Дънната платка свързва всички компоненти на компютъра и им позволява да работят нормално. Той е основният компонент на компютъра, той отговаря за много процеси и създава една система от цялото оборудване. След това ще разгледаме подробно всичко, за което отговаря дънната платка, и ще говорим за неговата роля.

Защо се нуждаете от дънна платка на компютър

В момента пазарът на компоненти за персонални компютри е натъпкан с дънни платки на различни модели и производители. Всички те се отличават с настоящите конектори, допълнителна функционалност и дизайн, но изпълняват същата роля. Може да е трудно да изберете дънна платка, затова препоръчваме да поискате помощ от другата ни статия в линка по-долу и сега ще продължим да разглеждаме за какво отговаря този компонент.

Видове дънни платки

Повече подробности:
Избор на дънна платка за компютър

Комбиниране на компоненти

На дънната платка е инсталиран процесор, RAM, видеокарта, твърд диск и SSD. Освен това има допълнителни съединители за захранване, които осигуряват функционирането на бутоните на компютъра. Всичко, което трябва да свържете, се намира на самия панел на борда на определените места.

Структурата на дънната платка

Вижте също: Свързваме дънната платка към системния модул

Единна работна система за периферни устройства

Всеки потребител свързва различни периферни устройства към компютъра, било то само клавиатура, мишка или принтер. Конекторите на дънната платка преобразуват цялото това оборудване в една система, която помага да взаимодействате с компютъра, за да изпълнявате определени I / O функции.

Конектори за периферни устройства на дънната платка

Вижте също:
Как да свържете клавиатурата към компютъра
Как да свържете геймпад на PS3 към компютър
Как да свържете принтера към компютъра
Отстраняване на проблеми с видимостта на USB устройства в Windows 7

Някои компоненти не са свързани чрез USB, но изискват допълнителни манипулации. Това важи например за устройството или предния панел на системния модул. Обърнете се към връзките по-долу за подробни инструкции за свързването на тези части към дънната платка.

Повече подробности:
Свързване на предния панел към дънната платка
Свържете устройството към дънната платка

Съобщаване на централния процесор с аксесоари

Както знаете, процесорът редовно комуникира с други компоненти, осигурявайки правилната им работа. Дънната платка не само ги обединява, но и допринася за осъществяването на такава връзка. Можете да прочетете повече за ролята на процесора на компютър в нашия друг материал на връзката по-долу.

Процесор, свързан към дънната платка

Вижте също:
Избор на процесор за компютъра
Избираме дънната платка за процесора
Инсталиране на процесора на дънната платка

Прехвърляне на изображение за показване

Сега почти всеки процесор е оборудван с вграден видео ядро. Не всеки потребител има възможност да закупи отделен графичен адаптер. Ако мониторът е свързан чрез дънната платка, той отговаря за показването на изображението на екрана. В новите модели дъски изходът се осъществява чрез DVI, DisplayPort или HDMI видео интерфейс.

Съединители за видео интерфейс на дънната платка

Вижте също:
Избор на графична карта под дънната платка
Свързваме новата видеокарта със стария монитор
Как да включите HDMI на лаптоп

Що се отнася до сравнението на горепосочените видео интерфейси, не може да има точен отговор, тъй като всеки има свои предимства и недостатъци. Ако искате да знаете какъв вид съединение да използвате, обърнете внимание на материалите в връзките по-долу.

Повече подробности:
Сравнение на VGA и HDMI връзки
Сравнение между HDMI и DisplayPort
DVI и HDMI сравнение

Предаване на звук

Въпреки че вградените звукови карти в дънната платка не могат да бъдат сравнени по качество с дискретните, те все пак осигуряват нормално предаване на звука. Можете да свържете слушалки, високоговорители и дори микрофон към специален конектор и да отидете на работа след инсталирането на драйверите за звука.

Пренасяне на звука през дънната платка

Вижте също:
Свързване и настройване на високоговорители на компютър
Опции за свързване на събуфър към компютър
Настройване на слушалки на компютър с Windows 7

Интернет достъп

На практика всеки модел на дънната платка има интегриран мрежов адаптер. Той ви позволява да свържете компютър с маршрутизатор или модем през LAN кабел. В допълнение, моделите със средни и високи ценови нива могат да имат вграден Wi-Fi модул, който осигурява безжична връзка с интернет. Bluetooth също отговаря за прехвърлянето на данни, което често се среща в таблата за лаптоп и много рядко в компютърните.

LAN конектор на дънната платка

Вижте също:
5 начина за свързване на компютъра с интернет
Интернет връзка от Rostelecom на компютър

Както при всеки компонент, дънната платка понякога се счупва, стартират се проблеми или части трябва да бъдат заменени. Други автори на нашия сайт вече са написали препоръки за решаване на най-популярните задачи и проблеми, свързани с въпросното оборудване. Прочетете ги на линковете по-долу.

Повече подробности:
Смяна на батерията на дънната платка
Какво да направите, ако дънната платка не започне
Основни повреди на дънната платка
Наръчник за диагностика на дънната платка

По-горе, говорихме за ролята на дънната платка в компютъра. Както можете да видите, това е доста сложно устройство, което контролира всички компоненти и осигурява свързването на определено количество периферно оборудване. Надяваме се, че статията ви е полезна и сега знаете защо компютърът се нуждае от дънна платка.

Вижте също:
Разпознаване на гнездото на дънната платка
Определете модела на дънната платка
Ние признаваме ревизията на дънната платка от Gigabyte