Свързване на дънната платка към кутията

Дънната платка е един от най-важните елементи на компютъра, свързващ всички останали компоненти в една система. Обикновено се монтира първо в корпуса, след което към него се свързват други компоненти и се свързват проводниците. Този материал ще бъде посветен на подробен анализ на метода за монтиране на дънната платка в блок с подробно описание на всяка стъпка и визуални илюстрации.

Вижте също: Ролята на дънната платка в компютъра

Инсталирайте дънната платка в кутията на компютъра

Структурата на различните модели на дънни платки е почти същата, а монтирането на кутията винаги съответства на дупките на самия компонент, така че единственото нещо, за което трябва да се притесняваме, е форм-факторът. Те идват в различни размери, всъщност, като системни блокове. Ето защо е важно да изберете съвместими части. Прочетете за това в другите ни материали на следните връзки.

Вижте също:
Избор на дънна платка за компютър
Как да изберем компютърна кутия

Що се отнася до закрепващите елементи, те винаги са в кутиите с дъската и кутията, защото трябва само да намерите подходяща отвертка за завинтване на винтовете. След като подготвите инструментите и разопаковате ютията, можете спокойно да се придвижите до началото на сглобяването.

Стъпка 1: Демонтиране на кутията

Кутиите от кутията винаги се доставят затворени. Също така трябва да премахнете страничния панел, за да получите достъп отвътре. Всичко зависи от структурата на самата единица. Понякога панелът се монтира на ключалки, винтови съединения или стандартни винтове. Ако е невъзможно да се справите със структурата сами, вижте инструкциите, включени в комплекта, тя винаги съдържа цялата необходима информация за разглобяването.

Отваряне на страничния панел на кутията на компютъра за инсталиране на дънната платка

Стъпка 2: Инсталирайте и защитете дънната платка

Основната процедура е инсталирането и обезопасяването на платката в системната единица. Независимо от моделите на тези два компонента, целият процес се извършва по същия начин:

  1. Щом влезете в кутията, вие със сигурност ще се натъкнете на четирите крака на планината, които ще бъдат успоредни един на друг. Те са предназначени за инсталиране на дънната платка. Факт е, че платката не трябва да влиза в контакт със стените на уреда, тъй като това понякога води не само до прегряване, но и до електрическа верига.
  2. Крака за инсталиране на дънната платка в компютърна кутия

  3. След откриването на краката, трябва да намерите съответните съединители на самата платка и да ги сравните с фиксиращите елементи.
  4. Дупки за инсталиране на дънната платка на краката на кутията

  5. Поставете компонентите вътре в системния модул, като се уверите, че сте избрали правилното място, т.е. съединителите за USB портове, 3.5MM изходите, а други трябва да бъдат поставени в предвидените за тях места. Ако парче пластмаса пречи на поставянето на портове, то трябва да бъде премахнато - това е съвсем нормално, когато на устройството има допълнителни дялове.
  6. Заден панел на корпуса на компютъра с конектори за дънната платка

  7. Остава само да намерите винтовете, които идват с желязото и ги затегнете плътно във всичките четири отвора. Основното нещо е да не се прекалява, защото дъската е доста крехка и със силен физически ефект може да предизвика пляскане.

Когато сте убедени, че платката е здраво седнала на мястото си и ще поддържа точно натоварването на другите компоненти, можете да преминете към следващата инсталационна стъпка, която също е задължителна и отговаря за работата на целия компютър.

Стъпка 3: Свързване на предната част на шасито

Обикновено на предния панел на кутията се поставят допълнителни аудио изходи, няколко USB конектора и бутон за захранване. Понякога има допълнителни елементи, като например осветление, което вече зависи от модела на самото устройство. Всички тези компоненти се нуждаят не само от допълнителна мощност, но и трябва да бъдат свързани към дънната платка за успешно импулсно предаване. Подробно ръководство за тази задача можете да намерите в нашата друга статия, като кликнете върху връзката по-долу.

Свързване на предния панел на кутията с дънната платка

Още подробности: Свързване на предния панел към дънната платка

Стъпка 4: Инсталирайте останалите компоненти

Сега дънната платка е напълно готова да инсталира останалите компоненти на компютъра. Това включва - процесор, видео карта, RAM, твърд диск и DVD диск. Всичко това се монтира последователно в подходящите конектори и се подготвя за свързване на допълнителна мощност. Ще намерите необходимите инструкции по тази тема в другите ни материали по-долу.

Вижте също: Връзка с дънната платка процесор / RAM / видео карти / твърд диск

Стъпка 5: Свържете захранването

Без захранване не само дънната платка, но и всички други компоненти на компютъра няма да работят. Почти винаги захранването е монтирано последно, така че монтирането на други части не пречи на кабелите, още повече, че е толкова лесно. Захранващото устройство е монтирано в предвиденото за него пространство, в повечето случаи проводниците се извеждат през отворите на задния панел, образувайки компетентно управление на кабелите. Само след свързване на всички кабели компютърът ще бъде готов за работа.

Свързване на захранването към дънната платка на компютъра

Вижте също:
Свързваме захранването към дънната платка
Свързване на захранването към компютъра
Свързваме видеокартата към захранването.

Това е мястото, където нашият водач свършва. Както виждате, цялата процедура на сглобяване започва с монтирането на дънната платка. В края на целия процес можете да затворите страничния капак и да стартирате компютъра за първи път, като първо свържете монитора и другите необходими периферни устройства.

Вижте също: Pinout конектори дънната платка