Напълно работеща операционна система е 100% заредена сама, без да е необходима намеса на потребителя. Въпреки това, в случай на известни проблеми в самото начало на стартирането на компютъра, на черния фон се появява съобщение, което изисква да натиснете клавиша F1, за да продължите. Ако такова известие се появява всеки път или не позволява на компютъра да започне изобщо, трябва да разберете какво причини това явление и как да отстраните проблема.

Компютърът иска да натисне F1 при стартиране

Изискването за натискане на F1 при стартиране на системата се дължи на различни ситуации. В тази статия ще разгледаме най-често и ще ви кажа как да ги поправите, като изключите заявката за натискане на клавиш.

Веднага е важно да се отбележи, че операционната система в този случай няма нищо общо с въпросния проблем, тъй като тя се формира веднага след включването, без да се достигне стартирането на операционната система.

Причина 1: BIOS настройките не са успели

BIOS настройките често се губят след рязко изключване на компютъра от захранването или след като компютърът е напълно изключен от захранването за определен период от време. Въпреки факта, че като цяло ситуациите са сходни, появата им се предизвиква от различни фактори.

Влизаме в BIOS

Най-лесният начин е отново да запазите настройките на BIOS. Друга аларма като: "Моля, въведете настройката, за да възстановите настройката на BIOS" може да покаже необходимостта от това.

 1. Рестартирайте компютъра и веднага, когато показвате логото на дънната платка, натиснете клавиша F2 , Del или този, който отговаряте за въвеждането на BIOS.

  Вижте също: Как да влезете в BIOS на компютъра

 2. След като направите настройките, не променяйте нищо, веднага натиснете клавиша F10 , който е отговорен за отказването и запазването на настройките. В отговор на потвърждаването на действията си, изберете "OK".
 3. Запазете всички настройки в BIOS през F10

 4. Ще започне още едно рестартиране, при което изискването да натиснете F1 трябва да изчезне.

Нулиране на настройките на BIOS

Неочаквано изключване на светлината или вътрешна повреда на ниво BIOS може да доведе до появата на изискването "Натиснете F1 за възобновяване" , "Натиснете F1 за да стартирате SETUP" или подобно. Той ще се показва всеки път, когато компютърът е включен, докато потребителят не зададе отново BIOS. Направете го лесно дори и за начинаещ потребител. Разгледайте нашата статия за различните методи за решаване на проблема.

Jumper на дънната платка, за да нулирате настройките на BIOS

Повече подробности: Как да нулирате настройките на BIOS

Извършване на ръчно стартиране на HDD

Когато свързвате няколко твърди диска, има вероятност компютърът да не може да разбере кое устройство да зареди. Определянето на това е лесно и има отделна статия на нашия уебсайт, която ще ви помогне да настроите желания твърд диск като приоритет с най-висок приоритет.

Инсталиране на зареждане на твърдия диск в BIOS

Повече подробности: Как да направите стартиране на твърд диск

Деактивирайте дискетата в BIOS

На по-стари компютри най-често се появява грешка като A: Шофьорска грешка по същата причина - хардуерното търсене на флопи диск, което може да не е налице в системата. Следователно, чрез BIOS, трябва да забраните всички настройки, които по някакъв начин могат да бъдат асоциирани с флопидисково устройство.

Между другото, понякога предишните съвети също могат да помогнат - промяна на приоритета на товаренето. Ако флопидисковото устройство е инсталирано първо в BIOS, компютърът ще се опита да зареди от него дори и да не ви уведоми със съобщение. Като настроите твърдия диск или SSD с операционната система на първо място, ще се освободите от изискването да натиснете F1. Ако това не помогне, пак трябва да редактирате BIOS.

 1. Рестартирайте компютъра и в началото на стартирането натиснете F2 , Del или друг ключ, който отговаря за въвеждането на BIOS. Малко по-високо има връзка с подробни инструкции за това как потребителите на различни дънни платки могат да влязат там.
 2. В AMI BIOS в раздела "Основни" намерете настройката "Legacy Diskette A" , кликнете върху него и изберете стойността "Disabled" .
 3. Деактивирайте дискетата на AMI BIOS

 4. В наградата - отидете на секцията "Стандартни CMOS функции" , намерете елемента "Диск А" и изберете "Няма" (или "Деактивиране" ).

  Деактивирайте дискетата на BIOS награда

  Освен това можете да активирате "Бързо зареждане" .

  Повече подробности: Какво представлява "Бързо зареждане" ("Бързо зареждане") в BIOS

 5. Запазете избраните настройки в F10 , след автоматично стартиране, компютърът трябва да започне нормално.

Причина 2: Проблеми с хардуера

Сега се обръщаме към описанието на нарушенията в хардуерните компоненти на компютъра. Разпознайте точно кой компонент на проблема може да бъде на линиите, предхождащи думите "Натиснете F1 ...".

