Как да изберем дънна платка за компютър с игри

Сега много потребители предпочитат да сглобяват компютър самостоятелно, вместо да отидат в магазина, за да закупят готов монтаж. Такова решение ще ви помогне не само да спестите пари, но също така ще ви позволи да разберете тънкостите на системата, да изберете компонентите за себе си и да осигурите запас за по-нататъшно подобрение. Дънната платка е първият компонент, на който трябва да обърнете внимание, когато купувате цялото желязо. Днес бихме искали да се съсредоточим върху основните характеристики на този компонент при сглобяването на компютър за игри.

Избор на дънна платка за игрален компютър

Както знаете, пазарът на дънни платки е пълен с голямо разнообразие от модели, вариращи от бюджетни опции за офиси до серия от висок клас, които имат слотове за два процесора или четири видеокарти на борда. Има определени параметри, които е важно да се вземат предвид при избора на хардуер за игри, защото от дънната платка зависи колко мощно може да се окаже устройството в крайна сметка. След това ще поговорим подробно за всички тези параметри.

Формов фактор

Първият приоритет е да изберете правилния размер. Трябва да се разбере, че мощната игрална машина почти никога не е компактна и ако правите такава сглобка, тогава с различни специфични функции, например, неформатирано захранване, малка видеокарта, обмислено охлаждане до най-малкия детайл. Следователно, ние ще надграждаме на стандартни везни и ще вземем за пример ATX и XL-ATX.

Форматният фактор на различни дънни платки за игрален компютър

Форматният фактор ATX е на пето място в списъка на дънните платки по размер и е с размери 305 × 244 мм. Тази опция е стандартна и ще бъде оптимална за почти всички видове сглобки. Съветваме ви да се спрете на този конкретен тип, ако няма да инсталирате повече от две видеокарти. XL-ATX е малко по-голям формен фактор с размери 345 × 262 мм. Разбира се, ще бъде по-трудно да се намери подходящ калъф за този размер, но XL-ATX се препоръчва за тези, които искат да инсталират повече от два графични адаптера. След като определите подходящия размер, можете спокойно да пристъпите към избора на случая, задаване на подходящите параметри за търсенето в онлайн магазина или уточняване на вашите желания към продавача-консултант.

Вътрешното пространство на кутията на компютъра след инсталирането на аксесоари

В същото време имайте предвид, че мощните компоненти обикновено консумират голямо количество енергия, която се преобразува в топлина. Колкото по-малко свободно пространство е вътре в кутията, толкова по-висока е температурата там. Ето защо, направете избора на разглежданото желязо, като вземете предвид факта, че в устройството ще има достатъчно място за нормална циркулация на въздуха, генерирана от работещите охладители за издухване и издухване.

Прочетете също: Как да изберем случай за компютър

гнездо

Може би трябва да се спрете на чипсета и сокета и да поговорите подробно за тях, така че дори и начинаещ потребител да няма въпроси с избора на оптималните характеристики. Първо, нека поговорим за процесорния гнездо - конектора на дънната платка, където е инсталиран процесорът. Intel и AMD са популярни производители на процесори и затова ще надградим техните контакти. При производството на нови компоненти техните съединители се модернизират, като се вземат предвид новите технологии, капацитет и консумация на енергия, така че някои от тях остават актуални, а други остаряват. Нека анализираме само поддържаните и най-производителните конектори от двете споменати компании.

Прочетете също:
Разберете гнездото на дънната платка
Разберете гнездото на процесора

AMD

Ако има много малки метални крака на дънната платка в гнездото на процесора, тогава хардуерът е предназначен за инсталиране на процесор от AMD, защото Intel, напротив, има краката на самия процесор. Освен това AMD има някои гнезда, които са напълно съвместими с предишни версии, например AM3 + поддържа AM3. Прочетете повече за съвместимостта на всички видове на официалния уебсайт, за да предотвратите грешки при избора на компоненти.

Гнездо за дънна база на AMD

Що се отнася до гнездата, на които се препоръчва да се обърне внимание, един от новите е AM4, следван от AM3 + и AM3. По-старите AM2 + и AM2 се използват от доста слаби процесори, които не са подходящи за игри.

