Поради факта, че продуктите на много продавачи се поставят на Aliexpress, е много трудно да се гарантира стриктното спазване на правилата от последните. За да могат купувачите да повлияят на нечестни магазини по един или друг начин, сайтът им предоставя няколко инструмента наведнъж, един от които е жалба. В тази статия ще разгледаме условията, при които купувачът може да се оплаче от продавач и как това се различава от другите мерки за влияние.

Подаване на жалба за продавач в AliExpress

Платформата Aliexpress се опитва да направи възможно най-много, за да подобри потребителското изживяване. Ако купувачът срещне някакъв проблем по време на процеса на търсене или след закупуване на продукта, той може да използва формулярите за жалба или оспорване. Ако след разглеждане на заявлението виното на магазина бъде доказано, той ще получи глоба или друг вид наказание. Услугата ви позволява да използвате различни видове решения на подобни проблеми, да се оплаквате от продукти дори преди да закупите продукт или да откриете спор за конкретна поръчка. След това ще разгледаме всички тях. Освен това искаме да отбележим, че е по-добре да не допускаме ситуации с невнимателен избор на продавач, който може да направи всичко, за да не върне парите ви за покупката ви. Препоръчваме ви да се запознаете с другите ни материали, които ви казват как да изберете правилните магазини на Aliexpress.

Повече информация: Проверка на надеждността на продавача на AliExpress

Отваряне на спор

Тъй като най-често под „жалба“ потребителите имат предвид желанието да изправят пред съда продавача, който е изпратил поръчка с ниско качество или пакетът му не е проследен / не е пристигнал навреме, първо ще разгледаме този сценарий. Когато не сте доволни от качеството на поръчката или изобщо не сте я получили, можете да отворите спор. Имате 15 дни да го отворите на получената поръчка (след потвърждение за получаване на поръчката) и броя дни, посочени в акаунта до край на срока „Защита на купувача“ако пакетът не е получен. Цялата тази информация разгледахме по-подробно в отделни статии, затова сега предлагаме да следваме интересуващите връзки по-долу, за да намерим желаната информация.

Процесът на подаване на жалба в AliExpress

Повече информация:
Отваряне на спор за AliExpress
Как да спечелите спор на AliExpress
Какво да направите, ако продуктът не е пристигнал от AliExpress
Какво да направите, ако AliExpress не върне пари

Рекламация на продукт / магазин

Освен това в услугата има и друг тип оплаквания, който се състои в докладване на нарушение от продавача по една от четирите точки. Първо ще разгледаме как да влезем в това меню и след това ще се спрем на по-подробно подаване на жалба. Можете да се оплаквате по три начина наведнъж, което води до един и същ интерфейс за изпращане на отчет.

Първа опция: докато търсите какъвто и да е продукт, попаднахте на познат фалшив продукт или такъв, който има фалшиви характеристики, описание. Осъзнавайки, че продавачът умишлено търгува по такъв начин, докато сте на същата продуктова страница, кликнете върху връзката „Оплакване за продукта“разположен над описанието на продукта.

Начинът да се оплачете от продавача чрез продуктовата страница на уебсайта на AliExpress

Втори вариант: вече имате връзка към продукта. Намерете менюто в горната част на прозореца "Помогне", разгънете го и изберете „Спорове и жалби“.

Отидете в раздела за спорове и жалби на уебсайта на AliExpress

В новия прозорец посочете „Подаване на отчет“.

Отидете до формуляра за рекламация на продавача в AliExpress

Трети вариант: отворете менюто на акаунта си и отидете на „Моят AliExpress“.

Отидете в раздела Моят AliExpress на уебсайта на AliExpress

През левия панел превключете към раздела „Управление на жалби“.

Секция за управление на жалби на AliExpress

В резултат на това ще имате достъп до същия прозорец, където трябва да изберете вида на отчета. По-рано тук имаше още няколко точки, сега има 4 от тях:

 1. Жалба за нарушаване на правата на интелектуална собственост (за притежателите на авторски права). Това е бизнес решение на проблема, когато кликне, потребителят ще бъде пренасочен към собствената платформа Alibaba.По принцип тази опция не е подходяща за обикновените купувачи - тя може да се използва само от онези, чиято разработка е открадната и използвана без документално споразумение. Този сайт предоставя обучение за подаване на жалба с доказателства, за да помогне на фирма или марка да подаде жалба.
 2. Подайте сигнал за нарушение (за притежатели на авторски права). Виждайки фалшив продукт в магазин в нарушение на търговска марка, всеки потребител може да подаде жалба срещу такъв продавач. Aliexpress забранява продажбата на незаконни копия на каквито и да било неща, но не е възможно да се проследят всички подобни нарушения поради техния масов характер. Ако сте сигурни, че магазинът продава фалшификати, а не оригиналния продукт, вижте този формуляр за отчет.
 3. Нарушения на настаняването. Пазарът забранява продажбата на редица продукти, които противоречат на закона, митническите разпоредби и включват:
  • оръжия и материали за нападение (огнестрелни оръжия, полицейско оборудване, нападателни оръжия и материали);
  • запалими и / или експлозивни, отровни вещества;
  • медицински препарати (с рецепта и без рецепта, хормонални, радиоактивни), устройства, консултации, услуги;
  • Софтуер, инструменти и устройства за незаконни дейности;
  • лекарства, прекурсори и вещества, които не са в свободно обращение, продукти за производство, консумация, прикриване на наркотици;
  • материали за възрастни (с изключение на законни стоки, които могат да бъдат закупени в обикновени магазини 18+);
  • човешки фрагменти, защитена флора и фауна (растения и животни, които са част от списъка на CITES и / или националното законодателство).

