южния мост.
 6. Термална паста, нанесена върху чипа Southbridge на дънната платка

  Забележка: особено внимателните читатели могат да забележат, че екранната снимка е процесор за лаптоп, но не се притеснявайте за това, процесът на нанасяне на термо паста винаги е идентичен и не се променя в зависимост от това кой чип е нанесен върху повърхността на чипа.

  Прочетете също:
  Как да изберем термо паста
  Научете се да прилагате термична паста върху процесора

 7. Поставете отново радиатора. В идеалния случай, за по-добро разсейване на топлината, трябва да замените стандартния алуминиев радиатор с меден и да инсталирате отделен охладител върху него (и радиатор, ако няма такъв първоначално).
 8. Охлаждаща система на южния мост, състояща се от охладител и радиатор на дънната платка

Разбира се, намирането на радиатори за южния мост при настоящите условия не е лесна задача, въпреки че на Aliexpress няма такова нещо и не винаги е препоръчително да купувате цял охладител, само за да охладите този остарял елемент. Следователно ще бъде достатъчно да почистите и, ако е възможно, да поставите допълнителен или по-мощен охладител за подаване на въздух към системния блок.

Прочетете също:
Плащане в AlIExpress
Свързване на охладител или вентилатор към дънната платка

Съвсем различен разговор ще бъде, когато чипът вече не може да осигури пълна производителност, дори когато компютърът не работи или изобщо не позволява на системата да се стартира. Тогава остават само радикални пътища: смяна на моста или цялата дънна платка.

Премахване на Южния мост от дънната платка

За съжаление процедурите за подмяна на къщи ще бъдат изключително трудни. За да направите това, трябва да разполагате с подходящо оборудване и умения за запояване на новия чип, да не говорим за резервния южен мост. Ако по някаква причина тази стара дънна платка ви е скъпа, когато долният й чип започне сериозно да се прецаква, а горният метод и дори отделен охладител на радиатора не помогна, по-добре е незабавно да го занесете в сервиза и да го предадете на специалисти. В противен случай препоръчваме да замените дънната платка с по-нов модел, при който потенциалните проблеми с южния мост вече няма да бъдат нарушени поради липсата му.

Изложихме причините, поради които южният мост на дънната платка се загрява. Може да е като липса на охлаждане, причинена от натоварването на устройството, или дизайнерски недостатъци в дънната платка, но също така си струва да се вземат предвид възможните повреди на устройството. В такива ситуации е необходимо да се извършат мерки за поддръжка на системата за отвеждане на топлината или да се подмени споменатото устройство и е по-добре да се закупи нов модел на дънната платка.

Прочетете също:
Избор на дънна платка за вашия компютър
Избор на дънна платка за игрален компютър
Избираме дънната платка за процесора