Прочетете също: Процесори за AMD FM2 Socket

Intel

Винаги можете да спорите за качеството на продуктите на Intel и AMD, сравнявайки ги помежду си, но засега няма ясен лидер и потребителите предпочитат различни компании. От горния параграф вече знаете за метода за определяне на модела на дънната платка за Intel, остава само да разберете видовете гнезда. Веднага по-добре да изхвърлите LGA 775, 1156 и 1366, като предпочитате по-новите версии.

Гнездо на дънната платка на базата на INTEL

За новите версии на гнездата си струва да поговорим по-подробно. Онези, които желаят да сглобят бюджетен геймърски комплект, се съветват да разгледат LGA 1151, 1150 и 1155. Последното поколение процесори от деветата серия е инсталирано в гнездото LGA 1151 V2, което има същото гнездо като LGA 1151, но има различен принцип на работа. От това следва, че през 1151 г. можете да поставите Intel Core i7 9700k, но той няма да работи. Ето защо, когато сглобявате компютър от най-висок клас, проверете тази характеристика.

Прочетете също: Процесори за Intel LGA 1150 Socket

За да обобщим гнездото, ако искате да имате евтина игрална система на AMD, трябва да изберете AM3 + и AM3, най-мощното решение е AM4. В случая на Intel по-евтините решения са LGA 1155 и 1150, а за най-новата серия процесори - LGA 1151 и 1151 V2. Прочетете повече за избора на процесор в другия ни материал по-долу.

Прочетете също:
Избор на процесор за компютъра
Избираме дънната платка за процесора

чипсет

Чипсет е блок от микросхеми, които осигуряват правилното взаимодействие на всички компоненти, свързани към дънната платка. Той определя максималната производителност и скорост, които се предоставят на целия хардуер. Когато избирате дънна платка за игри, този параметър трябва да се вземе предвид. Днес няма да анализираме подробно принципа на работа на всеки тип чипсет и отделни мостове, можете да прочетете за това в другата ни статия на следния линк, но просто искаме да поговорим за онези версии, които ще бъдат най-подходящи за игрални компютри.

Прочетете също: От какво се състои дънната платка

В Intel модерните серии от чипсети включват серии 6 , 7 и 8 , и те също са етикетирани. Най-продуктивните версии са тези с маркировка X и P. По-долу виждате пример на диаграмата за чипсет Z77, която демонстрира всички поддържани функции. Именно по този принцип се избира Intel-базирана дънна платка.

Схематичен изглед на работата на чипсета на дънната платка на INTEL

Чипсетите AMD имат някои разлики с Intel. Например Axx (под процесор с вградено видео ядро), 8xx и 9xx се считат за модерни серии. Маркировките на буквите означават следното:

  • G или V - наличието на интегриран графичен адаптер в чипсета;
  • X или GX - възможност за свързване на две отделни графични карти с разделителна мощност еднакво към всяка;
  • FX - най-продуктивната версия с поддръжка на всички налични функции и осигуряване на пълна мощност на всяка видеокарта.

На изображението по-долу виждате пример за поддържаните функции на 790GX чипсет.

Схематичен изглед на работата на чипсета на дънната платка на AMD

RAM слотове

RAM служи като устройство за временно съхранение по време на различни операции. Ако браузърите или различните офис програми обикновено не консумират повече от няколко гигабайта RAM, тогава почти всички съвременни игри се разработват, като се вземе предвид инсталирането на компютър на поне 8-16 GB DDR4 формат, за да се осигури удобен геймплей. От това можем да заключим, че дънната платка трябва задължително да поддържа най-новата версия на RAM и да има на борда необходимия брой конектори за нейната инсталация. Тук всичко зависи от избраните скоби, например може да бъде от 2 до 16 GB (това активира двуканалния режим) или 4 до 8 за активиране на четириканалния режим. Споменатите режими в активно състояние осигуряват значително увеличение на производителността, основното е, че те са умиращи от един и същ модел или поне от един производител.