  Възможно е да има оплаквания относно други забранени продукти, които не са включени в този списък. Такива стоки не могат да бъдат транспортирани до други държави и ако внезапно неинформиран човек придобие нещо от това, наказателно дело може да бъде образувано след получаване на заповед от митническата служба и откриване на внос на забранен продукт.

 4. Потърсете подобни нарушения. Можете да се оплачете от продавач, който умишлено противоречи на правилата за правилното използване на инвентарните единици. Например, описанието съдържа фалшиви данни за характеристики, като опаковки, аксесоари, много ниска или просто грешна цена е определена специално с цел да влезе в изгодна позиция, когато купувачите търсят стоки. Това може да включва и други подобни нарушения, които продавачът използва в своя полза и противоречащи на правилата на пазара, например, когато една цена е посочена на страницата, а друга е показана в кошницата при извършване на поръчка. Това е най-често срещаният тип оплаквания от страна на обикновените купувачи за магазини.

Всички опции за подаване на жалба срещу продавач в AliExpress

В случаи 2, 3 и 4 ще се отвори почти унифициран формуляр за попълване на отчета, където в 3 допълнително ще трябва да посочите причината, в другите два той ще бъде избран автоматично. В зависимост от начина, по който стигнахте до тази страница, URL адресът на продукта може да се покаже автоматично или не и тогава ще трябва да го вмъкнете ръчно.

Попълнете жалбата на английски (това е важно) или на китайски (ако го знаете, разбира се). Оплаквания на руски език не се приемат. Имате 4096 знака, за да обясните подробно проблема, с който подавате иск. Използвайте онлайн преводач, например от Google или Yandex, ако нямате разговорни английски умения. Когато съставяте писмо чрез преводач, не забравяйте да пишете възможно най-просто, с кратки изречения, без жаргон, грешки и съкращения, които могат да бъдат преведени и тълкувани неправилно. Направете обратен превод на английския текст на руски, за да се уверите, че е написан правилно.

Доказателства под формата на снимка или текстов документ (не с причина, а с материали, демонстриращи нарушението на продавача) ще помогнат да се обясни проблемът.В края остава да поставите отметка до елемента, който гарантира вашето съгласие за предоставяне на честна и законна информация. Моля, обърнете внимание, че ако се опитате да заблудите AliExpress, няма да се предприемат действия срещу магазина, а срещу вас. Най-вероятно ще получите предупреждение или акаунтът ви просто ще бъде забранен за цял живот, ако има основателна причина.

Формуляр за рекламация на продавача в AliExpress

Ще можете да проследявате оплакванията през раздела „Моите отчети“... Как да стигнете до там е показано в третата опция за влизане в менюто за оплаквания по-горе. Това известие ще бъде изпратено и на имейл адреса, свързан с профила.

Раздел с подадени жалби на уебсайта на AliExpress

Свързване с техническа поддръжка

В хода на комуникацията с продавача могат да възникнат нестандартни ситуации, които не могат да бъдат разрешени чрез изброените по-горе опции. По-конкретно, това описание включва измамници, които, когато купувачът поръча продукт, не го изпраща, подмятайки фалшиви номера на песни, и когато се опитват да отворят всеки спор, те го отхвърлят, като не позволяват на арбитраж AliExpress да се свърже със спора. Някои от тях отиват по-далеч и поставят купувача в черния списък, което прави всякакви комуникационни нишки недостъпни. В тези и други случаи единственото, което остава да се оплаче от продавача, е услугата за поддръжка, предоставяща скрийншот на спорове или игнорирайки ги в лични съобщения. В такива случаи поддръжката, като правило, винаги застава на страната на купувача и връща всички похарчени пари, а продавачът се наказва. Дори да нямате толкова сериозна история, но въпреки това се нуждаете от намесата на техническа поддръжка, разберете как да стигнете до нея, като използвате статията на връзката по-долу.

Повече информация: Свързване с техническата поддръжка на AliExpress

Съобщавайте за несправедливи и несправедливи случаи на измама от продавачи на купувачи, като изпращате жалби и не забравяйте да защитите правата си за некачествен продукт или фалшива пратка на несъществуващ продукт, когато лично направите поръчка. Не злоупотребявайте обаче с възможностите, които AliExpress ви предоставя, в противен случай ще бъдете наказани за голям брой спорове и жалби, които не са отворени за случая.