CMOS Checksum Грешка / CMOS Checksum Лош

Такова съобщение означава, че батерията е оставена на дънната платка, съхранявайки BIOS, настройките за дата и час. В потвърждение на това, времето, денят, месецът и годината непрекъснато се прехвърлят към фабриката и се изписва съобщение "CMOS Date / Time Not Set" до "Press F1 ..." . За да премахнете obsessive съобщение, ще трябва да го замените. Този процес е описан от нашия автор в отделен наръчник.

CMOS Checksum Лоша грешка при зареждане на компютър

Повече подробности: Смяна на батерията на дънната платка

Много потребители получават едно и също съобщение въпреки факта, че самата батерия е в перфектен ред. Този етикет може да бъде предшестван от флопи диск (неуспешно) (40) " . Този тип грешка се елиминира чрез деактивиране на настройките на BIOS, свързани с Floppy. Как да направите това, прочетете по-горе, в подзаглавието "Изключване на флопи в BIOS" от Метод 1.

При зареждането на компютъра грешките на флопи дисковете се провалят 40

Грешка на вентилатора на CPU

Процесор - вентилатор за охлаждане на процесора. Ако компютърът не вижда охладителя, когато той е включен, трябва да го проверите за оперативност.

 • Проверете връзката. Вътрешната жица може да се разхлаби в съединителя.
 • Почистете вентилатора от прах. Върху охладителя се натрупва цялото количество прах и ако устройството е плътно запушено с него, то няма да може да работи правилно.

  Почистване на охладителя на процесора от прах

  Вижте също: Правилно почистване на вашия компютър или лаптоп от прах

 • Сменете охладителя с работник. Може би просто не успя и сега системата не позволява изтеглянето да продължи да избягва прегряването на процесора, оставен без охлаждане.

  Вижте също: Избор на охладител за процесора

Грешка на клавиатурата / Не е открита клавиатура / Няма открита клавиатура

От заглавието става ясно, че компютърът не вижда клавиатурата, като иронично предлага да се натисне едновременно F1, за да продължите. Проверете връзката му, чистотата на контактите на дънната платка или закупуването на нова клавиатура.

Грешка Не е открита клавиатура при зареждане на компютър

Вижте също: Как да изберем клавиатура за компютър

Тук също така използваме опцията за премахване на батерията от дънната платка, за да възстановите BIOS. Прочетете повече за това в подзаглавието "Възстановяване на настройките на BIOS" от Метод 1.

Грешка при зареждането на CPU на uCode на Intel

Такава грешка възниква, когато BIOS не може да разпознае инсталирания процесор - т.е. фърмуерът на BIOS не е съвместим с процесора. Като правило това съобщение съдържа потребители, които са решили да инсталират процесора под старата дънна платка.

Грешка в процесора на Intel uCode грешка при зареждане на компютъра

Резултатите тук са очевидни:

Други причини за грешка

Още няколко примера, които може да срещнете:

 1. Твърд диск с грешки. Ако в резултат на грешки секторът на зареждането и системата не пострадаха, след като натиснете F1, проверете HDD за грешки.

  Лошо състояние на диска в Crysyal Disk Info

  Повече подробности:
  Как да проверите твърдия диск за лоши сектори
  Отстраняване на грешки и лоши сектори на твърдия диск

  Ако след натискане на клавиша F1 не можете да стартирате, потребителят ще трябва да извърши изтегляне на живо и да го използва за сканиране и възстановяване на устройството.

  Вижте също: Инструкции за записване на LiveCD на USB флаш устройство

 2. Нестабилно захранване. Скокът в захранващия блок може не само да доведе до появата на съобщение, което изисква да се натисне F1, но и до по-сериозни аварии. Проверете захранването, като изпълните следните инструкции:

  Повече подробности: Как да проверите ефективността на захранването на компютъра

 3. Неправилно ускорение на компютъра. Увеличаването на скоростта на процесора може да срещне проблем, поради който сте прочели тези редове. Като правило, овърклокерите, които извършват овърклок през BIOS, срещат това. Отстранен е лошото увеличение на производителността чрез възстановяване на BIOS с премахване на батерията или с излизане от контактите на дънната платка. Прочетете повече за това в Метод 1 по-горе.

Ние смятахме, че най-честите, но не всички причини, поради които вашият компютър може да изисква от вас да натиснете F1 при зареждане. Един от радикалните методи е BIOS мига, ние ви съветваме да го направите само уверени във вашите действия към потребителите.

Помощна програма ASUS EZ Flash 2

Повече подробности: BIOS актуализация на компютъра

Ако проблемът ви не е разрешен, моля, свържете се с коментарите, като при необходимост поставете снимка на проблема.