Има ситуации, в които трябва да включите компютъра от разстояние. Този процес се осъществява чрез интернет и изисква предварителна конфигурация на оборудване, драйвери и софтуер. Ще ви разкажем подробно за стартирането на компютър през мрежата чрез популярна програма за дистанционно управление. TeamViewer , Нека да сортираме цялата последователност от действия.

Включете компютъра по мрежата

BIOS има стандартен инструмент Wake-on-LAN, активирането на който ви позволява да стартирате компютъра си чрез интернет, като изпратите конкретен пакет съобщения. Основната връзка в този процес е гореспоменатата програма TeamViewer. По-долу в картинката можете да намерите кратко описание на алгоритъма за събуждане на компютъра.

Алгоритъм за събуждане в компютъра чрез TeamViewer

Изисквания за пробуждане

Съществуват редица изисквания, които трябва да се спазват, за да може даден компютър да бъде стартиран успешно с помощта на Wake-on-LAN. Помислете по-подробно:

 1. Устройството е свързано към мрежата.
 2. Мрежовата карта има вграден Wake-on-LAN.
 3. Устройството е свързано към интернет чрез LAN кабел.
 4. Компютърът се прехвърля в състояние на сън, хибернация или се изключва чрез "Старт" - "Изключване" .

Когато всички тези изисквания са изпълнени, операцията трябва да се извърши успешно, когато се опитвате да включите компютъра. Нека анализираме процеса на създаване на необходимото оборудване и софтуер.

Стъпка 1: Активирайте Wake-on-LAN

На първо място, трябва да активирате тази функция чрез BIOS. Преди да започнете този процес, уверете се отново, че инструментът за събуждане в интернет е инсталиран на мрежовата карта. Открийте информация на уеб сайта на производителя или в наръчника за оборудване. След това направете следното:

 1. Въведете BIOS по удобен начин.
 2. Повече подробности: Как да влезете в BIOS на компютъра

 3. Намерете секцията "Power" или "Power Management" . Имената на дяловете могат да се различават в зависимост от производителя на BIOS.
 4. Преминете към управлението на захранването в BIOS

 5. Активирайте Wake-on-LAN като зададете стойността на параметъра на "Enabled" .
 6. Активиране на Wake-on-LAN в BIOS

 7. Рестартирайте компютъра след запаметяване на промените.

Стъпка 2: Конфигурирайте мрежовата карта

Сега трябва да стартирате Windows и да конфигурирате мрежовия адаптер. Няма нищо трудно в това, всичко се прави само за няколко минути:

Моля, имайте предвид, че за да промените настройките, ще имате нужда от администраторски права. Подробни указания за получаването им можете да намерите в нашата статия на линка по-долу.

Повече подробности: Как да получите администраторски права в Windows 7

 1. Отворете "Старт" и изберете "Контролен панел" .
 2. Преминаване към контролния панел в Windows 7

 3. Намерете раздела "Управление на устройства" и го стартирайте.
 4. Отидете в Диспечера на устройствата в Windows 7

 5. Разширете раздела "Мрежови адаптери", щракнете с десния бутон върху линията с името на използваната карта и отидете в "Properties" .
 6. Търсете мрежов адаптер в Windows 7

 7. Преместете се в менюто "Управление на захранването" и активирайте колоната "Разрешаване на това устройство да изведе компютъра от режим на готовност" . Ако тази опция е деактивирана, първо активирайте "Разрешаване на това устройство да се изключи, за да спестите енергия".

Променете настройките на мрежовия адаптер в Windows 7

Стъпка 3: Конфигурирайте TeamViewer

Последната стъпка е създаването на програмата TeamViewer. Преди това ще трябва да инсталирате софтуера и да създадете профила си в него. Това се прави много лесно. Ще намерите всички подробни инструкции в другата ни статия. След регистрацията трябва да направите следното:

Повече подробности: Как да инсталирате TeamViewer

 1. Отворете изскачащото меню " Разширени " и отворете Опции .
 2. Превключете към опциите в TeamViewer

 3. Кликнете върху раздела "Основни" и кликнете върху "Връзка към профила" . Понякога ще трябва да въведете паролата си за имейл и парола за връзка, за да се свържете с профила си.
 4. Свържете компютър с TeamViewer

 5. В същата секция, близо до точка "Wake-on-LAN", кликнете върху "Конфигурация" .
 6. Превключете в Wake-on-LAN конфигурация в TeamViewer

 7. Ще се отвори нов прозорец, където трябва да поставите край до "Други приложения на TeamViewer в същата локална мрежа" , посочете идентификационния номер на оборудването, от което ще бъде изпратен сигналът, за да се включи, кликнете върху "Добавяне" и да запазите промените.
 8. Конфигуриране на Wake-on-LAN в TeamViewer

Вижте също: Свързване с друг компютър чрез TeamViewer

След като завършите всички конфигурации, препоръчваме да тествате устройствата, за да сте сигурни, че всички функции работят правилно. Такива действия ще помогнат да се избегнат проблеми в бъдеще.

Пробудете компютъра чрез програмата TeamViewer

Сега просто трябва да прехвърлите компютъра в някой от поддържаните режими за събуждане, да проверите интернет връзката и да отидете в TeamViewer от хардуера, определен в настройките. В менюто "Компютри и контакти" намерете устройството, което искате да се събудите, и кликнете върху "Събуждане" .

Вижте също: Как да използвате TeamViewer

По-горе разгледахме стъпка по стъпка процеса на създаване на компютър за по-нататъшното му пробуждане чрез Интернет. Както можете да видите, няма нищо сложно в това, просто трябва да следвате инструкциите и да проверите изискванията за успешно включване на компютъра. Надяваме се статията Ви да ви помогне да разберете тази тема и сега пускате устройството си през мрежата.