RAM слотове на дънната платка

Прочетете също: Как да изберем RAM за компютър

PCI слотове

Всяка дънна платка вече има няколко PCI и PCI-Express слота. Тези два типа се различават само по своята функция на работа и честотна лента, следователно, видеокартите са инсталирани в PCI-E, за да се осигури най-добрата производителност. Изборът на броя на такива портове на дънната платка следва от наличието на дискретни графични карти, звукови карти, мрежови адаптери и телевизионни тунери, защото всички те са свързани чрез този вход. Разбира се, трябва първо да обърнете внимание на най-новите версии на портове 2.0 и 3.0 с честотна лента x16 и x32, но допълнителните конектори, където инсталирате, например, мрежов адаптер, могат да бъдат x8 или x12.

PCI слотове за инсталиране на части на дънната платка

Прочетете също:
Избор на подходяща графична карта за вашия компютър
Изберете графична карта за дънната платка
Свързваме две видеокарти към един компютър

SATA конектори

Както знаете, почти всяка съвременна игра заема много място в медиите. Обикновено размерът варира от 100 до 300 GB. Въз основа на тази информация би било логично да закупите достатъчно голям твърд диск или дори няколко, за да съхранявате всички приложения. Най-доброто решение е да закупите отделен SSD, за да инсталирате операционната система върху него, и вече да поставите игрите на HDD, който е свързан чрез най-новата версия на SATA, което гарантира максимална скорост. Обемът на устройството директно зависи от изискванията на потребителя, така че го изберете сами, като не забравяте да определите броя на SATA портовете на системната платка. В нашия отделен материал ще намерите подробни ръководства за избор на твърд диск и SSD.

SATA конектори на дънната платка за игралния компютър

Прочетете също:
Съвети за избор на външен твърд диск
Най-добрите производители на твърди дискове

Съединители на задната стена на системния блок

Ако вече говорихме за конекторите на дънната платка, не можете да пренебрегнете блока с портове, разположен на задната стена. Обикновено се състои от няколко конектора, всеки от които може да бъде полезен за потребителя, докато работи за компютъра. Ще подчертаем някои от най-важните компоненти, които трябва да присъстват на всеки борд на компютър за игри:

Съединители на гърба на дънната платка

  • USB портове Всеки геймър свързва няколко игрови устройства към компютъра наведнъж. Повечето от тях са свързани чрез USB конектор. Следователно, трябва да изчислите възможния брой периферни устройства и да изберете модел на платката, въз основа на това. Важно е да се има предвид, че USB версиите са различни, например старата версия се счита за 2.0, а новата версия 3.0, осигуряваща най-добра производителност. USB 3.0 е маркиран на дънната платка в син цвят за удобство;
  • Ethernet. Сега почти всички модели платки са оборудвани с вградена мрежова карта, която ви позволява да се свържете към мрежата с помощта на един проводник с усукана двойка. Ширината на лентата на такъв конектор е напълно достатъчна, за да се справи дори с максималната възможна скорост, така че основното е просто да се уверите, че такъв порт е наличен;
  • Video. Ако говорим за сглобяването на играта, веднага е ясно, че там ще бъдат включени една или повече дискретни графични карти, където мониторът ще бъде свързан. Не забравяйте обаче, че понякога изображението не се показва, докато драйверът не е инсталиран или графичният адаптер не успее. В този случай остава само да се свържете към интегрираното видео ядро ​​чрез съответния конектор на дънната платка. Ето защо, когато избирате, препоръчваме да вземете предвид наличието на HDMI или DVI видео конектори. Почти всички платки имат VGA, но на съвременните монитори той често липсва;
  • Audio. Повечето модели на този компонент са оборудвани с интегрирана звукова карта. В бюджетните опции броят на конекторите за високоговорители и микрофон не надвишава три, в по-скъпите опции може да има шест. Червеното е за микрофон, зеленото е за високоговорителите / слушалките, а синьото - за свързване на външни източници. Други налични портове се използват като допълнителни портове при свързване, например субуфер;

Не взехме предвид различни декоративни аксесоари, например светодиоди около целия периметър на платката, тъй като такива детайли не влияят на производителността и не правят компютъра по-игрален. Изборът на такива външни функции зависи само от потребителя.

Днес ви запознахме с основните характеристики на дънните платки, на които трябва да обърнете внимание, когато сглобявате компютър за игри. Заслужава да се отбележи, че сега на пазара има много добри производители от различни ценови сегменти, така че конкретните препоръки за марките тук са ненужни, трябва да започнете само от бюджета и нуждите си.

Прочетете също: Как да сглобявате компютър за игри